1.8 TS Rozrząd fabrycznie a po swojemu

czesany

Aktywny
Auto
Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9
Witam
Przy zmianie rozrządu ostatnio u siebie miałem/mam małą zagwostkę.
A więc:
nowy pasek Conti
wariator
pompa wpdy
rolki

czujnik zegarowy
blokady

Po wymiajnie wariatora ustawialismy razem z kolegą (forumowiczem) rozrząd na blokady.
Wszystko ładnie pięknie przy zakłada\niu blokad i ustwawiania wału na czujnik do momentu napinania paska.
Okzało się, że po założenniu paska jest zbyt duży luz na pasdku między wałkiem wydechowym a korbowym.
żeby pasek był napięty złożyliśmy rozrząd z blokadą tylko na wałku ssącym. Auto śmiga bardzo ładnie.
Odczwalnie to nawet lepiej niż przed wymianą.

Mam więc parę pytań do znawców tematu:
Czy celowe sciecie klina na wale korbowym celem poprawnego zablokowania dwóch wałków na blokadach jest sensownym rozwiązaniem??

Czytałem o takich zabiegach robionych w autach przystosowywanych do rajdów itd tzn fabrtczne ustawienia szływ niepamięc a wszystko było strojone po swojemu

Przypuszczalnie popełniliście podstawowy błąd, jakim jest ustawianie rozrządu w TS bez poluzowania obydwu kół.
A ja tyle razy pisałem, że TS-a ustawiamy tylko i wyłącznie NA PŁYWAJĄCYCH KOŁACH.
Czy po tym ustawieniu, jakie zrobiliście obie blokady dolegają idealnie w GMP tloka ustawionego czujnikiem zegarowym?
Jeśli jest gdziekolwiek choćby minimalna szczelina to rozrząd jest ustawiony źle.
Co do usuniecia klina na kole rozrządu od wału korbowego to może czegoś nie rozumiem, ale chyba nie myślisz poważnie - chyba, że chcesz mieć silnik do remontu.
Strojenie silników wyczynowych to zupełnie inna bajka - tam są zmieniane wałki.

SGO240 własnie poluzowanie drugiego koła przeoczyłem. Nawet przez myśl mi to nie przeszło żeby tak zrobić. A przecież rozrząd duzo razy studiowałem zanim sam zaczałem sie brać za wymiane. Trzeba bedzie w wolnej chwili jeszcze raz to sprawdzić.

Może tak:
Ustawiłem GMP idealnie czujnikiem
założyłem blokady na obydwa wałki
zakładam pasek a tam czapa...
Wychodziło u mnie cały czas, że trzeba albo zdjąc blokadę z wydechowego albo obrócić wałem w prawo o dosłownie kilka mm.
Postanowiłem zdjąc blokae bo to troszkę mniejsze zło.
Auto musze przyznać jezdzi lepiej niż przed wymiana paska.

Co do strojenia auta na wyczynowe to sam nie wiem jak sie odnosic do tego.
Kurcze jezdziłęm tym silnikiem z przeskoczonym rozrzadem o 3 (trzy) ząbki po tym jak zerwał mi sie pasek alternatora i wszedł pod obudowę rozrządu. Auto jezdziło ale było duzo słabsze i pracowało strasznie nierówno. O kolizji więc nie było mowy.
Z tym klinem to chodzi mi o to jakie nastepstwa moze niesc taki zaqbieg??

Ścięcie klina na wale korbowym skończy się rozwaleniem silnika, bo wbrew pozorom kółko może się obrócić względem wału, mimo że jest dociągnięte śrubą.

Twoje problemy z paskiem, to typowy brak znajomości procedury napięcia paska...

ZAWSZE LUZUJEMY OBA KOŁA!!!!!! PASEK ZAKłADAMY W KIERUNKU PRZECIWNYM DO RUCHU WSKAZÓWEK ZEGARA!!!

Czyli wał korbowy (znak na pasku na znak na kole), rolka prowadząca, wałek wydechowy (znak na pasku na znak na kole), wałek ssący, pompa wody i napinacz.

Dodam że pasek CONTI nie jest szczęśliwym wyborem... CONTI wyciągają się jak stare szmaty już po 10.000 km jest luźny...

Ostatnia edycja:
Ścięcie klina na wale korbowym skończy się rozwaleniem silnika, bo wbrew pozorom kółko może się obrócić względem wału, mimo że jest dociągnięte śrubą.

Twoje problemy z paskiem, to typowy brak znajomości procedury napięcia paska...

O ile się njie mylę to w V6 nie ma klina na wale

Ale mówimy o 1.8 TS...

Rozrząd w V6 to osobna bajka nb. mając problemy z TS 16V na rozrząd w V6 nawet nie patrz...

Ostatnia edycja:
Ale mówimy o 1.8 TS...

Rozrząd w V6 to osobna bajka nb. mając problemy z TS 16V na rozrząd w V6 nawet nie patrz...

Wiem, że mówimy o TS
Ale nie czaję o co chodzi!!?? Przecież nie chcę ustawiać rozrządu w V6 a jedynie wspomniałem ze nie mają klina i jakos nic sie nie przestawia itd
QBA ma rację z tymi klinami-moja niewiedza

Po prostu skoro masz problemy z TS 16V, a wspominasz o V6, to chciałem Ci przedstawić ogrom pracy przy V6 24V

Wał korbowy w V6 ma klin, za to koła rozrządu go nie posiadają, za to są na złożeniu stożkowym, które po dokręceniu trzyma lepiej niż klin.

Amortyzatory
Powrót