[156] Postojówka przód

• Autor wątku Autor wątku cysio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cysio

Guest
Wymieniłem dziś żarówkę w tylnej lampie, po czym zauważyłem spalony bezpiecznik od świateł postojowych. Nie wiem czy ma to związek z tylną lampą, ale okazało się że przednia postojówka H6W robiła zwarcie, wymieniłem na nową, nowy bezpiecznik 10A i okazuje się, że przednia postojówka świeci się cały czas, nawet po wyłączeniu świateł i wyciągnieciu kluczyka. CO jest grane?

Lepiej kolego sprawdź dobrze wiązkę. Jeśli wcześniej było zwarcie i ktoś włożył zbyt duży bezpiecznik (co często się zdarza) to wiązka mogła się podtopić i dotykać gdzieś do plusa.

Tak tylko jedna postojówka. Bezpiecznik był oryginalny, spaliła się H6W i ukręciła z metalowej obudowy, widocznie zwarcie zrobiła i teraz taka historia. Reszta jest OK.
Odpięcie aku na jakiś czas coś da?

Reszta jest OK.
Odpięcie aku na jakiś czas coś da?
To znaczy że pozostałe żarówki gasną i zapalają się kiedy powinny??
Możesz spróbować z aku.
Jeżeli każda żaróweczka byłaby zasilana osobnym przekaźnikiem to jest możliwość że są sklejone styki ale chyba tak nie jest i dziwnie ta awaria wygląda albo czegoś jeszcze nie napisałeś.

Wszystko inne działa prawidłowo. Dla mnie to też jest dziwne, odłącze aku, jak nie pomoże to podjade do ASO, sprawdzą co i jak.

Na zdrowy rozsądek - co da odpięcie aku? Trzeba poszukać zwarcia. Wcześniej działały postojówki normalnie?

To by było bardzo dziwne zwarcie .Bo powinno przekazać napięcie też na inną żarówkę.Chyba że ma całkiem kable pourywane i się gdzieś tam zwarły do plusa.

Ten link z elektrody jest ciekawy, warto sprawdzić. Na razie wyciągnąłem żarówkę i żona będzie jeździć bez, zobaczymy co wymodzę. Dam znać.

Ostatnia edycja:
No ja mam gorzej bo musze na przeglad jechac. Jak cos to moze jakis opis demontazu zegarow by sie znalazl ?

Amortyzatory
Powrót