[156] Problem z hamulcami

• Autor wątku Autor wątku rafao3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafao3

Guest
[156]Mam problem nie mam hamulców przetarł mi sie przewód hamulcowy i ciekł płyn wiec go wymieniłem i odpowietrzyłem układ ale pedał dalej luzno chodzi praktycznie niema hamowania czy moze być to spowodowane złym odpowietrzeniem czy czyms innym czy moze ktos sie orientuje

A układ hydrauliczny sprzęgła też odpowietrzyłeś? Układ sprzęgła i hamulców tworzą całość i trzeba je kompleksowo odpowietrzyć

Maciek-156 napisał:
A układ hydrauliczny sprzęgła też odpowietrzyłeś? Układ sprzęgła i hamulców tworzą całość i trzeba je kompleksowo odpowietrzyć
Czy gdyby nie odpowietrzył układu hydraulicznego sprzęgła, to działało by ono prawidłowo i dobrze wysprzęglało?
rafao3 weź po uwagę, że układ hamulcowy z ABSem jest bardzo trudno odpowietrzyć i można mieć wrażenie, że jest on odpowietrzony, a w rzeczywistości w układzie wciąż pozostają pęcherzyki powietrza i to np. może być przyczyną Twoich problemów. Ja stawiałbym właśnie na niewłaściwe/niecałkowite odpowietrzenie układu.
Daj znać jak się uporasz z tym problemem i co było przyczyną.
Pozdrawiam.
- Rafał

Niekoniecznie powietrze z układu sprzęgła mogło iść do układu hamulców - generalnie w ASO mają przyrząd cisnieniowy do odpowietrzania, bo tradycyjne metody nie zawsze są skuteczne

Zgadza się - do układów hamulcowych z ABS powinno się stosować urządzenie ciśnieniowe - spróbuj podjechać na stację, gdzie mają takie urządzenie - powinno pomóc.

Dzienki wielkie ; Pomeczyłem się jeszcze z tym odpowietrzaniem sam ,sprzeegła nie ruszałem,i jest dużo lepiej .A tak wogóle jak sie odpowietrza sprzegło i gdzie jest odpowietrznik od sprzegła.

Podłącza się przrząd ciśnieniowy i odkręca odpowietrznik na wysprzęgliku (pod akumulatorem)

Amortyzatory
Powrót