Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
  1. #1
    marek.alfa.156
    Gość

    Domyślnie problem z układem chłodzenia alfa TSpark 2.0

    Witam,
    Mam problem z chłodzeniem silnika TS 2.0, Wymieniłem już termostat ale nie pomogło. Sprawa wygląda tak: podczas jazdy silnik nagrzewa się do poziomu około 90 st. a następnie spada do około 75. Zdaża się jednak (czasami zwłaszcza podczas dłuższej jazdy z przestojem), że nagle podczas jazdy temp.podnosi sie do temperatury nawet 120 st. (włącza się wentylator) i po jakimś czasie około 3 minut spada znowu do normalnego poziomu około 75-80 st. Co mam robić jest to kłopotliwe i martwię się o silnik. Proszę o sugestię co może być jeszcze przczyną takiego stanu rzeczy.
    Miałem przypadek że temp.podniosła się do max wartości na wskaźniku i wtedy wymieniłem termostat. Byłem w serisie i nic nie wykryli od strony elektronicznej, czy jest możliwe aby była to uszczelka pod głowicą ?

    pozdr

  2. #2
    Administrator Romeo Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,086

    Domyślnie

    a pompe sprawdziles?

  3. #3
    Marcino 156
    Gość

    Domyślnie

    Cytat Napisał marek.alfa.156
    czy jest możliwe aby była to uszczelka pod głowicą ?
    Jeśli Alfa się "zagotowała" to jest duże prawdopodobieństwo że uszczelke szlag trafił ;//
    Tym bardziej jak Ci ubywa płynu....

  4. #4
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD
    Postów
    2,650

    Domyślnie

    zeby tylko uszczelke.. ja bym sie juz o glowice martwil...

  5. #5
    kaiowas
    Gość

    Domyślnie

    -moze byc pompa-a czy z ogrzewaniem masz wszystko ok?
    -moze byc wskaznik lub czujnik-najlepiej podłaczyc examiner i porownac temperatury
    --co do uszczelki to popytaj w warsztatach czy maja taki urzadzonko do sprawdzania uszczelki-koszt sprawdzenia ok 30zł.a bedzisz miał pewnosc.

  6. #6
    drugimarcin
    Gość

    Domyślnie

    Sprawdz czy jest obieg w ukladzie, tzn. czy powraca plyn do zbiorniczka tym cienkim wezem, cisnienie powinno wzrastac ze wzrostem obrotow, jesli nie to wymieniaj pompe, zdarza sie ze sie nie kreci.

  7. #7
    Brunet
    Gość

    Domyślnie

    nie chce cie martwic ale mialem to samo.... poza tym ze wymienilem plyn chlodzacy towymienilem tez.... tak po 2 tyg jezdzenia silnik...:/ bylem w serwisie twierdzili ze to norma, ale nie sadze; tak poza tym moze to zbieg okolicznosci a co bylo z moim silnikiem mozesz zobaczyc w poscie "docieranie silnika po generalce"; po wymianie jeszcze doszedlem ze sonda przed katalizatorem nie chodzila; teraz jest nowa-wszystko ok nawet szarpanie minelo; szukaj lepiej dobrego mechanika ktory rzeczywiscie poszuka co jest nie tak i najlepiej poszukaj kilku na potwierdzenie tez tego pierwszego... alfa to alfa a mechanicy sa rozni

  8. #8
    marek.alfa.156
    Gość

    Domyślnie

    Dzięki wszystkim za opinie i rady. Problem tkwił w uszczelce głowicy, musiałem ją wymienić i jak na razie jest OK. a tak przy okazji jeśli ktoś wymienia uszczelkę pod głowicą niech wymieni i śruby mocujące. pozdrawiam wszystkich alfaholików.

  9. #9
    adasco
    Gość

    Domyślnie

    Cytat Napisał marcins737
    btw , 75`-80`C to nie jest normalna temperatura pracy dla tego silnika
    a jaka jest normalna? ostatnio na dluzszym postoju w korku wskazowka przekracza mi 90 i wlacza sie wentylator... Ale np w ladzie 90 to byla normalna temepratura. Z kolei peugeot trzymal ponizej 80.... Wiec jaka jest tu?

  10. #10
    Madnes7
    Gość

    Domyślnie

    90 stopni?? u mnie to waha sie pomiedzy 60-70 przy normalnej jezdzie

Podobne wątki

  1. [146] Problem z zapowietrzonym układem chłodzenia ??
    Utworzone przez roger11 w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 17-06-2014, 23:28
  2. Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 03-06-2014, 18:33
  3. [159] Problem z układem kierowniczym.
    Utworzone przez tyburnkc w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 18-04-2014, 15:19
  4. problem z układem chłodzenia
    Utworzone przez Pastor w dziale 156
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 09-09-2013, 22:55
  5. Problem z układem chłodzenia
    Utworzone przez limak89 w dziale 156
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 20-11-2012, 11:39

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory