Witam!
Dzisiaj wracajac do domu zauwazylem ze swieci mi sie kontrolka ABS i hamulca recznego!
Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu go kontrolka gasnie ale po chwili znowu sie zapala!Dodam tylko ze autko zachowuje sie normalnie,nie odczuwam ze cos jest nie tak!!!
Jaka moze byc przyczyna swiecenia tych kontrolek i czy jest to grozne???
Pozdrawiam!
Sprawdź ilość płynu hamulcowego.
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..
sciagnij kolo i sprawdz czy nie urwal ci sie czujnikc .... mala wtyczka kolo zacisku.

A zanim sciagniesz kola i zalejesz rece plynem to quknij na bezpiecznik na akumulatorze - taki w czerwonej oprawce 50a rozmontuj i sprawdz czy nie pekl
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

Witam ponownie!!!
Pisalem wczesniej ze mam problem z swiecaca kontrolka ABS i hamulca recznego!Juz mialem kupic nowa pompe ABS bo myslalem ze moze to ona padla ale wczoraj zauwazylem cos dziwnego...!Zdejmujac przednie kola (w celu pomalowania zaciskow)zauwazylem urwany z jednej i drugiej strony kabelek ktory idzie do takiej malej kostki ktora mozna wyciagnac (moze to czujnik)!jest to troche dziwne bo jest urwany z jednej i drugiej strony...!!!Co to jest i czy to jest przyczyna swiecenia tych kontrolek???Jak to naprawic???
POZDRAWIAM...!!!

w instrukcji jest napisane że zapalone dwie kontrolki razem ABS i od ręcznego to błąd systemu EBD czyli systemowi przeciwdziałającemu poślizgowi tylnej osi, ale nie wiem jak to rozumieć, może faktycznie czujnik.
do czujnika ABS przychodzą dwa kabelki do czujnika klocków jeden
AR-156[1,8ts-144KM] 97r

To jest chyba czujnik klockow bo do niego idzie tylko jeden kabelek ale czy to moze byc przyczyna swiecenia tych dwoch kontrolek???

Może to ci pomoże. U mnie też kiedyś sie zapaliły te dwie kontrolki. A przyczyna była taka. Zmieniałem koła z zimowych na letnie. Zmieniłem z tyłu a z przodu jeszcze nie. Musiałem przejechać kilkaset metrów i właśnie wtedy zapaliły sie te dwie kontrolki. Co sie okazało że koła zimowe miały mniejsza srednice od kół letnich. Jak zmieniłe koła na letnie to problem zniknął. Pozdrawiam.
janczyz
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki