• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

Pukanie jeszcze nie wyeliminowane :( Auto u mechanika i czekam na "wyrok".
U mnie też półoś miała być OK (lewa-krótka) a okazało się, że był luz. W aucie "wydaje się", że jest w porządku a dopiero po rozebraniu okazuje się, że jest luz. W moim przypadku wymiana na nową nie przyniosła spodziewanych efektów. Jest lepiej, ale to nie to. Czekam jeszcze na wymianę 2 dolnych poduszek, bo te nie były w najlepszym stanie (łupnięcie/puknięcie było porządne przy ruszaniu z 1ku albo cofaniu).
Być może rozbierzemy jeszcze dłuższą półoś aby mieć pewność, że jest w porządku.
Wyeliminowanie tego luzu nie jest niestety takie proste, niektórzy ostatecznie wymienili skrzynię na inną używaną, ale w moim przypadku nie wiem czy to by pomogło.
Poniżej info z zaprzyjaźnionego forum na temat luzów, dla potwierdzenia ile może być możliwości :(

Luz - pomiędzy depnięciem i odjęciem gazu - to przypadłość dotycząca wszystkich samochodów po większym przebiegu.
Na ten luz składa się wiele przyczyn, idąc po kolei od silnika do koła, są to:
- luz obwodowy koła dwumasowego (może być b. duży),
- luz na wielowpuście wałka sprzęgłowego i tarczy sprzęgła (mały),
- luz miedzyzębny w skrzyni (mały),
- luz na przekładni głównej pomiędy kołem atakującym i talerzowym (mały),
- luz na mechaniźmie różnicowym (może być duży),
- luz na wieloklinie obydwóch półosi (średni, ale grozi awarią),
- luz przegubów wewnętrznych półosi (kiedy jest duży, to słychać),
- luz przegubu na podporze,
- luz przegubów przy zwrotnicach.
Poszczególne drobne luzy oczywiście sumują się i w efekcie możemy otrzymać niezły efekt.

Udało się rozwiązać problem?

Dodano po 2 minutes:

Pukanie jeszcze nie wyeliminowane :( Auto u mechanika i czekam na "wyrok".
U mnie też półoś miała być OK (lewa-krótka) a okazało się, że był luz. W aucie "wydaje się", że jest w porządku a dopiero po rozebraniu okazuje się, że jest luz. W moim przypadku wymiana na nową nie przyniosła spodziewanych efektów. Jest lepiej, ale to nie to. Czekam jeszcze na wymianę 2 dolnych poduszek, bo te nie były w najlepszym stanie (łupnięcie/puknięcie było porządne przy ruszaniu z 1ku albo cofaniu).
Być może rozbierzemy jeszcze dłuższą półoś aby mieć pewność, że jest w porządku.
Wyeliminowanie tego luzu nie jest niestety takie proste, niektórzy ostatecznie wymienili skrzynię na inną używaną, ale w moim przypadku nie wiem czy to by pomogło.
Poniżej info z zaprzyjaźnionego forum na temat luzów, dla potwierdzenia ile może być możliwości :(

Luz - pomiędzy depnięciem i odjęciem gazu - to przypadłość dotycząca wszystkich samochodów po większym przebiegu.
Na ten luz składa się wiele przyczyn, idąc po kolei od silnika do koła, są to:
- luz obwodowy koła dwumasowego (może być b. duży),
- luz na wielowpuście wałka sprzęgłowego i tarczy sprzęgła (mały),
- luz miedzyzębny w skrzyni (mały),
- luz na przekładni głównej pomiędy kołem atakującym i talerzowym (mały),
- luz na mechaniźmie różnicowym (może być duży),
- luz na wieloklinie obydwóch półosi (średni, ale grozi awarią),
- luz przegubów wewnętrznych półosi (kiedy jest duży, to słychać),
- luz przegubu na podporze,
- luz przegubów przy zwrotnicach.
Poszczególne drobne luzy oczywiście sumują się i w efekcie możemy otrzymać niezły efekt.

Ostatnia edycja:

Dodano po 2 minutes:

Czekam na wizytę i wymianę dyfra na mój pierwotny (już w wyregulowanym luzem na satelitach)
Przekaże jakie będą wyniki.

Zaryzykowałbym remont skrzyni, ale nie jestem przekonany czy rozwiąże to problem. Przecież owe stuki występują również w 2.4 a skrzynia inna. Może problem rzeczywiście leży w kielichach i krzyżakach. Tyle, że kręcąc ręką koło wydaje się, że luz jest na skrzyni, a nie na półosi. Ale wiadomo siła ręki to żadne obciążenie dla przegubu. Luz półosi wychodzącej z dyfra to ok 5mm mierzone na obwodzie osi. Nie wiem ile powinno być.

Ostatnia edycja:
ja mam stuki a robiłem skrzynie u wypowiadającego się tutaj BelferMJZ i on nie zauważył nic co mogłoby powodować te stuki, wg mnie opłaca się remontować jeżeli sam robisz i po kilka razy będziesz rozbierał i skłądał aż znajdziesz przyczynę lol a jak nie to lepiej się przyzwyczaj albo sprzedaj samochód :D

a 2.4 nie mają stuków z powodu tylnego dyfra ?

Ostatnia edycja:
Witajcie, u mnie skrzynia wyremontowana juz jakiś czas temu, 8 łożysk wymienione. Jakieś 2 tyg temu wymieniałem sprzęgło i ostatnio pojawił się u mnie dziwny dźwięk terkotania. Słychać go od strony kierowcy. Pojawia się powyżej 80kmh i jest taki sam niezależnie czy bieg jest wrzucony czy nie, powyżej 110kmh juz go nie słychać pewnie jest zagluszony. Jest niezależny od obciążenia, dodając gaz jest taki sam. Niezależny od wciśnięcia sprzęgła i taki sam podczas skręcania. Hamulce tez nie mają na niego wpływu. Macie może jakieś podejrzenia? Może mało oleju w skrzyni po wymianie sprzęgła?

ja mam stuki a robiłem skrzynie u wypowiadającego się tutaj BelferMJZ i on nie zauważył nic co mogłoby powodować te stuki, wg mnie opłaca się remontować jeżeli sam robisz i po kilka razy będziesz rozbierał i skłądał aż znajdziesz przyczynę lol a jak nie to lepiej się przyzwyczaj albo sprzedaj samochód :D

a 2.4 nie mają stuków z powodu tylnego dyfra ?

A może po prostu problem stuków nie leży w skrzyni? Przeguby zew/wew wymieniałeś?

a może po prostu jest duży luz na wielowypuście tarczy sprzęgłowej...poza tym remontując tę skrzynię biegów wymiana 8 łożysk nie pomaga to nie remont skrzyni to tylko wymiana łożysk, które i tak potem szumią. Jedynym rozwiązanie m jest skrzynia z wbijanym inaczej wstecznym z bravo. gdzie skrzynia nie jest oplowska.

Ostatnia edycja:
jestem po wymianie łożysk w m32. zapłaciłem 1300zł (6 łożysk Timken). przejechałem 7 tys km i wszystko gra. na priv mogę podać namiary na mechanika który mi to robił. okolice Suchej Beskidzkiej, Wadowic, Żywca.
dla zainteresowanych podaję oznaczenia i wymiary łożysk:

NP259742 / NP378917 - 25x51.3x13 - około 90zł/szt - M32 do roku 2008 średnica 25mm

lub

NP030522 / NP378917 - 27x51.4x13.2 - około 45zł/szt. - M32 po roku 2008 średnica 27mm

5 x łożyska wałków

NP238750 / NP929800 - 45x88x13/18 2 szt. 45x88x13/18 - około 160zł/szt. (łożyska w przedniej obudowie skrzyni)
NP854792 / NP430273 - 25x55x14/9.8 2 szt. 25x55x14 - około 60zł/szt. (łożyska w tylnej pokrywie skrzyni)
NP797735 / NP430273 - 28x55.5x14/9.6 1 szt. 28x55.5x14/9.6 - około 70zł/szt. (łożysko w tylnej pokrywie skrzyni)

ewentualnie jesli ktoś chce jeszcze wymieniać łożyska mechanizmu różnicowego to
2 x łożysko mechanizmu różnicowego
NP537150/Y32008 - 41x68x19 - 2 szt. około 210zł/szt.

ja tez z ciekawosci sledze temat i dziwne ze sie jeszcze odwazny ktory zmienil by skrzynie nie trafil;)

a może po prostu jest duży luz na wielowypuście tarczy sprzęgłowej...poza tym remontując tę skrzynię biegów wymiana 8 łożysk nie pomaga to nie remont skrzyni to tylko wymiana łożysk, które i tak potem szumią. Jedynym rozwiązanie m jest skrzynia z wbijanym inaczej wstecznym z bravo. gdzie skrzynia nie jest oplowska.

Mowa o czymś takim https://www.youtube.com/watch?v=h95re_GFIko ?
Jest jeszcze taki luz https://www.youtube.com/watch?v=a1H8HfYC2fY, tylko jakie objawy są podczas jazdy ?

Ja mam puknięcie przy operowaniu samym sprzęgłem, podczas wciskania i odpuszczania gazu takiego puknięcia nie ma. Dlatego zastanawiam się czy problem nie jest w samym sprzęgle a nie mechanizmie różnicowym.

jestem po wymianie łożysk w m32. zapłaciłem 1300zł (6 łożysk Timken). przejechałem 7 tys km i wszystko gra. na priv mogę podać namiary na mechanika który mi to robił. okolice Suchej Beskidzkiej, Wadowic, Żywca.
dla zainteresowanych podaję oznaczenia i wymiary łożysk:

NP259742 / NP378917 - 25x51.3x13 - około 90zł/szt - M32 do roku 2008 średnica 25mm

lub

NP030522 / NP378917 - 27x51.4x13.2 - około 45zł/szt. - M32 po roku 2008 średnica 27mm

5 x łożyska wałków

NP238750 / NP929800 - 45x88x13/18 2 szt. 45x88x13/18 - około 160zł/szt. (łożyska w przedniej obudowie skrzyni)
NP854792 / NP430273 - 25x55x14/9.8 2 szt. 25x55x14 - około 60zł/szt. (łożyska w tylnej pokrywie skrzyni)
NP797735 / NP430273 - 28x55.5x14/9.6 1 szt. 28x55.5x14/9.6 - około 70zł/szt. (łożysko w tylnej pokrywie skrzyni)

ewentualnie jesli ktoś chce jeszcze wymieniać łożyska mechanizmu różnicowego to
2 x łożysko mechanizmu różnicowego
NP537150/Y32008 - 41x68x19 - 2 szt. około 210zł/szt.

Dzięki, przydatne info ;)
Jakie miałeś problemy ze skrzynią?

Witam mam pytanie jest problem z czwartym biegiem po włączeniu go i puszczaniu sprzęgła jest zgrzyt i jak by sie coś mielilo...jsk by ktos wiedział i miał jakis pomysł to proszę dac info...auto kumpla niedawno kupione i juz chłopak płacze:) ze caly remont lub nowa skrzynie musi kupowac tak mechanik go bez rozbierania poinformował. .

bez ściągniecie skrzyni i jej rozebrania ciężko coś napisać. Ogólnie sprawa trochę patowa. BO raz że jak rozbierze skrzynie może sie okazać że wymaga wymiany kół zębatych. TO że same koła to pół biedy - najgorzej jak zmieliło zębatki na wałku sprzęgłowym. Tam się nie da wymienić poszczególnych kół zębatych a cały wałek sprzęgłowy. Wiec remont może być kosztowy.
Z drugiej strony kupno używanej to tez loteria. Jak widać po temacie który się dosyć mocno rozrósł problem skrzyń m32 jest powszechny i nie wiesz co kupisz.
Podsumowując - trzeba ja rozebrać i sprawdzić co się dzieje. Dopiero później można podjemowac jakies decyzje i kalkulować co wyjdzie taniej.

Ostatnia edycja:
Taki jest właśnie plan:) ale wiesz jak to jest troche sie ludzil ze moze na ciegnach wystarczylo regulować lub olej wymienić:)

jakby trzeba było wyregulować na cięgnach to każdy bieg miałby problem. Ale faktycznie, może wybierak szwankuje. Albo widełki na wybieraku z jakiegos podowu sie wykrzywiły. Możliwości jest sporo. Albo juz całkiem prozaiczna czyli linka spada z przegubu kulowego na wybieraku.

Pytanie mam :)
Czy ktoś jest w stanie ocenić co jest powodem tego STUKU ?
https://www.youtube.com/watch?v=_ybFAZK76kg
Dotychczas myślałem, że pojawia się tylko podczas jazdy - za każdym razem przy wciśnięciu sprzęgła przed zmianą biegu, ale teraz puka również na postoju - pojedyncze, metaliczne "jeb" przed wrzuceniem biegu, czy to 1 czy wsteczny (tu mocniej).
To skrzynia (któreś wałek) czy sam dyferencjał ?

Amortyzatory
Powrót