• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dwa miesiące po zakupie- remont głowicy i turbiny

Powodzenia życze bo widac problem nie mały

A śmiesza mnie wszystkie wypowiedzi typu : "kupisz za 20tys czy 40 tys nie ma znaczenia", sami filozofowie co sami za 20tys kupili. Prosta reguła kupujesz tanio licz sie z wydatkami...

Kolego napiszę tak: zrobisz sobie silnik na tip top i zapomnisz o nim ;)

Ja też u siebie 2 miesiące po zakupie wymieniałem głowicę bo miałem popękaną. Zrobiłem i zapomniałem o problemie a już 2 lata mam po remoncie.

Niestety klapki puki za w czasu nie był robione to właśnie takie szkody wyrządzają i trzeba się z tym liczyć przy kupnie JTD o nie znanym pochodzeniu.

No tak, to prawda teraz to jestem bardzo zdenerwowany, ale coż... chyba nawet liczyłem się z kosztami, ale nie z tym że od turbiny doszło aż do generalnego remontu hehe
Tak jak mówicie kasy trochę się wyda na remont no i oby jak najdłużej po tym służył.

Jasne że lepiej zrobić porządny remont niż inwestować w używki. Wyniesie to drożej, ale wiesz co masz wtedy pod maską.

Na forum jest tyle podobnych przypadków, że nie powinno być zwolenników stosowania oryginalnych kolektorów.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

a ja po zakupie zdecydowałem się na przerobienie klap na wersje "nieurywalna" i wyłączenie egr... koszt wiekszy oczywiście ale zależy od preferencji...

nieurywalna czyli jaka ?

Nieurywalną w teorii - chodzi o kolektor magneti marelli, który nie ma problemów ze szczelnością ale klapki są przymocowane słabo do osiek. Jako że robiłem rozrząd to wysłałem kolektor do Pawła z kolektory.cdti i klapki zostały dospawane i przykręcone. Wyłączyłem też egr co powinno zapobiec ich blokowaniu się na nagromadzonej sadzy. Jak będzie to wszytko wyglądać w praktyce? Się zobaczy ;)

Jako że robiłem rozrząd to wysłałem kolektor do Pawła z kolektory.cdti i klapki zostały dospawane i przykręcone.
Miałem metalowy kolektor od nich i nie polecam. Po roku miał duże luzy na osiach, brak szczelności, klapy luźno latały w gniazdach:
http://www.youtube.com/watch?v=yd6fPCfAkC4
Urwać się nie urwie, ale brak szczelności po takim niewielkim czasie to poważna wada.

wiem widzialem ten filmik bo o ile pamietam wrzuciles link do niego w temacie o kolektorach ;) dlugo sie nad tym zastanawialem i uznalem ze mimo wszytko zaryzykuje poniewaz mam kolektor plastikowy w ktorym luzy na lozyszkach nie wystepuja a raczej urywaja sie klapki. Sam kolektor byl w dobrym stanie, byla szczelnosc a wszytkie klapki na miejscu wic wysłalem do ich przymocowania. Z mojego zrozumienia tematu przy wylaczonym EGR problem urywanych klapek nie powinien się juz nigdy pojawic.

Ja zakładam swój plastikowy bez klap wirowych bo wszystkie wciągnęła ta bestia heh
EGRa nie będę zaślepiać

Ostatnia edycja:
Autko odebrane tydzień temu i będzie oddane jeszcze raz.
Oleju mi przybyło a płynu chłodniczego ubyło.
Ku...ca mnie chwyta, auta nie miałem przez 1.5 miesiąca/ problemy z zakupem bloku i czas mechanika.
Jeżeli głowica będzie ściągana to trzeba ją będzie planować ponownie, jak już była robiona?

Jeżeli głowica będzie ściągana to trzeba ją będzie planować ponownie, jak już była robiona?
To zależy, spec powinien najpierw ją przemierzyć. Chociaż jeśli gość zdupczył montaż to nie wiadomo. Jeśli odkształcenie będzie duże, ponowne splanowanie może nie być możliwe.

Współczuje ci szczerze, ale przeczytaj mój post numer 19...
To nie jest tak, że chcę ci powiedzieć ,,a nie mówiłem'', tylko uważam, że tak poważny remont jak u ciebie to duże ryzyko na kolejne kłopoty, to już nie silnik a'la polonez gdzie były duże szanse na poprawną naprawę, tutaj jest zaawansowany technicznie motor do którego trzeba podchodzić z ogromną wiedzą i narzędziami jak również i z niezbędną dokumentacją, już nie mówię o zastosowanych częściach. Policz ile już wydałeś, i ile czasu byłeś bez auta i ile jeszcze wydasz ?. Myślę, że mniejszym ryzykiem jest zakup innego silnika z gwarancją na montaż, niż tak poważny remont jak u ciebie.

Jest wszystko ok stan oleju ok. Płynu chłodzącego trochę wciągnął i tyle, naszczęście nie ma innych niepokojących oznak. Mechanik uspokoił a ja tylko paniki nasiałem

Świat mały :) Widziałem Twoją 9tkę jak stała u Marcina. Akurat jak byłem u niego jakiś czas temu to stał w warsztacie słupek do Twojego silnika na palecie i opowiadał, że do wymiany właśnie po urwanej klapce. To bdb mechanik i zna się na swojej robocie, więc ja bym się na zapas niepotrzebnie nie martwił o komplikacje. Zrobione porządnie i będzie autko dalej służyć.

Może dopiero się odpowietrzył? Dolej płynu i monitoruj jego stan.
Dokładnie u mnie pamiętam, że po wymianie płynu długo się odpowietrzał układ. Uszy do góry :) ..... będzie dobrze :) Nie ma co panikować na zapas. A płyn chłodniczy masz czysty w zbiorniczku?. Możesz, żeby się uspokoić poprosić w ASO o sprawdzenie obecności spalin w płynie chłodniczym takim specjalnym sprzęcikiem... powinni jako ASO mieć.

Tak wiem że jeat naprawdę dokładny i solidny mechanik i mu ufam
Za szybko wpadłem w panikę, tak to jest jak człowiek się nie zna i coś dziwnego zauważy. Ale Marcin podjechał i uspokoił mnie że mam naprawdę dobrze zrobione autko i że sam jest zadowolony z tego faktu ;)
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomocne informację

czekaj, czekaj czy to nie jest te mechanik, który zalał Ci 10w40( pisales w temacie z olejami) ??

Amortyzatory
Powrót