• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ciągle powracający błąd P1173

stopczyk26

Nowy
Auto
Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005
Ciągle powracający błąd P1173 156 2.0 TS

Witam.
Od dłuższego czasu borykam się z powracającym błędem P1173. Niedawno miałem rozszczelniony łącznik elastyczny wydechu i myślałem, że to może przez to. Jednak po jego wymianie dalej to samo. Ostatnio pojawiło się też podejrzenie, że może to być przez instalację LPG. Udałem się więc na wymianę filtrów i regulację. Komputer gazowy nie wykazuje żadnych błędów. Po skasowaniu błędu i krótkiej przejażdżce, błąd dalej się pojawia. Przepływomierz można chyba wykluczyć ponieważ z autem nie dzieją się jakieś dziwne rzeczy, jeździ normalnie, nie ma spadku mocy, jedynie wzrosło spalanie. Co do sondy to chyba też nie jej wina ponieważ nie ma błędu, który ewidentnie wskazywałby na jej uszkodzenie. Bardzo proszę o pomoc, co sprawdzić, ewentualnie wymienić. Dysponuję programem i kabelkiem i jeśli będzie potrzeba to porobię testy i wrzucę tu tylko proszę o poradę co i jak.
Pokaż załącznik 64187

Ostatnia edycja:
A więc tak.
Ponieważ mam FESa w wersji darmowej i nie mogłem nim zrobić resetu więc zrobiłem tak
-błędy skasowane
-wszystkie urządzenia elektryczne aucie wyłączone
-kluczyk w pozycję MAR-90 sek
-kluczyk w pozycję STOP-90 sek
-kluczyk w pozycję MAR-90 sek
-odpaliłem auto i poczekałem aż wentylator załączy się trzy razy.
Przejechałem się na benzynie jakieś 20km po czym podpiąłem kompa i pojawiły się tym razem już dwa błędy P1173 i P0170. Proszę o poradę co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Co najpierw sprawdzić?

Pokaż załącznik 66031

Ostatnia edycja:
- kolejność bledów mieszanki jest taka: P0130, P0170, P117x.
- czemu używasz FEs-a dla ECu M1.5.5, zawsze do tej pory było że używamy Alfadiaga dla ECU M1.5.5
- FEs dla tego modelu nie mierzy parametrów środowiskowych.

Załączniki

• 156-jts-failure code.jpg
    156-jts-failure code.jpg
    113.3 KB · Wyświetleń: 287
Jak na razie do tej pory błąd P0130 nie pojawił mi się. Mam tylko te dwa pozostałe. W większości podobnych tematów wyczytałem, że powodem może być uszkodzony przepływomierz. Ja swój wymieniałem rok temu na oryginał Boscha i nie wydaję mi się żeby mógł to być on bo auto ładnie przyspiesza. Ogólnie to nie ma żadnych problemów z pracą silnika typu zamulenie,falowanie obrotów itp. Jedyne co zauważyłem to zwiększone zużycie Pb i Lpg. Od czego mogę zacząć poszukiwania przyczyny tego problemu?

Sprawdziłem cały układ dolotowy pod względem nieszczelności i nie znalazłem żadnych nieprawidłowości, które mogłyby wskazywać na pojawianie się opisanych wyżej błędów. Nie chcę też po kolei wymieniać niepotrzebnych dobrych części na nowe. Może ktoś jeszcze podpowiedzieć co sprawdzić-zrobić aby na stałe usunąć przyczynę tych błędów.

Sprawdzałeś sondę lambda? U mnie była uszkodzona wewnętrznie. Potrafiła raz dobrze działać, a innym razem wskazywała stałe napięcie. Sprawna musi rysować ładny wykres (bez poziomych krech). pozdrawiam

Sprawdzałeś sondę lambda? U mnie była uszkodzona wewnętrznie. Potrafiła raz dobrze działać, a innym razem wskazywała stałe napięcie. Sprawna musi rysować ładny wykres (bez poziomych krech). pozdrawiam

Sonda sprawdzona, jednak dziwi mnie to, że zaczyna bardzo późno pracować bo dopiero jak silnik osiągnie temperaturę ok75st. Czy tak powinno być?

Sonda sprawdzona, jednak dziwi mnie to, że zaczyna bardzo późno pracować bo dopiero jak silnik osiągnie temperaturę ok75st. Czy tak powinno być?

sonda jest wyposażona w grzałke i powinna zaczac prace prawie natychmiast(20-30s.)po odpaleniu ,kiedy temp. spalim osiagnie 300 st.C

W takim razie jutro jeszcze raz podepnę kompa i sprawdzę ją dokładnie i wrzucę tu wykres jej pracy.

A więc tak.
Dzisiaj podpiąłem kompa i pierwsze co to sprawdzam błędy, i okazuje się, że są nadal-usterka nie usunęła się sama :D
Pokaż załącznik 66022
Co do błędu przepływomierza to może być spowodowane tym,że ostatnio go odłączyłem i odpaliłem silnik. Dwa pozostałe pojawiały się już wcześniej.
Poniżej wykresy pracy sondy lambda (która według mnie zaczyna działać późno bo dopiero prawie przy 80st), TRA,FRA i MAF.
Proszę o ocenę i opinię tych wykresów. Czy mam coś uszkodzone i gdzie ewentualnie szukać przyczyny tych błędów.
Z góry dzięki.
Pokaż załącznik 66023Pokaż załącznik 66024Pokaż załącznik 66025Pokaż załącznik 66026Pokaż załącznik 66027Pokaż załącznik 66028Pokaż załącznik 66029Pokaż załącznik 66030

Ostatnia edycja:
stopczyk26 sprawdź te screeny które wkleiłeś i powiedz co na nich widzisz? Ja u siebie nie widzę NIC, są tak małe i nie wyraźne, 3/4 tych zrzutów to białe tło.

Sprawdź jeszcze czy nie masz nieszczelności w wydechu przed sondą lambda. Jak auto ma przejechane ponad 160-170tys to możesz z miejsca zmienić sondę lambda.

Podczas przeprowadzania adaptacji po resecie parametrów na 100% ani razu nie wrzucałeś LPG, nawet na kilkaset metrów jazdy? Te błędy co wypisałeś są typowe dla LPG.

stopczyk26 sprawdź te screeny które wkleiłeś i powiedz co na nich widzisz? Ja u siebie nie widzę NIC, są tak małe i nie wyraźne, 3/4 tych zrzutów to białe tło.

Sprawdź jeszcze czy nie masz nieszczelności w wydechu przed sondą lambda. Jak auto ma przejechane ponad 160-170tys to możesz z miejsca zmienić sondę lambda.

Podczas przeprowadzania adaptacji po resecie parametrów na 100% ani razu nie wrzucałeś LPG, nawet na kilkaset metrów jazdy? Te błędy co wypisałeś są typowe dla LPG.

Screeny poprawione i myślę,że teraz są bardziej czytelne. Co do nieszczelności w wydechu to raczej taką opcję też można wykluczyć. Niedawno wymieniłem łącznik elastyczny na nowy bo było podejrzenie,że jest rozszczelniony i przy okazji uszczelki wydechu. Co do adaptacji po resecie to tak jak napisałem kilka postów wcześniej-po przejechaniu się na benzynie błąd zaraz powrócił. Na gaz wtedy auto nie było przełączane.
W tej chwili na liczniku jest 149000 km. Czy sonda jest oryginalna czy może była wymieniana to tego niestety nie wiem bo jestem właścicielem tego autko dopiero od nieco ponad roku.

pisał ci bubu321 że dla ECU M1.5.5 stosujemy alfadiaga, jeśli zaś uparcie stosujesz FES-a to dawaj plikiz tego FES-a a nie zrzuty..... poniżej opis tych blędów z Autodaty wersja 3.38.... nie jest to błąd P0171, P0172 czyli do sprawdzenia masz fałszywe powietrze, tor powietrza, cisnienie paliwa-pompa paliwa, wtryskiwacze cieknące, elektrozawor EVAP przewietrzania zbiornika paliwa oraz na końcu sondę paliwa..... paramtry FRA oraz TRA są na granicy poprawnych parametrów.

Załączniki

• P0170.jpg
    P0170.jpg
    187.5 KB · Wyświetleń: 297
  • P1173-P1172.jpg
    P1173-P1172.jpg
    151.3 KB · Wyświetleń: 150
Ostatnia edycja:
pisał ci bubu321 że dla ECU M1.5.5 stosujemy alfadiaga, jeśli zaś uparcie stosujesz FES-a to dawaj plikiz tego FES-a a nie zrzuty..... poniżej opis tych blędów z Autodaty wersja 3.38.... nie jest to błąd P0171, P0172 czyli do sprawdzenia masz fałszywe powietrze, tor powietrza, cisnienie paliwa-pompa paliwa, wtryskiwacze cieknące, elektrozawor EVAP przewietrzania zbiornika paliwa oraz na końcu sondę paliwa..... paramtry FRA oraz TRA są na granicy poprawnych parametrów.

Używam FES'a ponieważ na swojej Viście nie mogę sobie poradzić z instalacją AD a nie jestem jakimś super mega informatykiem. Jednak bardzo dziękuję za wypowiedź i postaram się w najbliższym możliwym terminie posprawdzać to o czym pisałem i o wynikach na pewno napiszę.

Witam ponownie po dłuższej przerwie. A więc wszystko posprawdzane i niby sprawne a błąd jak był tak jest nadal. Czy powodem tegoż błędu może być wypalony katalizator? Wydaje mi się, że tak jest bo w trakcie jazdy przy ok 2000 obr/min słychać brzęczenie z niego.

Amortyzatory
Powrót