• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak Wam się sprawuje skrzynia Q-Tronic?

• Autor wątku Autor wątku Matka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Matka

Nowy
Auto
Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM
witam serdecznie;
przymierzam się (a właściwie inaczej, rzecz jest przesądzona - kupuję) do alfy z opisaną w temacie skrzynią automatyczną;
byłbym wdzięczny za opinie za i przeciw osób, kóte mają doświadczenie z jazdy taką alfą...

Napisz z jakim silnikiem łaczysz tą skrzynię i podaj model samochodu

skrzynia Q-tronic

OK.Napiszę ci co dowiedziałem sie od kolegi użytkującego od 20 tys.km 159 1,9 JTDM 16 V 150 KM.Qtronic działa bez zarzutów,bez opóżnień,szybko reaguje na naciśnięcie gazu.Zmienia też w trybie manualnym wtedy ciągnie do czerwonej kreski.Jest jednak jeden poważny mankament ale to nie wina Q-Tronica a zbyt póżno włączającej się turbiny.Kiedy staniesz na światłach lub włączasz się do ruchu ( bardzo niebezpieczne sytuacje)przyciskasz pedał przyspieszenia i zero reakcji ,auto się zaczyna się bardzo powoli toczyć,dopiero jak zaskakuje turbo auto wyrywa do przodu.Receptą na tą przypadłość jest wybranie mocniejszego silnika lub podkręcenie (chiptuning) 1,9 JTDM 16V do ok.175-180 KM ,co zrobił ten kolega i problem się rozwiązał.Na razie jest bardzo zadowolony ,zero awarii ,ponoć Q-tronic jest Made in Japan, ale to już temat do innego działu.

Dzieki;
opisana wada faktycznie może być upierdliwa; mam nadziję, że chipowanie faktycznie przyniesie efekt;
BTW 150 KM gołej mocy to ciut za mało - takie miałem wrażenie z jazdy z manualną skrzynią;i delikatne podkręcenie i tak mam w planie;

Witam!

to moj pierwszy post na Waszym forum i od razu wielka prosba....

Mam na oku ladna 159-tke z automatem, co sadzicie na temat tej skrzyni. Moze znajdzie sie uzytkownik (skrzyni nie forum) ktory podzieli sie ze mna swoimi doswiadczeniami...

pozdrawiam, adam

A co się stało? bo nie chce mi się rejestrować dla przeczytania 1 tematu...

A wogóle jak zarejestrować sie na tym forum, jak już zostało wspomniane?
Bo wysyłałem zgłosznie miało coś przyjść na maila i do dzis nic...

Mi admin odpisał po kilku dniach.
Aktywuje użytkowników ręcznie, więc trochę trzeba poczekać.

Mam Alfę z 2008 roku z taką właśnie skrzynią biegów. Mogę potwierdzić to, co wcześniej napisał Rafter. Działa bez zarzutu, bez opóżnień i szybko reaguje na naciśnięcie gazu, gdy trzeba, to również szybko robi redukcję. W porównaniu do automatu z benzyną jest nawet lepiej, bo większa elastyczność diesla powoduje, że wykonywanie manualnej redukcji w trasie stało się praktycznie zbędne.

Jeśli do tego, ktoś dużo jeździ po mieście (albo jak ja po Śląsku), to taka skrzynia jest szczegónie godna polecenia, bo jedynka i dwójka są bardzo krótkie i na manualnej skrzyni trzeba się dużo namachać, a tak mamy pełen komfort, szczególnie, że korków ostatnio coraz więcej :)

Dla kogoś nieprzyzwyczajonego do automatu z dieselem problemem może być wyjazd z podporządkowanej drogi przy całkowicie zatrzymanym aucie. Trzeba te 1,5 tony "rozbujać" do ok. 1500 obrotów bez turbo, co wydaje się trwać wieki (ok. 2 sek. :)) i dopiero wtedy autko wyrywa do przodu. Można się do tego przyzwyczaić (chociaż mnie też to denerwuje). Trzeba albo nie być "wyrywnym" i poczekać na większą lukę na głównej drodze, albo bardzo zdecydowanie wciskać gaz i nie odpuszczać, wiedząc, że za 2 sek. autko wyrwie do przodu jak z katapulty, albo zatrzymywać się 1 m wcześniej i powoli ruszyć te 1,5 T zanim jeszcze wjedzie się na główną drogę.

Jak coś jeszcze chcecie wiedzieć o tej skrzyni to pytajcie. Ja osobiście ją polecam.

Ostatnia edycja:
Krzysztof , nie próbowałeś jakoś tej niemocy na jedynce wyeliminować jakąś kuracją wzmacniającą ???;)

Nie sądzę, żeby jakiś chip tuning tu pomógł (nie w tym zakresie obrotów silnika). Cały problem polega na tym, że przy automacie nie masz kontroli nad sprzęgłem. Nie da się wkręcić silnika na obroty i dopiero wtedy puścić sprzęgło, jak przy szybkim ruszaniu na manualu. Sprzęgło jest włączane zaraz po dotknięciu gazu, a że auto trochę waży i turbo działa dopiero powyżej 1500 obrotów, to ruszać trzeba bez turbo, a wtedy to ile ten silnik ma mocy ?

P.S.
Ten sam problem występował u kolegi w Audi 100, którym kiedyś jeździłem na wakacjach.

Ostatnia edycja:
poprawka 2055kg czyli ponad 2 tony :) pozdro
No to chyba ,że Twoja English version jest taka ciężka , tu u nas na kontynencie są znacznie lżejsze :P
P.S.
1,9 JTDM 16 V z Q-tronicem waży 1665 kg ( 2005-2008)

Ostatnia edycja:
Ciężki JTD w Q-Tronicu waży ok 1700kg... Może koledze chodziło o wagę z 4-5 pasażerami

Ciężki JTD w Q-Tronicu waży ok 1700kg... Może koledze chodziło o wagę z 4-5 pasażerami
W 2008 nastąpiło odelżenie Alfy 159 i Brery ( zdjęto w zależności od wersji od 40 do 60 kg). Wersja MY 2008 z silnikiem 1,9 JTDM 16 V z Q-tronicem waży dokładnie 1590 kg ( pytałem właściciela :P).Pzdr

Ja mam model z 2008 roku (poliftingowy), który jak już Rafter napisał został przy lifcie odchudzony, ale nawet wcześniejsze nigdy nie ważyły 2T :), no chyba, że ktoś liczy ciężar auta z pięcioma grubasami na pokładzie. Właśnie sprawdziłem na fakturze - masa całkowita 1565 kg (sedan). Rafter, ten Twój kolega ma zdaje się kombisie, więc też możesz mieć rację :).

ciężki miałem na myśli 2,4, więc nie róbcie z tej piątki takich "grubasów" :P

Amortyzatory
Powrót