Koledzy,
w jaki sposób można zdiagnozować przpływomierz przy pomocy UniDiag-a?
Jakie powinny być wartości badane, przy jakich obrotach?
Objaw u mnie to delikatne szarpanie w okoliach 2700-3000 obrotów (podejrzewam przepływomierz)
Koledzy,
w jaki sposób można zdiagnozować przpływomierz przy pomocy UniDiag-a?
Jakie powinny być wartości badane, przy jakich obrotach?
Objaw u mnie to delikatne szarpanie w okoliach 2700-3000 obrotów (podejrzewam przepływomierz)
Generalnie podpięcie pod komputer nie wykazuje awarii przepływomierza (chyba że padł zupełnie) - często pokazuje błąd sondy lambda - trzeba porównywac masę zasysanego powietrza przy konkretnych obrotach i na tej podstawie ocenic sprawność przepływomierza
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ano ano jak zwykle Maciej dobrze gada... dać mu wódki :mrgreen:
Ostatecznie sprawdz stosunek napięcia do masy podawanego powietrza
U Ciebie:
1,23 V przy 8 kg/h
1,87 V przy 30 kg/h
3,00 V przy 120 kg/h
4,16 V przy 370 kg/h
4,45 V przy 480 kg/h
fred
Dzięki wielkie.
O takie dane mi właśnie chodzi.
To, że komputer nie pokaże jednoznacznie uszkodzenia przepływomierza to wiem,
błąd będzie tylko wtedy, gdy będzie przerwany obwód, np. odłączenie wtyczki przepływomierza.
Sprawdziłem dzisiaj poprzez Unidiaga ilość powietrza przepływającego przez przepływomierz i okazało się, że
w zakresie obrotów 900 - 6500 obr./min. maksymalna wartośc przepływu to 280 kg/h.
Czy to oznacza, że przeplywomierz jest uszkodzony?
jeśli pomiar był robiony statycznie to przepływomierz jest sprawny.
Aby określic status przepływomierza należy użyć do tego metody pomiaru dynamicznego.
Po nagrzaniu silnika i pewności że jest sprawny termostat, robimy "gaz do dechy".
W tym czasie mierzymy napiecie na przepływomierzu.
ECU odetnie zapłon na poziomie 7200 - 7300 obr.min.
nie mierzymy przepływności w kg/h poniewaz programy diagnostyczne nie wiadomo dlaczego obcinają pomiary na poziomie 400 kg/h.
Bubu,
co byś mi radził w mojej sytuacji:
Mianowicie, na biegu jałowym,
przy 1000 obr/min silnik pracuje równo
przy 1500 obr/min też jest ok
przy 2000 obr/min silnik"bulgocze" i nierówno pracuje, aż trzęsie "kastą"
od 2500 obr/min juz pracuje idealnie.
Termostat jest sprawny (wymianiałem go na Verneta zaraz po zakupie, gdyż silnik sie nie dogrzewał), przepustnica wyczyszczona, świece zapłonowe wymienione, nie ma żadnych nieszczelnościw dolocie.
Co byś radził sprawdzić? Dodam, że z Unidiaga to na razie jestem zielony (umiem na razie nawiązać połączenie i zczytać błędy, których i tak nie ma w ECU)
Pozdrawiam
a błedy są w ECU tylko ich nie widzisz a ECU czeka na przepełnienie licznika bledów okresowych.
to ?ECu ma program adapatacyjny dla starzejącego sie samochodu.
1 - że nie ma nieszczelnosci w dolocie to ty sprawdziłes czy ECU podał takie parametry ?
2 - spróbuj załaczyć na forum stronkę informacyjną o swoim ECU, czasami tu jest problem !!!
3 - twoje ECU to M1.5.5 nie ma za duzo parametrów informacyjnych a dla diagnostyki jest trochę zbyt surowe ale podaje to co trzeba za pomoca trzech parametrów:
FRA , TRA, oraz lambda regulation row 1.
- spróbuj pomierzyc te parametry przy biegu jałowym silnika.
4.- powyżej 1800 obr/min włącza się wariator czy raczej elektromagnes wariatora.
--
--
![]()
Dzisiaj pomierzę te parametry i zamieszczę je naforum, zaś co do:
1 - to sam sprawdziłem dolot i nic nie znalazłem, żadnych pęknięć, wszystkie opaski zaciśnięte
4 - jaki może być związek z wariatorem przy 2000 o
Tylko pamietaj że nieszczelności w dolocie to także zaworek odmy oraz pośrednio łacznik elastyczny podsamochodem.
- a na samym końcu dziury w wydechu.