witam, nie znalazłem odpowiedniego wątku...
jazda za stałą prędkością, delikatne obchodzenie się z gazem-ślisko, zima..
nagle-ledwo odczuwalny spadek mocy, chwilowy dosłownie, takie małe szarpnięcie, nawet może nieodczuwalne dla pasażera, ale ja czuję...zdarzyło mi sie kilkukrotnie w ostatnich dniach, żadnej regul;arności..paliwo zawsze z jednej stacji, dodam, że zaczęło sie tak dziać ostatnimi dniami-jak przyszły mrozy..-jakieś sugestie..? wiem wiem-najpierw pod kmpa, ale może ktoś coś doda od siebie..pzdr
Miałem cos podobnego podczas wakacyjnych podróży.
Zdarzyło mi się to kilka razy.
Objaw byl przy róznych prędkościach, ale podczas jazdy ze stałą prędkością nagle było wyczuwalne szybkie szarpnięcie jakby spadek mocy i po niecałej sekundzie auto znowu jechało.
Sprawdź sobie stan dolotu powietrza. Turbo - IC oraz IC - kolektor.
U mnie po jakimś czasie zawór VGT odmówił posłuszeństwa, nie wiem czy to nie było przyczyną owych szarpnięć.
Wyczyść EGR i czujnik "podciśnienia?" od turbo, te elementy robią najwięcej problemów, jak masz filtr cząstek stałych to pozbądź się tego badziewia jak najszybciej jeżeli zależy Ci na żywotności silnika...
http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1308
Link do forum opla ale silnik masz ten sam
Fiat 126p --> Alfa Romeo 145 QV Nero --> Opel Vectra C GTS + Alfa Romeo 145 QV Rosso
U mnie również kilkakrotnie przyszarpało, zdażyło się niestety, w zakresie obrotów 1600 - 1900, podejrzewam tak samo EGR, jak się zrobi troszeczkę cieplej będę działać, od razu także przepustnicę polecam przeczyścić z nagaru oraz odme i na niej filterek czy jak kto zwie odstojnik oleju, jak zapchany pcha syf do EGRa i przepustnicy.

Raczej zmienna geometria i/lub regulator ciśnienia paliwa
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Cześć, rozwiązałeś może ten problem? Ja mam takie szarpanie/przerwanie w okolicy 1500-2000obrotów i samochód w tym czasie puszcza czarnego bąka. Egr czyszczony, zaślepiony, przepływomierz wymieniony ponad miesiąc temu na magneti marelli (błąd p0101 i powietrze czasami się różni ale nie w czasie szarpania), układ turbo-ic-dolot szczelny, zauważyłem w fesie że gdy przerywa, wartość boost preasure jest poniżej wartości desire boost preasure. Ogólnie boost preasure dochodzi do wartości 2500 chyba nawet 2600, tak powinno być?
Pozdrawiam
u mnie po tescie wyszło na padnięty EGR...wymieniłem na nowy- i nie ma problemu....zaworu nie zaślepiałem...

Typowe objawy przeładowania przez przyblokowywanie się zmienne geometrii łopatek prowadnicy w turbosprężarce. Poszukaj na forum - dużo było o tym pisane. Najlepiej jakbyś zrobił odpowiednie logi - też było pisane na forum.
---------- Post added at 10:46 ---------- Previous post was at 10:44 ----------
Ale to się diagnozuje tylko i wyłącznie przez podłączenie do kompa i odpowiednią analizę właściwych logów. W przeciwnym razie można sobie wiele rzeczy wymienić w gruncie rzeczy niepotrzebnie, bo mogą być sprawne.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki