Potrzebuję pomocy w elektryce.
Chcę doprowadzić do projektowanego modułu DRL sygnał zamykania centralnego zamka. Może być też sygnał typu: napięcie = otwarty, brak = zamknięty (lub na odwrót). Cokolwiek co jednoznacznie da modułowi sygnał, że auto jest właśnie zamykane pilotem. Jakieś pomysły?

Skrzynka bezpiecznikow po lewej stronie kierownicy?

Nie tylko

Ale który bezpiecznik konkretnie? Jestem trochę zielony w takich sprawach. Czy przez wybrany bezpiecznik płynie prąd tylko w czasie pracy silniczków centralnego zamka? Jak rozróżnić, czy to otwieranie, czy zamykanie? Tym pewnie steruje jakiś moduł zasilany przez bezpiecznik.

Nie mam teraz schematu - sprawdze w domu.
Ale chodzi o to, ze taki sygnal jest podawany do silownikow i tam tez wpinany jest alarm (mam dokladany, nie fabryczny) - i ten alarm tez musi wiedziec, ze samochod jest zamniety albo nie.
Wystarczy, ze od alarmu (jesli masz) odepniesz sobie sygnal i bedzie OK![]()

W serii wszystko jest po CAN. Właśnie przeanalizowałem eLearna. Do centralki w drzwiach wchodzi tylko jeden kabel sterujący połączony z body. Musiałbym więc rozbierać drzwi i podpiąć się bezpośrednio do silniczka centralnego i wykorzystując wolny pin w konektorze w drzwiach, dalej do modułu...
Na szczęście centralka z drzwi kierowcy steruje też silniczkiem blokującym wlew paliwaBlokowanie wlewu działa zawsze razem z blokowaniem drzwi, więc już wiem gdzie się podpiąć
Mam nadzieję, że ta teoria pokryje się z praktyką.

A w jakim celu ten sygnał w naszym module ?

A więc tak to chcesz zrobić, ciekawy pomysł.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki