Sprężyny, amortyzatory - jaka firma i gdzie robić w Poznaniu

adam.st

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm
Witajcie,
po 1 bardzo ważne pytanie - czy ktoś wie, gdzie mogę dobrze (bo o ASO polcar czy jakoś tak, słyszałem same negatywne opinie) wymienić amory + sprężyny przednie, i jaki będzie przybliżony koszt takiej przyjemności?

Po 2, zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu. Wybieram pomiędzy:

Sprężyny:
LESJOFORS
KAYABA
MONROE

Kayaba jest najtańsza ale podobno obniża, a tego bym nie chciał, monroe niewiele droższe, zaś lesjofors o wiele droższe. Zastanawiam się nad monroe, skoro jest gwarancja, to chyba nie powinno być problemu i ujmy komfortu.

Amortyzatory:
BILSTEIN osłony, odboje i poduszka w komplecie
QUINTON HAZELL, osłony, odboje i poduszka dodatkowo
KAYABA osłony, odboje i poduszka dodatkowo
MAX-GEAR osłony, odboje i poduszka dodatkowo

Czy ktoś posiada jakiekolwiek opinie na temat tych firm?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam!

Wymieniasz amory i sprężyny bo coś Ci puka i są uszkodzone czy dlatego, że chcesz? Jak będziesz to robił to przygotuj się na wymianę od razu łączników stabilizatora i możliwe, że wahaczy górnych. Polecić mogę z wymienionych BILSTEIN i MONROE ale co złożysz to zależy ile chcesz poświęcić na to kasy. Niestety co do polecenia mechanika na terenie Poznania to nie mogę się wypowiedzieć.

Heh, to najważniejszy element, potrzebuję kogoś zaufanego.

A wymienić to wręcz muszę, z przodu strasznie waliło a 2,3 dni temu zaczęło skrzypieć jak bujany fotel... są w stanie agonalnym :|

Łączniki stabilizatora na myśli masz przód?

Wahacze były wymieniane przez poprzedniego właściciela (fakturka itp.) ale wiadomo, nie ma pewności, dlatego też samemu je sprawdziłem - są ok, w dobrym stanie, gumy także. Stabilizator tylny trzeba właśnie usztywnić nowymi gumami ale to samemu zrobię, easy job.

Jeszcze raz pytanie najważniejsze - gdzie w poznaniu wymienią mi amory i sprężyny, bo wyznaczyłem sobie że zrobię to w ciągu 2 tygodni a nie wiem, gdzie jechać...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót