• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czujnik spalania stukowego (p0325, p0330)+ minusowy kąt wyprzedzenia zapłonu

amdi92

Nowy
Auto
159 3.2 Q4, MiTo 1.4 TB MA 135KM + TCT
Witajcie.
Piszę nowy temat ponieważ do tamtego mało już kto zagląda(Jak ogarnąć cewki w V6)
Kupiłem kabelek i podpiąłem się FESem i wyskoczyły dwa takie błędy p0325 i p0330 CZyli pierwszy i drugi czujnik spalania stukowego , więc wykasowałem.
Co może mieć wpływ na to?
Czy to właśnie te czujniki są do kitu i to przez nie cały czas mi drży samochód?
Dodatkowo gdy sprawdzałem parametry to kąt wyprzedzenia zapłonu wynosił -6 stopni.

Błędy już nie wróciły po 20 km trasie
Mam dwa wykresy które zrobiłem po powrocie może z tego coś się da wywnioskować:

wykres 1.JPG

wykres 2.JPG

- wykresy G rób na 4 ekranach, trudno się czyta taki jeden wykres.
- na wykresach brakuje DTV.
- błedy jakie miałes to błędy historyczne, zapomnił o nich lub ECU ci o nich przypomni za 100 km.
- drżenie silnika V6 to zwykle kiepskiej jakości blokady lub kiepski mechanik, dużo było o tym na forum.

Co to jest DTV ?
To z tych na razie nic nie wynika tak?
No właśnie bardziej obstawiam jakąś cewke niż rozrząd bo po samej wymianie rozrządu z 15 tyś km było wporządku.
Jak dokładnie sprawdzić za pomocą programu cewki? Tylko przez rozebranie i wytworzenie w FESie napięcia?
A co z tym wyprzedzeniem zapłonu? Tak powinno być?

Pozwól że się podepne pod temat, bo musze zmienic cewki ( co najmniej jedna, najlepiej bedzie jak 2 machne od razu) i pytanie tu sie pojawia, czy potrzebny do tego dobry mechanik i jakiej firmy cewki, bo sa rozne i cena ich rowniez bardzo rozna jest.

czy potrzebny do tego dobry mechanik i jakiej firmy cewki,

Nie, nie ma z tym żadnej wiedzy tajemnej, zwykłe kręcenie śrubek. W przedniej głowicy parę minut, w tylnej godzina-dwie. Co do firm to najlepiej takie jak były. Jesteś perfekcjonistą bierz boscha, praktyczne podejście to używki z gwarancją rozruchową.

Po trasie 300 km błędy ponownie powróciły :
p0325 i p0330 czyli czujniki detonacji.
Po odłączeniu go podczas pracy silinka nie stało się zupełnie nic.
Kąt wyprzedzenia zapłonu pozostał taki sam czyli -6 stopni i wahał się o 0.5
Zrobiłem wykresy kąta wyprzedzenia zapłonu z obrotami ,
Mogę je wstawić jeśli ktoś byłby chętny mi pomóc :(

My tu gadu gadu, a może czujniki są sprawne tylko się odkręciły? Najważniejszy jest tutaj moment dokręcenia, jak będzie zły to zaczną się dziać jaja z ich wskazaniami łącznie z wywalaniem błędów. Ale to luźna gadka. Możesz je sprawdzać stukając przedłużką czy kluczem w boki silnika w okolice czujników i patrzeć na wykresy. Jeśli odczyty będa się pojawiać, to czujnik sprawny ale przekręcony/niedokręcony.

niestety nie mam dostępu do oscyloskopu żeby spojrzeć na ich wykresy :(
No całkiem możliwe tylko skąd drgania silnika wtedy? i skąd ten ujemny kąt wyprzedzenia zapłonu który rośnie aż do -42 stopni jak depne w gaz, a na wolnych ma -6 stopni?
Silnik chodzi bardzo nierówno i są na nim mocne drgania.
Mam stare świece i mogę wstawić ich zdjęcie może coś to powie?

Skoro jest tak ujemny KWZ to myśle że trzeba zajrzeć do ustawień rozrządu i wcale mnie nie dziwi że wystepuje spalanie stukowe

Widać że to jest nie zgrane nawet bez wykresów stąd spalanie stukowe silnika

A to nie wywaliłoby także innego błędu?podobno gdzięś przeczytałem że właśnie ten czujnik decyduje o kącie wyprzedzenia. zaraz wstawie wykres tylko że jest na nim sporo rzeczy także zaznaczonych.
Kąt wskakuje tylko raz powyżej 0 jak spadają obroty.

Tak jak sugerowałem wcześniej: sprawdzić ustawienie rozrządu od tego bym zaczynał.

no dobrze to jeden trop już jest o którym też już myślałem ale raczej już jako ostateczności :)

Moim zdaniem wyprzedzenie zapłonu powinno być 10st na wolnych obrotach i faktycznie przy schodzeniu z obrotów wyprzedzenie zapłonu praktycznie nie istnieje schodzi do zera. Dalej upieram sie że to wina żle ustawionego rozrządu lub bardzo kiepskiego paliwa

a wiesz że na benzynie i na gazie zachowuje się identycznie?
No ja też uważam że coś koło 8 stopni no ale czekam aż może ktoś też coś innego podrzuci.
Bubu raz się wtrącił szkoda że już nie zagląda .
A tobie 75andrew155 Dzięki za pomoc.

U mnie na wolnych około -6 po adaptacji.

Kolego, kiedyś waść rozrząd zmieniał? Ten silnik jest bardzo czuły na wszelkie przestawienia, o czym się sam przekonałem.
Czujniki stukowe mogą wyprzedzić/opóźnić zapłon ale w ramach pewnych wartości, chyba 15 stopni korkty w obie strony i to bardziej, jako kompensacja złej jakości paliwa albo rozjazdu map, niż złego ustawienia rozrządu.

Masz czym, to nagraj film jak to auto chodzi: zimne zaraz po zapaleniu i nagrzane.

Tak czy owak chyba w malborku jest warszatat z blokadami oryginalnymi do 2.5V6, trzeba się będzie niestety wybrać. Jak nie, to kolega z forum także takie blokady wypożycza za śmieszne pieniądze.

Amortyzatory
Powrót