[159] Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Bachus

Nowy
Auto
AR 159 1.9 16v
Witam
Jak odpalę zimne auto jest wszystko ok przez jakieś 2-3 km. Mniej więcej po takim dystansie zaczyna być słychać takie dziwne przerywane chrobotanie jakby coś tarło o jakiś wałek lub po prostu metal o metal. Dźwięk ustaje po przejechaniu kolejnych 2-5 km. Słyszalne jest to przy wciskaniu pedału gazu po odpuszczeniu mniej i ustaje jak opadną obroty do około 1.5 tyś. Ustaje także po wciśnięciu sprzęgła jak obroty spadną do jałowych. Jak wcisnę sprzęgło i dodam gazu tak do 2 tyś to dźwięk znów się pojawia ale tylko jak auto się toczy. Jak sie zatrzymam i dodaje gazu do w/w obrotów dźwięków nie słychać. Udało mi się nagrać ten dźwięk
http://www.youtube.com/watch?v=t-XEdnZ0ZkU&feature=youtu.be

Wie ktoś co może wydawać takie hałasy i gdzie szukać ich przyczyny?
Pozdrawiam

cos w skrzyni biegów bym szukał wes auto na podnośnik w warsztacie niech ktoś siedzi w aucie i zrób symulacje jazdy

Może to jakieś łożysko po prostu?

Dwumasa wymieniona jakieś 2 tyg temu, olej w skrzyni też. A czy łożysko oporowe (Wysprzęglik centralny) nie powinien pracować tylko przy załączaniu sprzęgła? U mnie jak widać na filmie objaw występuje około 2 tyś obrotów

Cześć. Nie mam alfy, ale ma silnik 1,9 150. Mam taki sam, lub podobny dźwięk. Pojawia się tylko wtedy, gdy robi się chłodniej (w lecie go nie było). U mnie zauważyłem, że pojawia się w momencie, gdy zaczyna drgać wskazówka od temperatury silnika. Ja raczej kojarzę go z nagrzewającym się płynem i termostatem (mam go chyba uszkodzony bo dość długo czekam na nagrzanie samochodu).

Witam. Też tak mam już drugi sezon i tylko w zimie. Autko jeździ normalnie i tylko ten dźwięk podczas mrozów. Turbina jak by co po regeneracji. Myślę że to łożysko na rolce przy pasku klinowym, gdyż kumpel mech gdzie zawsze wstawiam u niego alfe mówił że coś się tam dzieje z którąś rolką, piszczała w lecie tylko że ona kosztuje 700 zł a w zamienniku nie ma i jak mi nie przeszkadza to mogę tak jeździć. Najdziwniejsze jest to że nie można stwierdzić tego odgłosu podczas postoju!!!

U mnie to chyba nie jest żadna rolka - ja ten dźwięk słyszę pod kierownicą - oczywiście na tyle głęboko że wydaje się być spod maski. Wracając z pracy wyłączyłem całkowicie nadmuch ( na wyświetlaczu "off") i ... albo przypadek albo trafiłem w źródło mojego dźwięku ... nie pojawił się pomimo tego że auto już się zagrzało. Jak włączyłem nadmuch to po kilkunastu sekundach pojawił się na krótką chwilę. Może przypadek, może kwestia wyższej temperatury na zewnątrz. Potestuję i dam wam znać.

Może to brzęczenie klimatyzacji? Jeżeli bez klimy włączonej dźwięku nie ma to problem jest prosty do rozwiązania. Nabić klimę wystarczy.

Może to brzęczenie klimatyzacji? Jeżeli bez klimy włączonej dźwięku nie ma to problem jest prosty do rozwiązania. Nabić klimę wystarczy.
Tylko czemu pojawia się przy określonych obrotach? U mnie klima czyszczona i nabijana w czerwcu 2012

Ja nie stawiałbym na układ klimatyzacji - przy niskich temperaturach sprężarka chyba się nie załącza. Wydaje mi się że tu może wchodzić w grę układ nagrzewania. Dlaczego dźwięk jest tylko przy określonych obrotach? - niezbadane są wyroki boskie, albo jest związek między prędkością przepływu płynu w nagrzewnicy i obrotami silnika. - Jacie kręcę: ale wysnułem teorię.

Odwołuję teorię - czy ogrzewanie włączone czy nie, dźwięk jest. Byle do wiosny - mam nadzieje że zniknie jak rok temu.

ja miałem brzęczenie klimatyzacji między 1000 a 1500. Układy klimatyzacji w Bellach są dość nieszczelne.

U mnie pojawił się identyczny dzwięk ..
Na razie tylko 2 razy i to po max 5 sekund, zawsze przy nagrzewaniu silnika.
Co ciekawe ja mam TBi, a nie JTD. Więc to raczej "osprzęt" wspólny dal tych silników. Klima była wyłączona. Może alternator? Albo roli paska klinowego?
Bachus - udało Ci się to namierzyć?
Pozdr.

Właśnie zauważyłem, że u mnie też tak zaczęło się dziać. Tyle, że mam świeżo wymieniony rozrząd.

Sądzę, że to nie rozrząd. Wydaje mi się, że w 156 kiedyś, kiedyś miałem podobny. I były to łożyska alternatora... Ale głowy nie daję.

tylko taki dźwięk (przynajmniej u mnie) jest słyszalny z lewej strony (od strony kierowcy), a alternator jest razem z resztą zabawek po prawej...

Witam kupilem wlasnie 159 z silnikiem 1.9 16 v 150ps mam pytanie czy te silniki tak zawsze dzwonia z prawej strony najbardziej slychac! Slychac tu http://www.youtube.com/watch?v=rt0KxY8lLxs film nie jest moj!! U mnie w ar159 tak samo!! Z gory dzieki za odpowiedz:confused:

Amortyzatory
Powrót