Witam
Mój problem polega na tym, że wycieraczki działają tylko na najszybszym biegu, czasowe ani wolniejsze nie działają, bezpieczniki wszystkie dobre.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Witam
Mój problem polega na tym, że wycieraczki działają tylko na najszybszym biegu, czasowe ani wolniejsze nie działają, bezpieczniki wszystkie dobre.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Prawdopodobnie winny jest sam silniczek wycieraczek tzn. nie sam silniczek lecz scieżka od sterownika prędkosciami. Przyjdzie Ci rozebrac silniczek, poczyscic, przesmarowac, ew. zakupic sprawny.
poszukaj ,bez zlosliwosci, bylo o tym pare razy ,jak rozebrac i co czyscic![]()
znalazłem coś takiego może ci pomoże
Opis naprawy silnika wycieraczek przednich w samochodzie Alfa Romeo 156.
Uszkodzenie polegało na zawieszeniu się szczotki ( jednej z trzech ) z powodu zabrudzenia prowadnicy po której porusza się ta szczotka.
Objawy:
-Wycieraczki zatrzymują się zaraz po puszczeniu dźwigni wycieraczek przy kierownicy ( np. na środku szyby)
-Wycieraczki nie powracają do pozycji wyjściowej czyli na podszybie.
-Brak czasowej regulacji pracy wycieraczek.
-Przy załączeniu spryskiwacza szyby (dźwignia do siebie) nie załączają się automatycznie wycieraczki ( jest tylko spryskiwacz).
-Wycieraczki działają tylko w dwóch pozycjach dźwigni: Do góry i do oporu na dół ( najszybszy bieg )
Oto nasz bohater silnik wycieraczek wraz z mechanizmem.
Podważamy cztery zatrzaski aby dostać się do styków przełącznika.
Sprawdzamy stan blaszek ( czy nie są ułamane ) czyścimy styki i sprawdzamy czy dotykają do odpowiednich pól.
Wypinamy kostkę ( konektor ) elektryczną z trzema przewodami prowadzącą do silniczka.
Odkręcamy kluczem imbusowym "4" dwie śruby mocujące silnik i wyjmujemy przytrzymujące blaszki.
Wysuwamy silnik z obudowy. Magnesy trzymają mocno więc trzeba użyć siły z czuciem ale szczotki znajdują się w górnej plastikowej części więc nie ma ryzyka ich wyrwania.
Oto sam silnik mechanizmu wycieraczek.
Tak to wygląda jak umiejętnie wyjmiemy całość z obudowy.
Aby wyjąć szczotkę musimy odczepić zatrzask trzymający sprężynkę.
Jeśli nie zrobimy tego umiejętnie to po półgodzinnym szukaniu sprężynki i zatrzasku po pokoju powinien nam ukazać się taki widok. Jeśli przytrzymamy jedną ręką sprężynkę, drugą ręką wirnik i szczotki a trzecią ręką odepniemy zatrzask, całość wychodzi bez komplikacji.
Jeśli szczotka jest za krótka ( zbyt mocno starta ) należało by ją wymienić ( jej wymiary to 4x4mm a długość ok 7mm ) Najczęściej wada polega na tym że opiłki szczotek i brud dostają się w prowadnicę szczotek i dana szczotka się zawiesza. Wystarczy wtedy wacikiem na patyczku ( takim do uszu ) i zamoczonym np w WD 40 wyczyścić prowadnice szczotek. Jeśli sprężynka nie ma siły dociskać szczotki można ją w ostateczności lekko ( ! ) rozciągnąć żeby szczotka dociskała mocniej. Jeśli sprężynka będzie rozciągnięta zbyt mocno to przy próbie złożenia szczotki sprężynki i zatrzasku w komplet akcja będzie kończyła się szukaniem tego wszystkiego po pokoju ( mówiłem lekko ! ) lub szybszym zużywaniem szczotek.
Tak wyglądają poszczególne szczotki.
![]()