Strona 17 z 37 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021222324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Kod:
    Coś mam robić, w sprawie MCSF?
    Nie wiem, czy może jechać do elektronika z tym, czy mu to będzie przeszkadzało?
    Jak tak dalej pójdzie nigdy tam nie dojadę.
    - ja bym jechał do elektronika, ponieważ za chwilę auto się całe rozłoży
    - jak widzisz spawnośc auta jest na krzywej spadkowej, nie wiemy tylko jaki jest ten kąt nachylenia tej ktrzywej.
    - MAF elektronikowi nie powinien przeszkadzać, ponieważ ECU i tak wchodzi w tryb serwisowy.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 25-10-2012 o 12:05
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Załącznik 74764
    pliki.zip
    Załącznik 74765
    Załącznik 74766
    MAF.zip
    Załącznik 74768

Wyjęłam i włożyłam łączówkę od MAFa, wcześniej tylko nią ruszałam. Potem jak będę jechać sprawdzę, czy coś dało.

Hall – zanikł mi sygnał po włączeniu wentylatora i ponownym uruchomieniu. Jak wczoraj.

Ale za drugą próbą tak się nie stało, też czekałam na włączenie wentylatora, tylko, że chwytak inaczej położyłam. Pewnie, dlatego mi gubił sygnał? W 156JTS chwytak inaczej był zlokalizowany, bo torba od laptopa stała w innym miejscu. Potem uruchomiałam i wyłączałam silnik, i zależy chyba jak leżał, to dawał jakieś zaniki, czy zakłócenia. Potem go ruszyłam, tak, by nie zwisał/nie leżał blisko silnika i się uspokoił, tylko, że w tym czasie – ECU odnotowało p030x x2. To chyba dziwne. Tylko, że dopóki wiatraka nie odpali, to chyba zakłóceń nie ma. Może przypadek.

Ale w 156JTS nie zastanawiałam się, jak mocować chwytak, ani, gdzie ma leżeć. To nie wiem. W każdym razie tak to wyglądało.

Dziwne też, to, że nie było odczuwalne, że gubi zapłon.

W 1 próbie z kolei z CKP tracił kontakt, musiałam go tam mocniej tą taśmą ścisnąć.

Tak, więc moja wina, chyba? Po elektroniku najwyżej jeszcze jak wróci, to sprawdzę dla pewności.

MAF ma 5 kabli, ale skoro nie piszesz, że mam badać, to czekam, nie będę badać nic, wedle własnego pomysłu.

1 oscylogram duży w czasie rozgrzewania całego, dlatego podzielony na 3 części, legenda w zrzucie plik.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 25-10-2012 o 15:48

9none
    Gość

Domyślnie

a co mozna oscyloskopem badać w MAF ? wg. dokumentacji załączonej przez bubu321 , podłączamy do punktu 2 i mierzymy napięcia na postoju. Mabyć rowne 1V.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Zdążymy do elektronika.

- Odłączenie i ponowne podłączenie łączówki od MAFa nic nie dało, MCSF wrócił.
    - Udało mi się wymienić na szybko MAF na nowy i zrobić podstawowe testy – stare ECU/ nowy MAF.
    - Po wymianie MAF – ECU sam usunął MCSF, zaskoczyło mnie to, że jest taki zdolny.
    - Na więcej mi czasu nie starczyło, aby sprawdzić sondy i inne parametry w AD czy FES. Więc tylko screen w scanxl i MoDiag. I bez wysokich rpm. Logi w załączeniu.
    - no, chociaż nie mamy MCSF

9none nie zdążyłam przeczytać, jeszcze załącznika od bubu, ale przeczytam. Wisiałam na kablu, to nie czytałam jeszcze. Wiesz, mam problem, żeby badać kable, jak nie napiszecie, że mam badać i jak, ponieważ nie wiem, czy nie zniszczę oscyloskopu. Nie wiem, jakie tam są napięcia w poszczególnych kablach, jak dobierać częstotliwości, czytam książkę, ale jest trudna, nie dla kogoś kto nie ma podstaw. No, boję się, dlatego czekam, na sygnał co mam robić i czy cokolwiek. Teraz już niektórych rzeczy się nie boję, ale mam sporo pokory dla tych badań.

Nie wiem jeszcze, co można zdiagnozować oscyloskopem w MAF, ale jest nowy i stary, to może. No nic, muszę doczytać. Mam 5 kabli i nie wiem, który jest który. Bubu napisał, że każdy po kolei można patrzeć, dobrze sprawdzę po kolei co pokażą, poprzez chwytaka. I czytałam o charakterystyce MAF, ale nie wiem jak zrobić, czym robią i czy się da oscyloskopem, ale zobaczyć bym chciała.
    - Ok. jak piszecie, że mogę, to spróbuję.
    - Nie wiem, czy dam radę jutro rano, jak nie to jak gad wróci. Szkoda nie zbadać MAFów.

Patrzyłam dzisiaj na łączówki te co wchodzą do cylindrów. 4 kable mają – można je badać, te kable swobodnie? Korci mnie, żeby zobaczyć, kiedy wypadnie impuls z ECU dla cewek, wtedy zobaczyłabym kiedy ECU zadaje zapłon. Ale ok. najpierw te przedłużacze, jutro może te kable WN będę miała, to będę potrzebować pomocy, aby coś z nimi zrobić.

- Jutro GT jedzie do elektronika, jak było ustalone, ale bez MCSFu, trzymajcie kciuki za gada. No naprawdę nie wiem, jak pójdzie na ECU ze 156. Jeszcze mogą być kłopoty. Zobaczymy.
    - potem wałki sprawdzamy, jak było ustalone,
    - a potem jak będziemy gotowi, no, że ja, robimy dalsze testy z oscyloskopem i naprawiamy.
    - chciałam, żeby gad pokazał logi wzorcowe, kiedyś. Nie wiem jakie mają być, ale po to badamy, aby to ustalić. Może bubu trafi, na wzorcowe w tej GT JTS, bo mnie to trafiają się jakieś takie JTSy, ale to nic.
    - równolegle będę badać wszystkie JTSy wersje angielskie, jak będę mieć możliwość, to może zbierzemy jakąś większą grupę JTSów.

GT_JTS_nowy_MAF.zip

Taki MAF, no nie jest sygnowany Rricambi Originali Alfa Romeo, ale ten sam podobno

MAF.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 25-10-2012 o 23:02

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- dzięki, szczególnie za zdjęcia.
    - poniższe zdjęcie wyjaśnia wszystko, przewody od CSK idą bezpośrednio do wiązki.
    - nie ma jak dojść do przxewodów z góry, tylko z kanału.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Evap JTS.jpg
Wyświetleń:	680
Rozmiar:	64.4 KB
ID:	74858  

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No, nic.
    Muszę odebrać gada.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 26-10-2012 o 14:54

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Wrzuciłam logi po wymianie ECU, do drugiego wątku, nie wiem, czy tak, czy teraz już w tym wrzucać logi?

Jutro odepnę łączówkę od MAF i ją obejrzę. Zrobię badania oscyloskopem MAF przed jazdą i po jeździe. Jeszcze nie wiem do końca jak, ale skoro mogę kable zbadać, to spróbuję.

Te krótkie kable WN mam, te długie znowu mam inne, nie wiem od czego. To i tak bez znaczenia, bo ten twór co pokazywałeś na zdjęciu wcześniej, to ja nijak z tych 4 kabli co wyżej są pokazane, nie zmontuję. Cewkę rozmontowałam, wygląda jak to w środku, ale reszta, to nie wiem. Nie wiem, co z tym zrobić. Absolutnie nie mam zdolności w tym kierunku. Czy możesz to wziąć pod uwagę?

Do cewki z GT też tego nie wsadzę nijak, są inne łączówki. Nawet do cewki ze 156 też nie wsadzę, bo też są inne łączówki. Brakuje mi wyobraźni, bubu.

Może mi ktoś pomóc z tym?

WN_jakieś.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-10-2012 o 01:55

9none
    Gość

Domyślnie

e tam brak wyobrażni, trzeba próbować. każda fajka musi wejść na śwecę. teraz z drugiej strony nasadzamy łączówkę na styk z cewką wysokiego napięcia.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- te zdjęcie jakie podałas jes tmarnej jakości, trzeba było zrobic oddzielne zdjecia, ze szczególnym uwzglednienien wejścia W.N do cewki.
    - nie masz funkcji makro w aparacie cyfrowym.

- kolega wyżej dobrze podaje, taksie łaczy kable W.N., po wprowadzenie kabla do cewki W.N. połaczenie zabezpieczamy tym kapturkiem gumowym.
    - bardzo możliwe że nie bedzie można zrobic z kabli jakie masz , przedłużacza.
    - moje rozważania były teoretyczne dla GT JTS, w 147 TS sprawują się super.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ok. potem popatrzę na te kable jeszcze raz. Aparat mi się rozładował.

Test MAF_1 == warunki testu
    - OFF-MAR-jałowy-rpm(delikatne dodanie gazu)-OFF
    – silnik zimny

Nie wiem szczerze mówiąc, jak wchodzą do łączówki, nie widać, nie mogłam tego ustalić. I nie mogłam jej dzisiaj odczepić, aby zobaczyć jak wygląda w środku. A też nie wiem, od której strony, ewentualnie odliczać. W sieci pisali, że takie kable są.

Opis:
    1. Brąz == opcjonalny lub masa
    2. Niebieskobiały – zasilanie z aku == U1
    3. Biały == masa
    4. Czerwonożółty == napięcie == U2
    5. Szary == sygnał wyjściowy == U3

Mam kłopot z rozróżnieniem 1 i 3 (?) Założyłam, że biały to masa, bo było w miarę stabilnie, że ok. kilkunastu mv, a ten drugi, to potem schodził do uV. Więc nie wiem.

MAR:
    2 – 3 == U1 – masa == ok. 12,3V
    4 – 3 == U2 – masa == ok. 5V
    5 – 3 == U3 – masa == ok. 0,99V

Jałowy, silnik zimny, na razie, taka próba. Jak zaakceptujecie to rozgrzeję silnik i powtórzę + do odcięcia, pod kontrolą logów.
    Delikatne dodanie gazu, bo silnik zimny, to wykres układa się w sinusoidę taką - faluje. Dlaczego?
    U3 == 1,5 – 1,8V

GT_JTS_MAF_oscyloskop_zimny.zip

Mogę rozgrzać silnik w jeździe? Jest zimno, to w garażu długo trzeba czekać. Czy próba tak i tak?

Nie mogłam odczepić dzisiaj łączówki od MAF. Czasami się jakoś blokuje. To naturalne, że tak się dzieje?
    Potem spróbuję.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-10-2012 o 11:54