Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Duże spalanie, 1.9 JTD 105 KM

Fazi
    Gość

Domyślnie Duże spalanie, 1.9 JTD 105 KM

Witam, od pewniego czasu mam problem ze spalanie w mojej Alfie. Pali mi ponad 9l w mieście i 7l w trasie, wszystko przy w miare spokojniej jeździe. Mocą też nie zachwyca i do tego kopci na czarno.
    Pierwszy krok jaki zrobiłem to wyczysciłem wtryski bo miałem rope w oleju... Po tym zabiegu nic sie nie zmieniło, auto paliło tyle co przed naprawą. Nastepnie wymieniłem przepływkę, niestety spalanie nadal to samo. Obok przedstawiam wykres pracy nowego przpływomierza Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wykres.jpg
Wyświetleń:	378
Rozmiar:	55.0 KB
ID:	67229. Z wykresu wnioskuję że silnik dostaje za mało powietrza i dlatego, dużo pali i nie ma mocy. Dodam że dolot mam cały sprawdzony i nie ma żadnej dziury.

A na kompie żadnych błędów nie pokazuje. Przebieg auta 220 tys km.

Proszę o przeanalizowanie wykresu i o jakieś podpowiedzi jak mam rozwiazać moj problem.
    Ostatnio edytowane przez Fazi ; 27-08-2012 o 12:01

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Może dziura w dolocie jest dalej??
    nieszczelność na połączeniach węży albo dziura w wężu, wyciągałeś je czy tak tylko macałeś??
    dziurawe węże paliwowe, sprawdź na odpalonym silniku czy nigdzie nie tryska
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Fazi
    Gość

Domyślnie

To znaczy, sprawdzałem węże w kanale na odpalonym silniku ok 2,5tys obrotow, nic nigdzie nie dmuchało, nie czułem na wężu od turbo do intercoolera za intercoolerm tez wszystko strzelne, paliwo nigdzie nie ucieka

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

przepływka nowa?? jakiej firmy??
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

po dolaczeniu przeplywki jak sie zachowuje? moja spalila przy 140 na autostradach 5,4. wiec coś bardzo nie halo z twoja..

Fazi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    przepływka nowa?? jakiej firmy??

Przyznam bez bicia, ze przepływka to jakis no name... Kupilem taka bo w sumie nic nie wskazywało ze stara jest uszkodzona, poprostu tylko ona mi została do wymiany. Poprzednia orginalna boscha troche brudna, jutro ją wyczyszcze i zobacze co komputer pokaże. Dodam ze na orginale to samo spalanie.

Po odłączeniu przepływki jakby troche mniej dymu za mną było. Jakie spalanie bez przepływki to nie sprawdzałem.

msz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał xakner Zobacz post
    po dolaczeniu przeplywki jak sie zachowuje? moja spalila przy 140 na autostradach 5,4. wiec coś bardzo nie halo z twoja..

Ja nie wiem jak wy to robicie??? Mi nigdy nie spaliła mniej jak 7 litrów na 100km. Nawet przy bardzo ostrożnej jeździe.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

120-140 jazdy autostradami klima on, 2 razy do 190 (zeby zobaczyc ile pojdzie XD) - 5,4 srednia z 700km.

120 - 140 autostradami, klima on + 50km budapeszt (korki, masakra) - 6,2 z 550km.

liczone sobie bez żadnych komputerów

Co do problemu kolegi policzylbym spalanie bez przepływki
    Ostatnio edytowane przez xakner ; 28-08-2012 o 10:08

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

a tak z ciekawosci nie grzeja sie kola ? czy poprostu nie trzymaja hamulce auta, w dieslu ciezej to wyczuc niz w benzynie dzwignij kazde kolo po koleji i zobacz czy nie maja jakiekog ogromnego tarcia , olej w skrzyni czy wogole jest

Fazi
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj sprawdziłem dokładnie cały dolot łącznie ze szczelnościa intercoolera i powymieniałem wszystkie opaski. Wszystko szczelne... Po złożeniu wszystkiego sprawdziłem co pokazuje komputer i wykres dokładnie taki sam jak przed moją pracą. Tak jak obiecałem podłączyłem potem starą przepływke boscha i podłączyłem komputer. wykres stara.bmp Jak widać te same wartości co z nową przepływka.

Po czyszczeniu węży i intercoolera, alfa mniej dymi.

Po odłączeniu przpływki auto pracuje inaczej, to znaczy dzwiek silnika robi sie żywszy, po podłączeniu jest taki głuchy i odrazu otwiera sie egr na wolnych obrotach.

Teraz mam takie pytanie, bo nie miałem wcześnie doczynienia z turbinami... Czy ona może za słabo dmuchać i może sie dziać to co u mnie?

Gdy odłączyłem węże z turbiny probowałem ruszyc wirnik palcem, myślałem ze bedzie chodził praktycznie z minimalnymi oporami, ale niestety tak nie jest, wirnik ma opór przy probie obrotu czy to normalne?