U mnie tak samo, wskazówka trzyma 90 i nawet nie drgnie
Dzięki Panowie ale fajniej gdybyście opisali to ww. temacieMniejszy bałagan byłby.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
W mojej TBi poprzedni właściciel zajechał turbo przy 80 tys. Wymienili na gwarancji.
W ile lat te 80k było nastukane ?
Jak szukałem tbi dla siebie to trafiłem na egzemplarz gdzie przy przebiegu 60tys turbo było 2x wymieniane na gwarancji. Za każdym razem po ok 25tys km. Można turbo zajeździc raz dwa..
Musieliby wprowadzić "czarne skrzynki" do samochodów... z zapisem parametrów jazdy z ostatnich kilku/ kilkunastu dni.
Sprężarkę da się załatwić na conajmniej 3 proste sposoby:
- przygazówka na zimno,
- po ostrej jeździe od razu gaszony silnik,
- fatalny stan filtra powietrza.
I o ile filtr powietrza jeszcze w miarę wszyscy wymieniają, o tyle dużo osłów katuje auta na zimno lub wyłącza gorące...
Tak samo jest z policyjnymi: rozmawialem z gościem z ADF Wrocław- potwierdza, że ciąglę mundurowym pada turbo, bo po prostu nie dbają o temperaturę silnika/turbo.
A tak a propos osłów i mudnurowych, dowcip z wczoraj:
- Panie władzo, czy do policjanta można mówić "ośle"?
- Nie, gdyż to byłaby zniewaga policjanta na służbie, a to jest karalne.
- Acha... a czy w takim razie do osła można mówić "panie policjancie"??
- Hmmm... no w sumie można.
- Acha... no to bardzo dziękuję panie policjancie.
![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Ja bym jeszcze dołożył jeszcze do zarzynia turbo zbyt długie okresy między wymianami oleju.
Apropo dla potomnych - od jakiegoś czasu Fiat zaleca do silnika TBi olej Selenia Sport Power 5W40, a nie jak wcześniej Selenia Star P.E. 5W40.
Ja przed wymianą zrobię płukanie i zaleje nowym produktem.
Ostatnio edytowane przez Stallo ; 29-01-2015 o 16:09