Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49
  1. #31
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6
    Postów
    10,731

    Domyślnie

    Cytat Napisał korfanty4 Zobacz post
    mierzyłem. na wyłączonym silniku wskazywało jakies 14 na włączonym spadło do 13 i powoli rosło, natomiast podczas rozruchu wskazywało 10. jestem w tym temacie dość zielony i nie wiem czy trzeba wymienić aku czy szukać przyczyn gdzie indziej. codziennie jezdze do pracy i owszem odpala ale cięzko. dziwne jest ze godzine od naładowania akumulatora na ful juz nie chciała odpalic...
    Podjedź do elektryka samochodowego, rozwiąże Twój problem.

    - - - Updated - - -

    Cytat Napisał maciek 2 Zobacz post
    a kolego magil jak rozwiązac kabelek wzbudzenia? tam jest wtyczka a umnie kabelek z kółeczkiem. mocowanie na 100%pasuje bo to przeciesz silnik jtd.
    Zmienić wtyk na właściwy przecież.
    159 1.9 JTDm 16V -> 2.2 JTS -> 1750 TBi -> 3.2 JTS Q4

  2. #32
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    10 2016
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 1.9jtdm 8v
    Postów
    351

    Domyślnie

    mysle kupic alternator z wtyczką uciętą i połącze kabelek

  3. #33
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2014
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black
    Postów
    50

    Question Regulator napięcia alternatora

    Czy jest tu jakiś elektryk-praktyk czy ktoś, kto będzie wiedział czy dla alternatora Denso 14V/140A (ale i innych) w 1.9jtdm były montowane różne regulatory napięcia w zależności od tego na jaki rynek trafiało auto?
    U mnie napięcie nie przekracza 14V, gdy reguła mówi, że może/powinno dochodzić do 14.5V. Rozglądając się za wymianą regulatora zauważyłem w opisach uwagi: "nie na rynki o chłodnym klimacie" czy znaczyło by to, że na "zimne" dawali z większym napięciem niż na klimaty gorące? Moje auto to import z Włoch - może nie chcieli przeładować akumulatora? W zamiennikach podawane są napięcia pracy/robocze: 14, 14.3, 14.5 czy gdzieś 14.6V.
    Potrzebuję porady, jeżdżę na krótkich odcinkach i z czasem nie doładowuje się akumulator (nówka), co objawia się przy mrozie zapaleniem choinki: ABS, VDC etc. poza tym wszystko sprawne, nadmiernego upływu prądu nie ma.

  4. #34
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6
    Postów
    10,731

    Domyślnie

    Posprawdzaj wszystkie połączenia masowe oraz plusowe, może któryś przewód wymaga wymiany. Dodatkowo przydałoby się wykonać przegląd rozrusznika oraz sprawdzenie instalacji pod kątem złodzieja prądu.
    Błędy pojawiają się, gdy napięcie w instalacji spadnie poniżej 9.5 V, a dla nowego akumulatora (o ile sprawny i prawidłowo dobrany do auta) to oznacza spore obciążenie. Chyba że jeździsz wszędzie po 5 minut to rzeczywiście rozładowuje akumulator.
    Dolna granica napięcia ładowania wg podręczników to 13.8 V. Jeśli akumulator jest rozładowany lub jest problem z połączeniem przewodów to napięcie będzie niższe i to nie oznacza problemu z regulatorem.
    159 1.9 JTDm 16V -> 2.2 JTS -> 1750 TBi -> 3.2 JTS Q4

  5. #35
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2014
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black
    Postów
    50

    Domyślnie

    Sprawdzałem potencjał masa/aku to wychodziło 0.1V myślałem, żeby jeszcze coś poprawić w kwestii kabli, dziś mierzone 13.94V różnica niby niewielka, ale może właśnie te 0.5V poprawiło by sytuację. Codzienne odcinki to 2-3km + jakiś shopping w weekendy. Zimą raz na miesiąc podłączam pod prostownik, aby przy mrozie nie miał zbyt dużego spadku napięcia. Rozrusznik sprawny "pali jak widzi kluczyk z daleka"
    Regulator napiecia F 00M 144 173 BOSCH Strefy klimatyczne nie dla zimnych klimatów
    Regulator napięcia GER102 BERU - 14.6V

  6. #36
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6
    Postów
    10,731

    Domyślnie

    Multimetrem masy nie sprawdzisz. Mam na myśli spadek napięcia przy dużym obciążeniu w czasie rozruchu.
    159 1.9 JTDm 16V -> 2.2 JTS -> 1750 TBi -> 3.2 JTS Q4

  7. #37
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2014
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black
    Postów
    50

    Domyślnie

    Mierzyłem napięcia bezpośrednio na altku i na aku. Zastanawiam się, czy ten regulator Beru rzeczywiście daje wyższe napięcie i jest sens go kupować? Przeglądając forum widzę, że wiele osób ma ładowanie 13.85 - 13.95 czyli tak to sobie Denso chyba ustaliło.
    Chyba, że dam zarobić elektrykowi... Dzięki za porady!
    Ostatnio edytowane przez magil ; 10-01-2019 o 22:10 Powód: Przeniosłem posty do istniejącego wątku.

  8. #38
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6
    Postów
    10,731

    Domyślnie

    Sprawdź najpierw połączenia o których pisałem, oczyść miejsca styku. To niewiele kosztuje, a będziesz miał pewność co do przewodów.

    Wymieniałem regulator w swoim 1.9, ponieważ podbijał napięcie ponad 15V. Zamontowałem jakiś dziwny, bo tylko taki mieli w lokalnej hurtowni. Jakiś na H albo C... Po wymianie trzymał ładnie 14.4 V.
    159 1.9 JTDm 16V -> 2.2 JTS -> 1750 TBi -> 3.2 JTS Q4

  9. #39
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar bobby
    Dołączył
    10 2014
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Franny (159 2.4 JTDM 06')
    Postów
    905

    Domyślnie

    Cytat Napisał Piotr_wawa Zobacz post
    Potrzebuję porady, jeżdżę na krótkich odcinkach i z czasem nie doładowuje się akumulator (nówka), co objawia się przy mrozie zapaleniem choinki: ABS, VDC etc. poza tym wszystko sprawne, nadmiernego upływu prądu nie ma.
    A mierzyles napięcie na akumulatorze przed odpaleniem? Jeśli akumulator jest nowy a napięcie na nim dobre to trzeba szukać gdzieś indziej.
    Błędy wyskakują podczas odpalania? To może być uszkodzony czujnik pod pedałem hamulca (nowy kosztuje coś koło 30-50 PLN), przymarzajace hamulce też dają podobny efekt.

  10. #40
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2014
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black
    Postów
    50

    Domyślnie

    Cytat Napisał bobby Zobacz post
    To może być uszkodzony czujnik pod pedałem hamulca
    A co ma do ładowania czujnik hamulca? Czy OBD go pokaże podczas testu? Czym się objawiało uszkodzenie, świeciły non-stop światła stopu?
    U mnie jest chyba podwójny, bo mam automat. Temat powtarza się co roku, więc generalnie to wina krótkich odcinków jazdy, ale i może tych brakujących 0.5V
    Ostatnio edytowane przez Piotr_wawa ; 11-01-2019 o 11:12

Podobne wątki

  1. jaki regulator napięcia do alternatora?
    Utworzone przez lukas1983 w dziale GT
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 17-02-2015, 09:38
  2. [146] [146] Regulator napięcia
    Utworzone przez ŁukaszG w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 19-07-2013, 21:11
  3. Czy to będzie ten regulator napięcia ?
    Utworzone przez albert51 w dziale 166
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-09-2012, 21:31
  4. Regulator napięcia 1,9 jtd
    Utworzone przez slider2002 w dziale 156
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14-02-2012, 17:13
  5. Regulator napięcia
    Utworzone przez slejerek w dziale 147
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04-05-2009, 21:10

wymiana regulatora napiecia alfa romeo 159

regulator napiecia alfa 159 1.9 jtd

regulator napiecia alfa romeo 159 2.4 jtdm

alfa 159 regulator napiecia

alternatore 1.9 jtd audio

alfa Romeo 159 skacze ladowanie

regulator napiecia bosch alfa 159

regularor napiecia alfa 159

jaki regulator napiecia jtd 120a

regulator napiecia w alfa romeo

regulator napiecia alfa 159

alfa romeo 156 1.9 jtdm regulator napiecia

alfa 159 po ostygnieciu spada napiecie

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory