• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator powinien być w 1.9 JTDm?

• Autor wątku Autor wątku tomassobb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomassobb

Guest
Witam:) mam pytanko:
nie orientuje się ktoś z was jaki ma być akumulator w 1,9jtdm ??
ja mam założony 60ah 570A i niewiem czy nie jest on troszke za mały..
brat ma w takiej samej 99ah i teraz niewiem czy on ma zły czy ja.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
2,4 JTDM i 3,2 V6 benzyna wymagają akumulatora 70 Ah , natomiast do reszty jednostek stosuje się 60 Ah akumulatory.

o super- Dzięki.. bałem się ze mam za mały (akumulator;) ) heh
pozdro

Akumulator o wiekszej pojemnosci tez nie jest dobry bo alternator moze nie dawac mu rady czyli nie doladowywac go.

Panowie coś mi tu nie gra. eLearn pokazuje, że we wszystkich 159 (oprócz 2,4 JTDm i 3,2 V6) jest akumulator 70 Ah natomiast w 2,4 JTDm i 3,2 V6 90 Ah. Z ciekawości sprawdziłem u siebie i co? 74 Ah.

Pytanko, skąd wiecie, że powinno być 60 Ah?

Do tego silnika (1,9 16vJTDM) powinien być założony akumulator o pojemności ok 70Ah i pradzie rozruchowym minimum 680A (wg. normy EN), a ja mam z pradem rozruchowym 780A (EN).
Uwaga: na fabrycznych, oryginalnych akumulatorach włosi podają prąd zwarcia w temperaturze -18C (nie nalezy mylic go z pradem rozruchowym) i wtedy może tam być podane 450A lub 550A

No to mamy rozbieżność w danych technicznych producenta. Dane na stronie są inne niż w eLearnie. Przy najbliższej okazji spróbuję zobaczyć jakie akumulatory są zainstalowane w salonowych 159 to dam znać na forum.

Tomassobb co by nie było twój brat ma na pewno za duży akumulator.

Ostatnia edycja:
Skoro tak się kłócicie to sprawdzę w swojej - kupiłem w salonie rok temu i nie wymieniałem akumulatora.

Sprawdziłem wczoraj u Dukiewicza w Wawce pierwszą 159 od wejścia (1.9 JTDm 150 hp) i okazało się, że ma aku 60 Ah. Prądu rozruchowego już nie zobaczyłem bo napis był częściowo zasłonięty przez skrzynkę z bezpiecznikami.

Moja Alfa 159 2,4 200CV ma aku 70Ah 450A, zapewne fabryczny, bo Magneti Marelli.. :)

---------- Post dodany o godzinie 19:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:54 ----------

...a zastanawia mnie jeszcze dość mały prąd rozruchu - 450A ...i ogólnie zastanawiam się czy nie warto byłoby kupić przed zimą coś mocniejszego, patrze na Bosch Silver S5 77-85Ah / 750-800A bo mam w aucie jeszcze Webasto, które jakby nie patrzył to korzysta z aku, by działał nawiew na postoju.. i obawiam się, że jeśli zima będzie jak poprzednia to będę miał co rano ciepłe auto ale z rozładowanym aku.. :)

Ostatnia edycja:
Ja wlasnie zamierzam swoj wymienic. Oryginalnie jest zamontowany Exide (jeszcze z naklejkami Alfy) 90Ah, prad rozruchowy 440A wiec jak sie to ma do tego co podaliscie (70Ah) ?

Czyzby producent wrzucal do samochodow aku jak popadnie? Mam co prawda podgrzewane fotele i navi, ale nie sadze aby z tego wynikala taka roznica miedzy moimi 90Ah a uzywanymi przez Was 70Ah?

Sprawdzilem w elearnie - ten aku co ja mam (90Ah, prad 440A) zgodnie z elern powinien byc ladowany do 2,4JTD, a ja mam wlasnie taki w 1,9JTD. Co prawda jest to najbogatsza wersja, ale chyba przesadzili z ta pojemnoscia.
Sadze, ze jak kupie np Centre CB802 (80Ah, 700A) to bedzie ok, wymiarami odpowiada oryginalnemu, ktory mam w aucie. jest jeszcze opcja aby kupic jeszcze tanszy CB740 (74Ah, 680A) z tym, ze jest troszeczke krotszy i torba zabezpieczjaca akumulator bylaby juz luzna jak portki ;) Co o tym sadzicie? Chyba nie ma sensu przeplacac skoro kolega Mariusz jezdzi na 70Ah.

Amortyzatory
Powrót