[159] łożyska / skrzynia m32

Witam Kolegow -Co do mechanizmu roznicowego to bez problemu zdemontujecie go bez wyciagania skrzyni-musicie sciagnac kola, pociadnac polosie(niezapomnijcie spuscic oleju przed tym wszystkim) odczepic poduszke skrzyni a pozniej juz tylko pokrywa mechanizmu-wychodzi bezproblemowo-wymienialem w sobote.pozdrawiam i szerokiej!

Czyli dobrze mi sie wydawalo :)

sprzęgło , docisk, wysprzęglik z łożyskiem , kolo dwumasowe VALEO nówka wymienione . Wymienione łożyska wszystkie 5 i 6 przestała szumieć miło ale powiedzcie mi co zrobić z dźwiękiem kiedy zmieniam bieg puszczam sprzęgło w ostatniej fazie jak skrzynia dostaje już przełożenie mocy takie metaliczne stukniecie jak by ze skrzyni a na pewno z jej okolicę było tez przed cała robota myslałem ze to dwumasa ale okazuje sie ze nie ,

Ostatnia edycja:
Takie stuknięcie to prawdopodobnie półosie, krzyżaki sprawdzałeś?

Czy to stukniecie przypomina odgłos zamykającego się zamka centralnego? Ja słyszę taki klik przy wrzucaniu czwórki (i czasem trójki ) w przedziale między 2500-3000 obrotów. Co ciekawe powyżej 3000 obrotów zmiana jest bezglosna. Zastanawia mnie czy zaczęło się dziać cos niedobrego czy tez moze TTTM a ja wczesniej po prostu nie zwracalem na to uwagi.

Dzięki za jakiekolwiek uwagi i wnioski :-) .

Pozdrawiam,
Arek

u mnie też qzwa są takie stuknięcia, najbardziej są wyczuwalne na rozgrzanym silniku i przy zmianie niskich biegów. Sporo czytałem na ten temat , ale chyba nikt do końca nie rozwiązał tego problemu. Może TTTM ;/

temat cierpki a dźwięk wkurzający obniża komfort jazdy powoduje złe emocje :) wymieniłem półosie po tym wyżej wymienionym serwisie i też to ni pomogło chyba ze pech jest taki ze w tych wymiennych tez jest coś nie tak ostatni zabieg jaki wykonam w tym kierunku to wymiana krzyżaków na nówki ale już jestem troszkę zmęczony :)

Czy to stukniecie przypomina odgłos zamykającego się zamka centralnego? Ja słyszę taki klik przy wrzucaniu czwórki (i czasem trójki ) w przedziale między 2500-3000 obrotów. Co ciekawe powyżej 3000 obrotów zmiana jest bezglosna. Zastanawia mnie czy zaczęło się dziać cos niedobrego czy tez moze TTTM a ja wczesniej po prostu nie zwracalem na to uwagi.

Dzięki za jakiekolwiek uwagi i wnioski :-) .

Pozdrawiam,
Arek

dźwięk idealnie opisałeś taki sam

Dzięki za info. Teraz przynajmniej wiem, gdzie szukać problemu :-) . Trzymam kciuki za powodzenie operacji!

Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka

wymieniłem półosie po tym wyżej wymienionym serwisie i też to ni pomogło chyba ze pech jest taki ze w tych wymiennych tez jest coś nie tak ostatni zabieg jaki wykonam w tym kierunku to wymiana krzyżaków na nówki ale już jestem troszkę zmęczony
a półosie na nówki wymieniałeś ?
u mnie taki dźwięk luz na półosiach wydaje

prawa , lewa też stuka, były wymieniane krzyżaki, narazie zdobyłem lewą używkę też ma luz ale nie stuka

ja ostatnio sprawdzałem półosie i u mnie jest luz na prawej, ale od strony podpora - koło
czy ktoś wie znajduje się w tym miejscu?
attachment.php

Załączniki

• indeks.jpg
    indeks.jpg
    14.2 KB · Wyświetleń: 881
Ostatnia edycja:
przegub wewnętrzny, krzyżak w kielichu
krzyżak można za stówkę na allegro dostać
kielich 800-900 zł

jak masz taki luz że aż stuka najlepiej szukaj półoś używkę bo wymiana samego krzyżaka zapewne nie pomoże :mad:

jutro wjeżdżam na kanał i sprawdzam pólosie mechanik ktury wymienial powiedzial ze są OK ale cos mu nie wierze , ma zamiar zlokalizywac ten klick przy zmianie biegu :)

Oby się udało! Daj znać, jak odkryjesz, gdzie diabeł tkwi :>

Dodano po 5 minutes:

Witam Kolegow -Co do mechanizmu roznicowego to bez problemu zdemontujecie go bez wyciagania skrzyni-musicie sciagnac kola, pociadnac polosie(niezapomnijcie spuscic oleju przed tym wszystkim) odczepic poduszke skrzyni a pozniej juz tylko pokrywa mechanizmu-wychodzi bezproblemowo-wymienialem w sobote.pozdrawiam i szerokiej!

Kolego, czy udało się rozwiązać problem trapiący Twoje auto?

Ostatnia edycja:
a czy na zimnym silniku mniej wam stuka skrzynia? bo mi się wydaje że po rozgrzaniu częściej i głośniej stuka

Amortyzatory
Powrót