dzisiaj powstał następujący problem, gdy przekrecam z ciepłego na zimne ciagle leci gorące powietrze
włączam klime to tez leci gorące powietrze. myslalem ze czynnik mi uciekł ale sprawdzałem i jest wentylatory od chłodnicy słyszę ze się załączają co jakiś czas ale nie reaguje wgl cieplo zimno wali ciągle gorące powietrze..
co z tym zrobic...
V6 są powody do mruczenia![]()
było i jest V6 new Cameleon

Nie spadła ci przypadkiem linka z pokrętła?!
Mi się to zdarzyło już dwa razy przy regulacji kierunku nawiewu!
Zdejmij panel środkowy i sprawdź, parę minut i będziesz wiedział czy to jest przyczyna.
Była 156 1.6 16V TS 2001 tymczasowo bez Alfy
linka? jak panel od klimatyzacji jest sterowany elektrycznie przecież wykręcałem taki panel jak wymienialem żarówki to tam tylko idzie kostka którą się wpina i nic więcej.
Tam jest wszystko sterowane elektrycznie. Należałoby sprawdzić silnik przepustnicy ciepło/zimno.
Sprawdz od najprostszej metody, a mianowicie (ja miałem tak samo i u mnie pomogło) odkrec kleme od akumulatora poczekaj minutke, podłącz kleme i słuchaj jak klapki nawiewu będą się układały. Jak dzwiek ustanie włacz zapłon, odpal i sprawdz. Mysle ze to pomoże; u mnie bynajmniej to było to.
Jeśli odpinałes aku i po podpieciu od razu włączyłes zapłon i odpaliłes auto, to klapki sterujace się zacieły i dlatego tak sie dzieje. WW opis mam nadzieje pomoże![]()
kamien mam ten sam problem, z tym że gdy dam na max zimno leci zimno no i czasem gdy zostawie na noc na 18 tez leci w miarę chłodne, ale jak tylko dam ponad 18 leci non stop cieple, juz sam nie wiem moze ten panel sie spierdzielil, ale czujnik temp w kabinie, klapy raczej nie bo się "ruszają". kidyś ktos podpowiedział zeby sprawdzic silnik regulacji temp. znajduje sie po prawej stronie w okolicy lewej nogi pasazera, ale trzeba wyciagnac schowek. niezabieralem sie do tego jeszcze bo zima... mam nadzieje ze jak sie zrobi cieplej sie unormuje bo jak bedzie tak grzac na wiosne to czarno to widze.
A został ci panel sterowania ze starej? Jak tak to może przełóż i sprawdz co się stanie
czy z anglika bedzie pasowac sterowanie wentylacją?

A spróbujcie jeszcze mały, zajmujący chwilkę eksperymentwyciągnijcie całkiem radio i wtedy próbujcie regulować temperaturę, dokładnie za radiem jest kanał z klapką sterująca przepływ powietrza, często się zdarza, że kable pod radiem źle się ułożą, lub samo radio ciutkę głębiej wchodzi, naciska na ten kanał i blokuje klapkę. Ja miałem dokładnie taki sam problem jak kolega Maro1500 i to było właśnie coś takiego- wyciągnąłem radio, przejechałem pokrętłem max w lewo, poczekałem aż się klapka przestawi, później max w prawo, znowu sekundka na przestawienie klapki i później już mogłem normalnie regulować temperaturę
![]()
AR 156 2,4JTD 2000r- czarna- NERO FUOCO- sedan
w sumie coś by w tym było bo niedawno wyciągałem radio... idę wytargać...
koledzy robiłem manewr z odłączeniem akumulatora parę razy nic nie poskutkowało...
dziś tak na zapłonie sprawdziłem taka rzeczy po przestawiałem pokrętło ustawienie strumienia powietrza słychać ze klapki chodzą. Klapka od zamykania obiegu również słychać ze się zamyka ,a kręciłem pokrętłem zimno ciepło i nic nie słychać ze się coś przestawia.. (wsłuchiwałem się bardzo skupiony )
czy mógł by ktoś z was sprawdzić na zapłonie czy jak się przestawia pokrętło zimno ciepło to słychać tą klapkę??
u mnie słuchać jak się ruszaja, ale z tego co domniemam, to moze zęby się wyrobiły i przeskakuje, może być taka opcja? albo się silniczek akurat tym miejscu zawiesza bo praktycznie w okolicach tej temp. non stop sie porisza
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki