Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    9 d 11 h 34 m

Domyślnie [156] Moja przygoda z AR

PROLOG

Kiedy byłem małym chłopcem urzekł mnie znaczek Alfy Romeo na lśniącej czerwonej 164 mojego sąsiada...obiecałem sobie wtedy że kiedyś też będę miał takie cudo na masce mojego samochodu. mijały lata i kiedy wyglądało że w moim życiu będą się przewijać tylko niemieckie wynalazki dojrzałem JĄ na jednym z podwórek z kartką "na sprzedaż". Lśniąca 156'ka 1.8 TS z 1999 roku (przebieg 120 tkm - bardzo podejrzany ale stan ogólny samochodu, np pedały czynią go dość prawdopodobnym) w kolorze czarny metalik, wnętrze w pięknym odcieniu zieleni z drewnianymi dodatkami. właściciel powiedział że samochodzik cierpi na "brak mocy" a jemu nie chce się bawić w naprawę. wróciłem do domu z przekonaniem że to auto będzie moje i po krótkiej naradzie z żoną zapadła decyzja...BIERZEMY (stwierdziłem ze ten brak mocy to musi być jakiś detal do naprawy i potem będzie wszystko ok). po małych targach (stargowałem 25% znizki) autko wylądowało na moim podwórku. krótka wizyta w ASO w koszalinie potwierdziła moje przepuszczenia...autko w świetnym stanie, niebite ale z padniętym przepływomierzem. Wymiana w ASO nie wchodziła w gre (kosmiczne koszty) więc zacząłem szukać w necie...w ten sposób trafiłem na to forum (oryginalną przepływkę Boscha kupiłem w UK za 40 funtów). po lekturze kilkunastu tematów stwierdziłem że samochód który stoi u mnie na powórku jest nie wiele mniej wymagajacy niż moja żona :wink:. na szczęście jestem z tych dla których marzenia nie mają ceny więc powstał plan doprowadzenia mojej Belli do stanu idealnego (na szczęscie mam auto zastępcze)...na pierwszy ogień idzie serce...

MERITUM

Do wymiany zaplanowałem

- kompletny rozrząd (pasek+napinacz+rolka)
    - wariator
    - pompa wody
    - olej + filtr (niemiecki półsyntetyk Castrol GTX Magnatec 10W40)
    - pozostałe płyny
    - filtr powietrza
    - przepływomierz

moje pytanie jest nastepujące: czy powinienem wymienić cos jeszcze?? szczególnie chodzi mi np o jakieś czujniki lub inne podzespoly które można/powinno sie wymienic przy okazji wymiany rozrządu i akcji "odświeżania silnika"?? będe wdzieczny za wszystkie sugestie.

EPILOG

...wczoraj widziałem Brere...ona też kiedyś wyląduje u mnie na podwórku...

pozdrawiam wszystkich maniaków włoskiej motoryzacji

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar matrix156
    Mieszka w
    jarocin
    Auto
    AR156 1,9JTD 8V virus:) 2002r
    Czas spędzony na forum
    1 d 2 h 25 m

Domyślnie

ziomster, sprawdź zawieszenie tarcze klocki i olej w skrzyni biegów

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.
    Czas spędzony na forum
    17 d 7 h 53 m

Domyślnie

Jeżeli masz niedawno wymieniany przepływomierz to po co chcesz go ponownie wymieniać?

Użytkownik Romeo Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 TS 2.0 '99 ecu: M1.5.5
    Czas spędzony na forum
    19 d 9 h 28 m

Domyślnie

-dodatkowo bym wymienił :
    -- czujnik obrotów wału korbowego
    - -- i zrobił upgrade ECu aby nie było problemu z brakiem mocy jak jest zimmny.
    podejrzewam że jak była akcja upgradu ECU w ASO alfa nie załapała się na to.
    - a jaki stan akumulatora, on tez potrafi dac kilka problemów nie rozwiazywalnych ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    St Albans/Wroclaw
    Czas spędzony na forum
    8 m

Domyślnie

Dodaj do wymiany pasek wielorowkowy z rolka i napinaczem oraz swieczki jak nie wiesz kiedy byly wymienianie i powodzenia.

Oleju Castrola nie polecam do AR, moja pila Magnatec'a na potege do tego byla glosnia na tym oleju. Wymiana na Selenie czy Mobila (10w40) rozwiazala dwa poprzenie problemy.

1.8 TS to naprawde dobry motor. Jakbym mial znow kupic 156/159 w wersji ekonomiczniej to bylaly w tym motorem. Szkoda, ze 1.8 nie montuja w 147 zamiast 1.6.

Pzdr
    Klaudiusz
    ----------------------
    AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla kiedys
    AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla niedawno (www.fotogalleria.info/alfa)
    AR Gtv 2.0 TS (09/1998r) - jest obecnie
    www.fotogalleria.info

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.
    Czas spędzony na forum
    17 d 7 h 53 m

Domyślnie

A ja bym sobie odpuścił napinacz i rolkę paska wielorowkowego - takie rzeczy wymieniam jak zaczną padać - wolałbym za to zainwestować w dobre przewody wys. napięcia.

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Czas spędzony na forum
    9 d 11 h 34 m

Domyślnie

wielkie dzięki za rady i odpowiedzi

Cytat Napisał SG0240
    A ja bym sobie odpuścił napinacz i rolkę paska wielorowkowego - takie rzeczy wymieniam jak zaczną padać - wolałbym za to zainwestować w dobre przewody wys. napięcia.
    czy padnięcie tego paska i napinacza będzie miało jakies konsekwencje?? poza tym jaki jest koszt tych części??

w tym miesiącu nie dam rady zrobić wszystkiego. zależy mi na zamknięciu tematu rozrządu i wszystkiego co z nim związane. na świece i kable też przyjdzie pora ale je można już zrobić samemu bez wiekszego demontażu

jaki olej wlali byście do mojej skrzyni??

bubu321 z tego co się zorientowałem to jesteś specem od elektroniki. interesuje mnie mozliwość podłaczenia mojego auta pod laptopa. zgłoszę sie do ciebie na pw

Ps. przepływke mam nową ale jeszcze nie założoną

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar krzychoo
    Mieszka w
    Kraków/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 '98
    Czas spędzony na forum
    10 h 40 m

Domyślnie

Cytat Napisał ziomster
    jaki olej wlali byście do mojej skrzyni??
    To na czym Alfa wyjechała z fabryki, czyli Tutela ZC75 Synth.
    I zainwestowałbym w kabelek i Alfadiaga - koszt relatywnie nieduży, a wiele ciekawych rzeczy można z niego wyciągnąć - nie płacąc ekstra za podpinanie do komputera w warsztacie (m. in. dowiedziałbyś się, czy przebieg jest prawdziwy ).
    AR 156 2.5 V6 '98 Blu Cosmo
    Fiat Panda 900 '97
    http://www.forzaitalia.pl

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    St Albans/Wroclaw
    Czas spędzony na forum
    8 m

Domyślnie

I tak wielorowkowca musza zdjac aby dostac sie do rozrzadu. Pasek kosztuje ok 60 zl, gorzej z napinaczem, bo pod 200 zl bedzie kosztowal, rolka ok 100. Jak juz raz grzebac w aucie w okolicy rozrzadu to raz a dobrze. Oszczedzisz na czasie w warsztacie, nagle okaze sie, ze silnik jest 2x cichszy.
    ----------------------
    AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla kiedys
    AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla niedawno (www.fotogalleria.info/alfa)
    AR Gtv 2.0 TS (09/1998r) - jest obecnie
    www.fotogalleria.info

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Czas spędzony na forum
    9 d 11 h 34 m

Domyślnie

Cytat Napisał gALL
    I tak wielorowkowca musza zdjac aby dostac sie do rozrzadu. Pasek kosztuje ok 60 zl, gorzej z napinaczem, bo pod 200 zl bedzie kosztowal, rolka ok 100. Jak juz raz grzebac w aucie w okolicy rozrzadu to raz a dobrze. Oszczedzisz na czasie w warsztacie, nagle okaze sie, ze silnik jest 2x cichszy.
    pasek wielorowkowy to niewielki koszt ale napinacz + rolka prowadzaca wyjdzie cenowo podobnie jak rozrzad...twoim zdaniem wynienić wszystko czy może tylko pasek??

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia