Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
-
Użytkownik
Alfa i Omega
Pompa wspomagania, delikatny wyciek?
Szukajka pokazała kilka tematów z praktycznie tak samym problemem, ale u mnie jest jeden mały szczegół, którego tam nie było. Mianowicie:
Pompa od wspomagania, od kąd przyszły mrozy bardzo głośno pracuje zanim silnik się nie rozgrzeje. Przy skręcie kierownicą i dodaniu gazu dźwięk się nasila. Odpowietrzyłem układ wspomagania, ale nic to nie pomogło. Stan jest, kolor płynu delikatnie różowy z jakby kolorem kawy z mlekiem. Taki dziwny kolorek trudno określić ;p Płyn wymieniany półtora roku temu.
Co do wycieku. Otworzyłem machę i na pojemniczku znajduje się dosyć sporo płynu od wspomagania. Jakimś sposobem ucieka przez korek? odkręciłem korek, wydawał się jakby był krzywo zakręcony. Uszczelka w nim była nie do końca naciągnięta. Poprawiłem to wszystko, ale nadal pompa wyje. Wyczyszczę jutro zbiorniczek i zobaczę czy nadal cieknie. Jakie sugestie?
-
03-02-2012 23:21 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Alfa i Omega

Napisał
ExO
Jakie sugestie?
ten typ tak ma?
pozdrawiam
-
Użytkownik
Alfa i Omega

Napisał
ANN
ten typ tak ma?
pozdrawiam
Szczerze wątpię, coś musi być na rzeczy.
-

Napisał
ANN
ten typ tak ma?
pozdrawiam
Mój typ tak nie ma!!! :-) a to że pompa wyje oznacza ze sie kończy.
---------- Post added at 00:31 ---------- Previous post was at 00:27 ----------
Wymień kolego płyn może będzie lepiej. Pewnie wiesz ze ma byc specyfikacja płynu dextron 2 ale to tak dla pewności przypominam.Pozdrawiam
-
Użytkownik
Alfa i Omega
Myślałem nad wymianą płynu ale skoro był wymieniany nie dawno nie byłem co do tego pewny. W dodatku w zbiorniczku nie ma jeszcze "błota".
Co do kończącej pompy, wydaje mi się, że to nie to. W poprzednią zime miałem identyczny problem, ale nie zagłębiałem się w to. Przy temperaturach dodatnich nigdy nie słyszałem pompy.
A co z tym płynem na zbiorniczku?
-
Użytkownik
Pirat drogowy
Nic się nie dzieje. Jak kolega wspomniał ten typ tak ma. Przy obecnych mrozach pompa w GTA wyje chwile a w TS nie. Dokręć korek w zbiorniczku i zobaczymy co się będzie działo.
-

Napisał
ExO
Myślałem nad wymianą płynu ale skoro był wymieniany nie dawno nie byłem co do tego pewny. W dodatku w zbiorniczku nie ma jeszcze "błota".
Co do kończącej pompy, wydaje mi się, że to nie to. W poprzednią zime miałem identyczny problem, ale nie zagłębiałem się w to. Przy temperaturach dodatnich nigdy nie słyszałem pompy.
A co z tym płynem na zbiorniczku?
Ja bym zaczoł od wymiany płynu koszt nie jest wielki wiec bym wymienił.
---------- Post added at 01:16 ---------- Previous post was at 01:10 ----------
Dodam ze stary płyn w niskich temp. szybko gestnieje i czasami potrafi gdzies przyłapać i to też może byc powodem że go wywala pod korek.
-
Użytkownik
Maniak resoraków
Jak spuścić płyn z układu wspomagania????
-
Użytkownik
Alfa i Omega

Napisał
Andy1970
Nic się nie dzieje. Jak kolega wspomniał ten typ tak ma. Przy obecnych mrozach pompa w
GTA wyje chwile a w
TS nie. Dokręć korek w zbiorniczku i zobaczymy co się będzie działo.
Dokładnie kolego i gdbym nie wiedziała co piszę to bym tego nie robiła. Walcze u siebie z tym samym (nowa pompa/nowy płyn - wymienione rok temu, wczoraj zalałam nowy płyn) i niestety bezskutecznie.
Odpalam, pochodzi ok 1 min i po problemie.
Też mnie to męczyło czemu tak się dzieje, rozmawiałam z ludźmi, szukałam info i sporo ludzi właśnie w GTA jak i 2.5 z tym się boryka i dlatego napisałam, że ten typ tak po prostu ma.
pozdrawiam

Napisał
krzysiek25011
Mój typ tak nie ma!!! :-) a to że pompa wyje oznacza ze sie kończy.
---------- Post added at 00:31 ---------- Previous post was at 00:27 ----------
Wymień kolego płyn może będzie lepiej. Pewnie wiesz ze ma byc specyfikacja płynu dextron 2 ale to tak dla pewności przypominam.Pozdrawiam
i czego tak się złościć i od razu tyle !!!! dawać
mój ex typ przez 4 lata użytkowania (JTD) równiez tak nie miał, ale mowa o V-ce Kolego.
Ostatnio edytowane przez ANN ; 04-02-2012 o 08:31
-
Użytkownik
Maniak resoraków
U mnie wyła przy obecnych mrozach i dzisiaj rano skończyła swoje życie.W Twin Sparku oczywiście.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)