Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Temat: Prośba do użytkowników Blue&Me (B&M)

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Tak, dokładnie z navi, jakbyś potrzebował jeszcze jakieś fotki to daj znać.
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Embrion Avatar k_m
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Czołem! AirAjti, czy masz jakieś postępy w instalacji B&M? Zacząłem przymierzać się do tego samego i trafiłem na ten wątek. Twoje doświadczenia w zmaganiach będą niezwykle pomocne. Ja musiałbym jeszcze dołożyć sterowanie z kierownicy (więc i poprowadzić tam wiązkę), bo w mojej wersji nie ma kierownicy z multifunkcją.

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Ktoś na forum zmieniał kierownicę na multi i musiał zrobić tyko Proxy bo przebieg mrugał ;-)

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Pucek-159 Zobacz post
    Ktoś na forum zmieniał kierownicę na multi i musiał zrobić tyko Proxy bo przebieg mrugał ;-)
    Tak, natomiast ja po wizji lokalnej nie znalazłem u siebie wiązki, którą trzeba podpiąć do kierownicy żeby przyciski działały. Tak czy inaczej, zakładam, że temat kierownicy ogarnę, bo jest dość dobrze opisany. Najbardziej interesuje mnie czy komuś udało się dodać B&M.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Mi się udało. Ale kurde nie mam czasu zrobić dla Was manuala :/ jak tylko znajdę chwilę to chociaż po krótce opiszę

Pucek- tak, trzeba zrobic proxy przy zmianie kiery na multi. Widziałem to w opcjach.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

ja założyłem do mito bo w 159 mam już radio z navi. Jeśli masz przyciski w kierownicy to sprawa jest banalna, najtrudniej chyba dostać niebieską wtyczkę 32pin (pasuje np. od sterownika nawiewu do opla astry bez klimy) i dobrać się do kabli od mikrofonu. Resztę okablowania masz przy radio więc zostaje zrobić 4 lutowania + żółtą wtyczkę mini-iso (w mito była zielona) i ewentualnie gniazdo USB

Przy okazji:
    - brakujące 12V po stacyjce można podłączyć pod +ANT w radio (sterowanie anteną),
    - wtyczka mini iso zielona jest tylko dla wersji bez USB (sygnał mono+mute)
    - wtyczka żótła to 3 kable (sygnał stereo) jak na schemacie, wtedy nie ma potrzeby podłączania wtyczki zielonej/niebieskiej.
    Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 28-07-2015 o 18:37

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam , mam mały problem do dzisiaj po włożeniu pendriva mogłem muzykę przełączać na kierownicy , nagle przestało działac . Zmieniałem na innego pena i to samo , przycisk działa bo na radio działa normalnie . I jeszcze jedna sprawa czy udało się komuś puścić muzykę z telefonu ja mam Xperia M i nie mogę sobie z tym poradzic . Z góry dzięki za pomoc.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Mi się udało. Ale kurde nie mam czasu zrobić dla Was manuala :/ jak tylko znajdę chwilę to chociaż po krótce opiszę

Pucek- tak, trzeba zrobic proxy przy zmianie kiery na multi. Widziałem to w opcjach.
    Cytat Napisał Kali_33
    ja założyłem do mito bo w 159 mam już radio z navi. Jeśli masz przyciski w kierownicy to sprawa jest banalna, najtrudniej chyba dostać niebieską wtyczkę 32pin (pasuje np. od sterownika nawiewu do opla astry bez klimy) i dobrać się do kabli od mikrofonu. Resztę okablowania masz przy radio więc zostaje zrobić 4 lutowania + żółtą wtyczkę mini-iso (w mito była zielona) i ewentualnie gniazdo USB

Przy okazji:
    - brakujące 12V po stacyjce można podłączyć pod +ANT w radio (sterowanie anteną),
    - wtyczka mini iso zielona jest tylko dla wersji bez USB (sygnał mono+mute)
    - wtyczka żótła to 3 kable (sygnał stereo) jak na schemacie, wtedy nie ma potrzeby podłączania wtyczki zielonej/niebieskiej.
    To świetne wieści! Dzięki, Panowie! Teraz jeszcze bardzo proszę o zdjęcia - każdej wtyczki i każdego dołożonego przewodu z trzech stron .

Widziałem na Allegro, że jest wiele centralek o różnych numerach (jest ich chyba z 10). Czy jest jakiś jedyny właściwy do AR159 2007?
    Kali_33 - Rada co do niebieskiej wtyczki jest rewelacyjna! Przetrzepałem dziś sklepy z elektroniką i niczego takiego nie mogłem znaleźć - wiedząc, że pasuje kawałek opla astry będzie znacznie łatwiej (pewnie są do kupienia w każdej biedronce albo lidlu podczas "tygodnia niemieckiego").

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

nr centralki do 159 trzeba wziąć ze starego ePer z max. 2010 r. bo potem ukryli nry, a dokładny schemat masz w eLearn, naprawdę nie ma w tym filozofii. Do działania B&M potrzebne są + po stacyjce, masa, + na stałe, 2xCAN (wszystko przy radio), 2 kable do mikrofonu i 3 x AUX. USB można sobie ewentualnie podpiąć później. Robisz Proxy i po sprawie.
    Wtyczka z tego co pamiętam pasuje także z innych modeli Opla (Zafira, Corsa) bez klimy i automatyczną klimą, byle była niebieska

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    nr centralki do 159 trzeba wziąć ze starego ePer z max. 2010 r. bo potem ukryli nry, a dokładny schemat masz w eLearn, naprawdę nie ma w tym filozofii. Do działania B&M potrzebne są + po stacyjce, masa, + na stałe, 2xCAN (wszystko przy radio), 2 kable do mikrofonu i 3 x AUX. USB można sobie ewentualnie podpiąć później. Robisz Proxy i po sprawie.
    Wtyczka z tego co pamiętam pasuje także z innych modeli Opla (Zafira, Corsa) bez klimy i automatyczną klimą, byle była niebieska
    Może wstyd to przyznać, ale choć zawodowo czytuję porąbane dokumentacje techniczne, to tu patrzę na eLearn od ładnych kilku godzin i staram się przełożyć to, co napisałeś na rozpiskę pinów i wymiękam... Brakuje mi kilku rzeczy. Pomińmy zupełnie piny potrzebne do podpięcia USB. Czy mógłbyś proszę pomóc zidentyfikować te oznaczone znakiem zapytania? Nie mogę ustalić pinów 2xCAN, wejść mikrofonowych i... zasilania stałego i stacyjkowego. W sumie 6 do rozpoznania... Jeśli coś pokręciłem w już wypełnionych polach, proszę o naprostowanie.
    Kod:
    M162A BLUETOOTH CONTROL UNIT (DASHBOARD)

Pin Cable Destination
    Sec.. Colour Node Connect. Pin
    3 N See P143 USB SOCKET 5 (pomijam)
    4 V See P143 USB SOCKET 4 (pomijam)
    5 L See P020C RADIO (DASHBOARD) 1 (A.AF-L) - dźwięk z B&M media playera do radia, kanał lewy - bez USB do pominięcia?
    7 M See P020D RADIO (DASHBOARD) 7 (Tel AF+) - dźwięk z B&M telefon i komunikaty głosowe
    8 B See D020A DASHBOARD/REAR COUPLING (DASHBOARD) 7 (? - jedna z dwóch wtyczek przy lewej nodze pasażera, ale nie wiem do czego służy ten pin)
    14 BS X See M001H BODY COMPUTER (DASHBOARD) 25 (? - przy skrzynce bezpieczników)
    15 NZ See C020 PASSENGER SIDE DASHBOARD EARTH 16 (masa)
    16 1 RV See B002H JUNCTION UNIT UNDER DASHBOARD (DASHBOARD) 8 (? - to znajduje się pod skrzynką bezpieczników)
    19 B See P143 USB SOCKET 3 (pomijam)
    20 R See P143 USB SOCKET 2 (pomijam)
    21 SCH See P020C RADIO (DASHBOARD) 3 (AF.F-masa) - kabelek AUX - dźwięk z B&M - masa
    22 Z See P020C RADIO (DASHBOARD) 2 (AF.F-R) - kabelek AUX - dźwięk z B&M media playera - kanał prawy - bez USB do pominięcia?
    23 S See P020D RADIO (DASHBOARD) 8 (Tel AF-) - dźwięk z B&M telefon i komunikaty głosowe
    24 SCH See D020A DASHBOARD/REAR COUPLING (DASHBOARD) 6 (? - jedna z dwóch wtyczek przy lewej nodze pasażera, ale nie wiem do czego służy ten pin)
    25 H See P020D RADIO (DASHBOARD) 9 (Tel Mute) - automagiczne wyciszenie radia w czasie rozmowy
    30 NS X See M001H BODY COMPUTER (DASHBOARD) 24 (? - CAN? Zasilanie?)
    31 SCH See P143 USB SOCKET 6 (pomijam)
    32 AB X See B002H JUNCTION UNIT UNDER DASHBOARD (DASHBOARD) 4 (?)