Witam, znalazłem w internecie opisy jak zślepić zawór egr, ale są one trochę niejasne.
Otóż, jeśli już zaślepimy to co zrobić z tą metelową rurką którą wylatują spaliny zostawić niech buchają pod maskę? czy zaślepić i skręcić wsyztko tak jak było wcześniej?
Miałem juz raz czyszczony zawór egr ale nadal są z nim problemy. Wiec chcę go zaślepić.
Mam auto z 12.12.2000r. 1.9 JTD 81 kW.
Zdjęcia silnika które znalazłem w internecie trocę się różnia od zdjęć mojego silnika, zawór jest z tyłu a nie jak na fotografi z przodu silnika. Czy bez problemu moge go zaślepić?
Zdjęcia mojego silnika:
U mnie zawór jest troche w innym miejscu niż na zdjęciahc które znalazłem w internecie moge go bez problemu zatkac?
![]()
![]()
Zdjecia z manuala które znalazłem w internecie:
Tutaj zawór jest z przodu:
![]()

Przecież jak zaślepisz blaszką (byle nie od puszki po piwie, bo to rozwiazanie tymczasowe) to tą blaszkę będziesz musial przykręcic wląsnie przylgą rurki - wszystko skręcasz tak jak było tylko wkładasz zaślepkę z blaszki
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

A najlepiej zaślepkę załóż pomiędzy EGR a kolektor wydechowy, wtedy przynajmniej zawór EGR nie będzie ci zarastał syfem, a nigdy nie wiadomo, czy jeszcze kiedyś nie zechcesz go wykorzystać. Jedyne co masz zrobić, to odkręcić dwie śruby łączące zawór EGR z kolektorem wydechowym(u mnie są na klucz 13), włożyć tam kawałek blachy, dobrze skręcić i po robocie. Dużo na ten temat było opisane w tym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/topi...oc-vt14202.htm
AR 156 2,4JTD 2000r- czarna- NERO FUOCO- sedan

czy po zaślepieniu EGR komputer wyświetla wam błąd EGR czy coś w tym stylu?
Ja mam zaślepiony EGR w AR 156 1,9 JTD CF3 2001r. przed liftem i błędu nie pokazuje. Brachol w 147 2001r. 1,9 JTD 115KM też mu błędu nie pokazuje. Wiem, że sporo było pisane o tym na forum poszukaj a jak nie znajdziesz to Google na pewno coś znajdą. Z tego co wiem to silniki 16v ja będzie całkowicie zaślepiony EGR to jakiś błąd się pokaże.

Wyświetla błąd po podłączeniu pod kompa- 2.4 JTD CF3.
W 1,9 8V i 2,4 10V zaślepia się całkowicie natomiast w pozostałych - częściowo - jeśli zaślepimy całkowicie wywala błąd
Wymiary zaślepki EGR dla 1,9JTD 8V i 2,4JTD 10V

Ja kupiłem autko i nie wiem czy EGR mam zaślepiony częściowo czy całkowicie ale mam taki błąd.
![]()

Zaślepiony całkowicie co wskazuje ze ktoś go zaślepił lub zaciął się zawór w pozycji zamknięty
Zaślepianie puszką od piwa to rozwiązanie serwisowe=dało efekt to trzeba ze ślepic inaczej,na zaślepce z puszki przejechałem 15 km po czym zostało holowanie do domu, a te zdjęcia pokazują dwie wersje silników i niczym nie pomagają
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Jest podwieszony temat o EGR - tam są wszystkie informacje:
Zaślepienie EGR
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki