Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32
  1. #11
    Korczu
    Gość

    Domyślnie

    Ja tez tak mialem z tym ze przy dieslu sluzbowym odcinalo mi doplyw paliwa i dlawilo przy 3200 obrotow.przyczyna byl intelcooler.

  2. #12
    funix
    Gość

    Domyślnie

    Od jtd zakładali, tzn. próbowali przełozyć w serwisie i był za mały. Może w starszych modelach jest wiekszy?

  3. #13
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    02 2006
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Torowa GTV6
    Postów
    654

    Domyślnie

    Wiem, że może wydać się oczywiste ale wbrew pozorom w wielu serwisach tego się nie sprawdza :!: Sprawdź czy się całkowicie otwiera przepustnica, a jako że masz elektroniczną to może coś tam siadło. Słyszałęm o wielu przypadkach gdzie ludzie topili masę kasiory w poszukiwaniu straconej mocy a okazywało się np. że zablokowała się linka gazu

  4. #14
    Jarol
    Gość

    Domyślnie

    Miałem taki objaw w Lancii K 2,0 . Okazało się , że zapchany był katalizator.

    pozdrawiam

  5. #15
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar marekm
    Dołączył
    07 2006
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania
    Postów
    441

    Domyślnie

    Cytat Napisał funix
    filtr paliwa wymieniony
    tzn całą pompe wymieniałeś?

  6. #16
    funix
    Gość

    Domyślnie

    Pompe sprawdzę jeszcze raz dzis u mechanika i resztę waszych sugestii.
    Przepływomierz odłączyłem i silnik kreci do 6500, ale z oporami i przerywa. Załączylem ponownie przepływke i efekt jest taki sam jak bez, więc pewnie problemu szukac musze w innym miejscu.
    Sprawdzę również zawieche, mimo że gwitowana Koni, to cos zaczyna skrzypieć i pukać w przodzie;(
    Póki co jestem zestresowanym właścicielem od tygodnia, zapewnienia poprzednika wogóle sie nie sprawdzają i kieszeń mam ciągle lżejszą. Jednak wierzę że doprowadze ja do porządnego stanu i da mi kupę przyjemności
    Co do elektrozaworu, mechaniory mówią, że raczej to nie to, ponieważ wkreca sie na obroty bez problemów bez obciążenia (na postoju), ale będę kazał im to spr. również.
    Pozdrawiam

    edit by Marcino 156: używaj funkcji Edytuj!!!!!!!

  7. #17
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar marekm
    Dołączył
    07 2006
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania
    Postów
    441

    Domyślnie

    Cytat Napisał funix
    Pompe sprawdzę jeszcze raz dzis u mechanika i resztę waszych sugestii.
    o pompe pytalem w kontekscie filtra paliwa - nie wymienisz samego filtra tylko z całą pompa (czyli zapewne masz nie wymienione)

    Cytat Napisał funix
    Sprawdzę również zawieche, mimo że gwitowana Koni, to cos zaczyna skrzypieć i pukać w przodzie;(
    1. czy aby napewno gwint?
    2. twardsze zawieszenie bedzie prokurowało stuki i skrzypienia a nie im zapobiegało, wiec stwierdzenie '... mimo ze ...' jest niewłaściwe

    boje sie ze niezbyt swiadomie kupiłes to auto, mozliwe ze od człowieka który wcisnał Ci szajs. W kazdym razie powodzenia w odbudowywaniu auta

  8. #18
    funix
    Gość

    Domyślnie

    Zawiecha jest gwintowana na 100%, tylko że ktoś ja źle założył (już poprawione), ustawioną mam na najbardziej miękką więc dużego wpływu na resztę nie ma. Poza tym, zanim zdecydowałem się na zakup alfy troche grzebałem w necie i usztywnie Koni lub Bilschtein ( nie wiem czy tak sie pisze) jest zalecane zarówno w 156 i 166. Zgrzyty i stuki itp. zdignozowane jutro wymieniam wachacz górny, poprzedni właściciel wymienił tylko jeden...
    Wizyta u mechanika niestety nie była tak owocna w przypadku silnika, kłopot pozostał mimo, iż sprawdziłem większość waszych sugestii od sondy lambda przez przepływke, katalizator itp. Jutro zasuwam znów na kompa....
    A NIE BARDZO SIĘ ORIENTUJE W OBSŁUDZE FORUM I ZWRÓCONO MI UWAGĘ, ŻE POWINIENEM UŻYWAĆ OPCJI EDYTUJ. CZY MÓGŁBY MNIE KTOŚ OŚWIECIĆ W TEJ KWESTII?
    Pozdrawiam

  9. #19
    pumba
    Gość

    Domyślnie

    zrób tak :

    odkręc korek wlewu paliwa i sie przejedz bez korka i zobacz jak reaguje auto to po pierwsze sprawdz ciśnienie paliwa ale nie na wskaźniku na postoju lecz podczas jazdy (wpina sie taki przepływowy) i wtedy bedziesz widział co sie dzieje z paliwem przy obrotach jak na mój gust zaciera sie pompka paliwa ewentualnie gdzies w ukłądzie jest nie szczelnośc(uwaga nie zawsze cieknie czasami podciśneinei zasysa powietrze) i napisz jakie sa objawy a katalizator i tak mozesz wywalic bo mas obd na 1 sądzie pewnei pozdrawiam i czekam na odpowiedź

  10. #20
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar marekm
    Dołączył
    07 2006
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania
    Postów
    441

    Domyślnie

    Cytat Napisał funix
    Zawiecha jest gwintowana na 100%, tylko że ktoś ja źle założył (już poprawione), ustawioną mam na najbardziej miękką więc dużego wpływu na resztę nie ma.
    Gwint ma regulowaną również wysokość - a nie jak 'zwykłe' zółte koni tylko twardość. A z tego co pamietam Koni nie ma gwintu do 156, wiec... ?

    Cytat Napisał funix
    Poza tym, zanim zdecydowałem się na zakup alfy troche grzebałem w necie i usztywnie Koni lub Bilschtein ( nie wiem czy tak sie pisze) jest zalecane zarówno w 156 i 166.
    Są zalecane nie tyle do danego modelu co do stylu jazdy czy pewności prowadzenia. Czy to jest trabant czy to jest mercedes.

    Cytat Napisał funix
    Zgrzyty i stuki itp. zdignozowane jutro wymieniam wachacz górny, poprzedni właściciel wymienił tylko jeden...
    oby to było to, choć u mnie stukały raczej dolne wahacze - skrzypią gorne

    Cytat Napisał funix
    Wizyta u mechanika niestety nie była tak owocna w przypadku silnika, kłopot pozostał mimo, iż sprawdziłem większość waszych sugestii od sondy lambda przez przepływke, katalizator itp. Jutro zasuwam znów na kompa....
    ja bym sie trzymał tej przepływki najpierw. U mnie jak był problem to objaw był taki ze bez obciążenia odcinał w okolicach 6000 obrotów (tzn jakies 1200 za nisko) a w czasie jazdy szarpał juz przy 3 krpm

Podobne wątki

  1. [159] Brak mocy/ utrata mocy/ poszarpywanie
    Utworzone przez chemiczny w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 27-05-2018, 15:36
  2. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 30-08-2015, 21:02
  3. [159] Kompletny brak kultury silnika 1.9JTDM: klepie, brak mocy
    Utworzone przez Maciej69 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 05-05-2014, 16:43
  4. [146] Brak mocy, brak prędkości, twarde hamulce, dyskoteka w tylnym lewym świetle
    Utworzone przez Larrond w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 08-04-2013, 17:36
  5. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 06-12-2012, 22:49

V6 Brak mocy

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory