Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Problem z odpalaniem.

SpeKu
    Gość

Domyślnie Problem z odpalaniem.

Witam Kolegów i Koleżanki, szukałem takiego bądź podobnego tematu ale nie znalazłem wiec zakładam nowy.
    Mam taki mały problem z moją alfą, że jest strasznie kapryśna a konkretnie: Autko pali i jeździ bez problemu cały dzień. Kilka razy jest odpalana, cały czas w ruch. Wieczorem około godziny 20:00 odstawiam samochód na parking wracam o 23:00 i samochód nie odpala(oczywiście nie powtarza sie to cały czas w tych samych godzinach ). Konkretnie akumulator daje prąd tylko silnik nie chce odpalić. Stało mi się tak już trzy razy. Wie ktoś co to może być? Bardzo proszę o pomoc.

Dodam jeszcze że auto kupiłem 14 grudnia jest to AR 156 1.8 z dwuletnim gazem STAG-4, która wyjechała z polskiego salonu w warszawie 07.05.2003r. Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się że auto raz mu nie chciało odpalić (latem) ale podobno jak je pchneli to odpaliło (ja nie próbowałem na popych bo bałem się o rozrząd), jakiś znajomy mechanik poprzedniego właściciela stwierdził że wyskoczył błąd czujnika położenia wału ale nic nie było z tym robione i auto działało bez zarzutów.
    Jeszcze jedno akumulator jest sprawny prąd dobry przy rozruch, ładowanie też ma dobre.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

czujnik położenia wału ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

A auto nie odpala wcale, czy po kilkukrotnym zakręceniu łapie?

SpeKu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    A auto nie odpala wcale, czy po kilkukrotnym zakręceniu łapie?
    Czasami łapie po kilku zakręceniach a czasami po jakimś czasie. Dzisiaj zapaliła jak przyszedłem rano po robocie, a wczoraj jak jechałem do roboty to kręciłem i kręciłem i nic :/ a poprzednim razem jak była kapryśna to za za 5-6 razem złapała
    Ostatnio edytowane przez SpeKu ; 08-01-2013 o 12:43

Użytkownik Ogier Avatar R156
    Mieszka w
    ETM
    Auto
    Była: AR 33 1.4 Imola Jest: AR 156 1.9 JTD

Domyślnie

A nie zapala się Alfa Code na tym małym wyświetlaczu ? Wtedy silnik kręci a nie odpala.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Exclamation Czujnik położenia wału.

Hej,

Miałem to samo, raz odplała "na dotyk", a innym razem męczyła się - akumulator miałem nowy, rozrusznik sprawny. No i tak jeździłem z miesiąc lub dwa aż pewnego słonecznego czerwcowego ranka chciałem pojechać do pracy, no niestety, nie odpaliła już. Podpiąłem FES'a - błąd - czujnik położenia wału. Kręciłem z 20 minut i dałem sobie spokój, szkoda akumulatora. Padł na amen, ale dawał wcześniej oznaki tego typu jak opisujesz. Alfa pojechała do mechanika na lawecie, wymiana czujnika nie należała do przyjemnych - wersja CF3 1.8 - on jest na krótkim przewodzie, pod blokiem nie da rady.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

SpeKu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał R156 Zobacz post
    A nie zapala się Alfa Code na tym małym wyświetlaczu ? Wtedy silnik kręci a nie odpala.
    Nie, Alfa code nie swieci

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Hej,

Miałem to samo, raz odplała "na dotyk", a innym razem męczyła się - akumulator miałem nowy, rozrusznik sprawny. No i tak jeździłem z miesiąc lub dwa aż pewnego słonecznego czerwcowego ranka chciałem pojechać do pracy, no niestety, nie odpaliła już. Podpiąłem FES'a - błąd - czujnik położenia wału. Kręciłem z 20 minut i dałem sobie spokój, szkoda akumulatora. Padł na amen, ale dawał wcześniej oznaki tego typu jak opisujesz. Alfa pojechała do mechanika na lawecie, wymiana czujnika nie należała do przyjemnych - wersja CF3 1.8 - on jest na krótkim przewodzie, pod blokiem nie da rady.
    Kolego a w którym on jest dokładnie miejscu? dużo rozbierania?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Czujnik mieści się na tylnej ścianie bloku silnika, dostęp masz od spodu auta (nie wyobrażam sobie grzebania tam bez kanału) wsadzając dłoń pomiędzy blok, a grodź kabiny. WErsja CF1/CF2 czujnik jest na długim przewodzie, wtyczka znajduje się na zaczepie w rejonie plastykowej obudowy dolotu (brązowa wtyczka). CF3 jest czujnik na krótkim kablu, podłącza się od spodu. Zostawiłem auto koledze i pojechałem do pracy, a on się męczył, bo ciężko tam manewrować (mało miejsca).
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

syfon
    Gość

Domyślnie

Skoro ciepła odpala zawsze, to niekoniecznie jest czujnik. jak widzę najczęsciej problemy z odpaleniem następują po dłuższym postoju. Sprawdziłbym więc ciśnienie na listwie paliwowej. Ja miałem ten problem.
    po dłuższym postoju trzeba było dłużej kręcić. Zaworek zwrotny w pompie nie trzymał ciśnienia. Wystarczyło naprawić i pali do tej pory na rys.

SpeKu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Skoro ciepła odpala zawsze, to niekoniecznie jest czujnik. jak widzę najczęsciej problemy z odpaleniem następują po dłuższym postoju. Sprawdziłbym więc ciśnienie na listwie paliwowej. Ja miałem ten problem.
    po dłuższym postoju trzeba było dłużej kręcić. Zaworek zwrotny w pompie nie trzymał ciśnienia. Wystarczyło naprawić i pali do tej pory na rys.
    No własnie nie do końca po dłuższym postoju. Jeździłem dzisiaj cały dzień ALFKĄ i o 17:00 pojechałem na zakupy. Samochód stał na parkingu na dworze wiec trochę ostygł bo zimno. Po 45 minutach wróciłem i co się okazało autko znowu kapryśne (temp. silnika około 70 stopni pokazywała wskazówka). Było z górki wiec odpaliłem auto na popych zadziałało. Koledzy o co tutaj chodzi bo już wychodzę z siebie!