Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    warszawa
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    13 m

Domyślnie [156] Może to łożysko? - jakie są objawy zużycia?

Witam,

Ostatnio w celach kontrolnych wyłączyłem sobie radyjko, i nasłuchuję. Jadę, jadę, i wydaje mi się że coś mi buczy z przodu. To bardzo podobny dzwięk do naturalnych odgłosów toczenia, wydaje się jednak głośniejszy niż zwykle. Być może wszystko jest w porządku, być może nie. Z czym to może być związane? Może łożysko się kończy? Jadę w tym tygodniu na warsztat i chciałbym się dowiedzieć jakie są inne obiawy zużycia łożyska i jak sprawdzić czy wszystko jest cacy, czy nie cacy.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS
    Czas spędzony na forum
    6 h 39 m

Domyślnie

sciaga ci auto na ktoras strone?

dddarekj
    Gość

Domyślnie

Moze opony zimówki?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    warszawa
    Czas spędzony na forum
    13 m

Domyślnie

auto nie ściąga, jeżdzi jak po szynach, nie ma żadnych innych objawów tylko jakby buczenie było głośniejsze. Nie wiem czy to opony, chyba nie bo zalożyłem je ze dwa miechy temu i wcześniej nic nie zauważyłem, a same opony są nowe. Ponieważ jadę do mecha w przyszłym tygodniu chcę wiedzieć o co mam się pytać i do sprawdzenia czego mam go zmusić. Czy można taką usterkę wykryć na kanale? Buczenie pojawiło się niedawno, i jest na tyle ciche że mechanior może mie wyśmiać na jeździe testowej ops: , a mi się jednak wydaje że nie wszystko jest w porządku. Być może jestem przewrażliwiony, ale chyba lepiej dmuchać na zimne.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS
    Czas spędzony na forum
    6 h 39 m

Domyślnie

No to raczej nie lozysko - bo by cie sciagalo.
    Moze faktycznie oponiska ci bucza - zdarza sie - zalezy od jakosci mieszanki gumowej i typu nawierzchni.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.
    Czas spędzony na forum
    17 d 7 h 53 m

Domyślnie

Jeżeli coś zaczęło huczeć, to jest to prawdopodobnie dopiero co padające łożysko w kole. Łatwo to wykryć podnosząc samochód i pokręcając kołem - bez problemu usłyszysz inny dźwięk niż sprawnego łożyska.
    Przy pdającym łożysku samochód nie będzie ściągał - chyba, że następuje już takie blokowanie, że prawie zapala się piasta.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm
    Czas spędzony na forum
    8 h 57 m

Domyślnie

Może to być właśnie łożysko... jak masz letnie koła to załóż sobie na przod i wtedy zobacz czu chuczy, jak chuczy to bedzie łozysko a jak nie to zimówki,u mnie chucza teraz zimówki troszke,ale sie trzeba naprawde wsłuchac....

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    warszawa
    Czas spędzony na forum
    13 m

Domyślnie

Dziękuje za pomoc, to było łożysko. Już wymieniłem i buczenie ustało.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6
    Czas spędzony na forum
    1 d 1 h 47 m

Domyślnie

witam
    mam nadzieje , że piastę też wymieniłeś, bo jak nie to po 10 -15 tys powtorka z rozrywki . piasta to tylko 150 PLN , łożysko 300-400.
    pozdro

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    warszawa
    Czas spędzony na forum
    13 m

Domyślnie

A dla czego miałbym wymieniać piastę?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

łożysko w samochodzie

objawy zużycia łożyska w kole

łożysko objawy

łożysko piasty objawy

łożysko kolumny mcphersona objawy

objawy łożyska

łożysko w kole objawy

łożysko koła objawy

łożysko mcphersona objawyłożyska w samochodziełożyska objawyobjawy zużycia łożyskałożysko jakie objawyobjawy zużytego łożyskaobjawy zuzytych lozysk kol w samochodziełożyska kół objawyzużyte łóżysko objawy zuzyciapiasta koła objawydiagnozowanie zuzytych lozysk kol -lublinobjawy zużytego łożyska w kolezużyte łożyska objawyobjawy zużycia łożyska w kole przednimłożysko mcpersona objawyłożysko objawy zużyciaobjaw zużycia łożysk tylnychjakie sa objawy zuzycia lozyskłożysko megane objawy zużycia jakieobjawy zuzycia lozyska w koleobjawy zuzycia lozyska kolaobjawy zuzytych lozyska kolobjawy łożyskoobjawy zuzycia lozyskałożysko do wymiany objawyobjawy zużytej lożysk piast przódobjawy łożyska w samochodziejaki są objawy zużycia łożyska w kole przednimobjawy zuzytych lozyskłóżysko macpersona jakie objawy zurzycioajak poznać że łożysko w piaście się kończyobjawy zużytych łożysk przódlozyskopiasty przod alfa romeo 156 gtaprzeczyny zużycia łożysklozysko w samochodziemcpherson objawyoznaki wymiany łożyska oznaki zużycia łożyskałosko piasty obiawyoznaki zużycia łozyska piastyzużyte łożysko w kole objawyjak poznac zuzyte łożysko w kolejak sprawdzic czy lozysko kola jest zuzytejak sprawdzic czy jest zuzyte lozysko w kole przednimoznaka zużytej piastyobjawy luznego lozyska piastyczeste zuzycie tylnych lozyskobjawy niesprawne łożyskaobjawy zużytego łożyska przedniego kołaodgłosy przy zużytym łożysku kołazuzyte lozyska kola tylnegojakie objawyzuzyte łozysko objawyjak zdiagnozowac kture łożysko jest zużyte w kołach samochoduobjawy łożyska koła alfa 156megane ii objawy łożysk kołałozysko objawyjie sa objawy lorzyska w koleobjawy zuzycia łozysk mcpersonajak objawia sie zuzyte lozyskojak objawia się łożysko dozużyta piasta objawyobjawy zuzytego lozyska tylnego kolajak sprawdzic zuzycie lozyskaobjawy zuzycia lozyska kola tylnegolozyska objawy zuzyciaobjawy zuzycia łozyska kola tylnegojak rozpoznac zużyte łożysko w koleobjawy zużycia łożyska w kole megane iizużyte łożysko w przednim kole objawyzużycie opon-objawylozysko objawyłozysko w kole objawyobjawy zużytego łozyska w kolumnie mcphersonaobjawy zużycia łozysk w kolach samochodułożysko piasty przebiegjakie objawy występują przy zużytym łożysku w kolełożyska do samochodulozyska obiawymotocykl objaw zużytych oponłorzyska do wymiany objawyzużycie łożyska w przednim kole objawyzużyte tylne lozysko jakie sa objawyobjawy zuzycia łożyskobjawy zuzytych lozysk koljak poznac zuzyte lozyskoalfa łożysko koła objawyłożyska w samochodzie skutkiobjawy łożysk w samochodziejakie objawy zużycia łożysk kół tylnych w samochodzieobjawy zużytego łożyska omegaobiawy zużycia łożyska w koleObjawy zużytego łożyska koła alfa

Zakładki

Uprawnienia