- tylko badania porównawcze auta z tego samego rocznika mogą coś nam wyjasnić.
- jak wiesz rozdawałem nawet licencje na pewne programy ale po pobraniu licencji cisza z diagnostyką auta.
- ja za to nie lubię osobiście Scan XL, dużo funcjii jednak u mnie nie działą, np. napięcie sondy w trybie SAE, nie wiem czy parametr Lambda działa.
- za to Scan Master jest bardziej dostępny, jedzie na ELM 327 i nawet już wiem jak wykresy przestawiać.
- ale do szcześcia potrzebne testy na innym JTS.
- i tutaj prośba do kolegi Cuoreventi o zrobienie logów z testu OBD, to bym nam dało pogląd czy parametry korekcyjne przechodzą na ujemne wartości w tym modelu.
- co do wymiany oprogramowania, to może być wielki problem, nie widziałem na sieci plików dla tego modelu.
- mogę zapytać na forach.
- potem pozostaje problem z wgraniem oprogramowania, do tej pory technologia była nastepująca : ECu na stól i łaczymy kabelki, tryb BOOT i zgrywamy oprogramowanie, archiwizujemy, wgrywamy nowe z pomoca np. oprogramowania Galetto 12.60
- muszę nad tym posiedzeć i doczytać.
- teraz obecnie nie wyciąga się ECU tylko korzysta z dobroci interfejsu J-2534.
- ale to wymaga zakupu nowego interfejsu, tzw. J-2534 Pass-Thru.
- jakoś nikt z e sprzedawców nie mówi o tym że te interfejsy nie działają lub że działają na modelach alfy.
- może Breera, Mito, Julka ale JTD, JTS chyba nie.
- na pewno nie działają z tym interfejsem TS, bo bym musiał o tym coś wiedzieć.
- w miare tanim interfejsem dla J-2534-2 jest Mongoose ( $399 ) firmy Drew-Tech.
- ale w ich dokumentacji nie ma wzmianki o alfach.
--
http://www.drewtech.com/downloads/index.html
--