• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Błąd P0110 air temperarure sensor

entuzjasta159

Użytkownik
Auto
brava 1,9 jtd cf3 2001 @ Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v
Witam!! Witam! niedawno kupiłem samochód fiat brava 1,9jtd 100 cf3. Wiem że to forum alfy ale na innych forach nie dostałem wyczerpujących odpowiedzi :) Jestem z niego bardzo zadowolony, wygodny i dość szybki dzisiaj dostałem w ręce kabel VAG KKL OBD2 i usunąłem błąd poduszek i posprawdzałem parametry , w silniku pokazał się właśnie błąd "P0110 air temperarure sensor

Intake Air Temperature Circuit Malfunction
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd."

Doczytałem że może to być jakiś błąd związany z przepływomierzem, auto moim zdaniem działa normalnie, wciska w fotel przy przyśpieszniu, nie szarpie, chodzi równiutko i łatwo pali. Czy jest to poważny błąd? łatwo i tanio da się go usunąć? czy jadać z tym błędem nic się samochodowi nie stanie? proszę o pomoc

Tak w przepływomierzu jest czujnik temperatury -termistor i w jego obwodzie jest problem .Najpierw sprawdż kable i złącze na przepływomierzu ,może nie łączyć.Sprawdz programem diagnostycznym jaką temperaturę pokazuje i napięcie( air temperature i air temperature signal).jeżeli masz miernik to przy wyłączonej stacyjce i wypiętym złączu z przepływomierza ,podłącz miernik( omomierz) do pinów 1 i 3 powinno być ok 2 kiloomow

Ostatnia edycja:
komputer pokazuje stałą wartość 40* i napięcie ciągle 5V i tak bez zmian. Silnik chodzi jak napisałem, równo i bez problemu odpala, z przyśpieszeniem nie ma problemu. Czy czyszcząc taki przepływomierz jakimś środkiem do gaźników jest szansa jeszcze go uratować? jeżdząc z uszkodzonym czujnikiem temperatury mogę jeszcze coś uszkodzić?

komputer pokazuje stałą wartość 40* i napięcie ciągle 5V i tak bez zmian. Silnik chodzi jak napisałem, równo i bez problemu odpala, z przyśpieszeniem nie ma problemu. Czy czyszcząc taki przepływomierz jakimś środkiem do gaźników jest szansa jeszcze go uratować? jeżdząc z uszkodzonym czujnikiem temperatury mogę jeszcze coś uszkodzić?
Wszystko wskazuje na przerwę w obwodzie termistora .Na razie nie ruszaj przepływomierza i nie czyść go, problem jest w czym innym najpierw zajmij się złączem a zwłaszcza pinem nr 1.Możesz jeżdzić z uszkodzonym pomiarem temperatury
komputer sobie wprowadził zastępcze wartości 40 stopni i 5vi nic się nie stanie.

Ostatnia edycja:
a czy jadąc z takim błędem coś się nie popsuje? jeżeli chodzi o spalanie : zalałem 16 litrów ropy i zrobiłem około 250 kilometrów w cyklu mieszanym, a nawet miejskim (znaczna większość na krótkich odcinkach miejskich). Czy jest w normie? w zimie nie będzie kłopotów?

Podepne się pod temat od jakiegoś czasu komputer pokazuje mi ten sam błąd i niemoge go wykasować. Przyczym w tescie temperature pokazuje zawsze -34,5stopnia a napieście 5,000V. Co z tym zrobić?

Jeżeli termistor jest na obudowie przepływomierza to można go wymienić.

Panowie podgrzeje schabowego :D otóż ten sam problem jest w alfie 03 1.9 140 km. Tylko sterownik widzi ciągle -40. Stopni. Po drugie dymi jak zła a po 3 błąd egr. Ale go zaślepie.. pytanie. Czy może dawać dużo paliwa przez to że widzi niską temperaturę ?

Tak, na takiej zasadzie działa większość pseudo "chipów" podnoszących moc. Zimne powietrze ma większą gęstość, komputer liczy sobie dawkę pod to -40*C i leje więcej niż aktualnie możesz w cylindrze spalić- stąd przesadne dymienie.

Możliwe że jest założony chip box ? Albo program? Ew.gdzie szukać uszkodzonego obwodu. Są jakieś czułe miejsca ? I czy sprawdzając na kostce piny ? Tak jak ktoś na górze napisał będzie dobrze. Bo moim zdaniem to leci napięcie na termistor a on je zmienia. Które piny są od czego

Na górze tematu masz, zmierz opór na wyłączonej stacyjce między 1 i 3 pinem na kostce termistora przepływki

Ale czy ktoś wie co idzie od strony ECU ? Jakieś nappiecie ? Ew. Jaki rezystor dać żeby zmorę oszukać w drugą stronę..

Wyciągnąłem wkład w którym nie ma termistora wcale . Wkład noname. Teraz problem jest taki ze nie ma nic mocy. Turbo nie dmucha a przepływka pokazuje wartości z dupy. Po odpięciu nic się nie poprawia . EGR zaślepiony . Ale jest prawdopodobnie spalona cewka bo nie widzi go sterownik

Przepływka jest druga. Rura turbo nowa. Ale cewka EGR spalona i jest błąd. EGR zaślepiony. A samochód dalej dymi. Wartości przeplywki są na jałowych zawyżone
Oczekiwana ~ 280 zmierzona 500. Dwie przeplywki przekładam do 156 V6 i jest git. Pokazuje ok

Amortyzatory
Powrót