Dzisiaj był dzień dobroci dla Alfy,kolejna "usterka" naprawiona. Jako że był kilka razy poruszany temat i w sumie jest on trochę zagadkowy postanowiłem dzisiaj osobiście go rozwiązać u siebie w aucie. Otóż standardowo przestał mi działać przycisk w manetce świateł od przełączania informacji wyświetlanej na infocenter. Po krótce chciałem podpowiedzieć potomnym co i jak,a prędzej czy później dopadnie problem kolejnego posiadacza 156 wiec może ten temat znajdzie i będzie miał choć ciut ułatwione.
A więc pierwsze co, to NIE NALEŻY

rozkręcać od razu całej kolumny kierowniczej żeby się dostać do mikrostyku. Wystarczy cienki scyzoryk lub superpłaski śrubokręcik i nim podważyć na zmianę od dołu i od góry przycisk, jednocześnie wyciągając do siebie.

Jak widać,przycisk trzyma się "pazurkami" na zatrzask, więc gdy wsadzimy tam coś cienkiego "pazurki" puszczą
Jak wyjmiemy przycisk ukaże nam się mikrostyk
Wyjmujemy dziada płaskoszczypcami lub pensetą,nie jest w żaden sposób zamocowany po prostu jest na takiej podpórce w manetce a manetka to praktycznie pusta rurka
U mnie okazał się kiepski (zimny) lut na kabelku i odpadł od jednej z nóżek mikrostyku
Często pada tez sam mikrostyk,więc jak widać łatwo go wymienić. A mikrostyk jest "standardowy" i łatwo dostępny w sklepie (lub e-sklepie) elektronicznym.
To by było na tyle chyba. Ze złożeniem wielkiej filozofi nie ma,wkładamy mikrostyk na swoje miejsce i wciskamy w manetke zaślepke/przycisk pamiętając o sprężynce. Aha jak by ktoś bardzo chciał lub musiał zdjąć osłonę zespołu przełączników ta na kolumnie,pamiętać o odkręceniu od dołu dwóch śrubek trzymających górną osłonę.

Czas operacyjny 30 minut
Dziękuję za uwagę,polecam się na przyszłość, co złego to nie ja

Mam nadziej że komuś temat ułatwi życie,jak było to do kosza a jak nie to można przenieść wątek do "zrób to sam" czy jak to się tam nazywa

pozDRo