wlałeś 2,3 przy wymianie, czy może po regeneracji?
wlałeś 2,3 przy wymianie, czy może po regeneracji?
Po wymianie oleju
A powiedzcie mi czy wasze szuranie jest/było ciągłe czy przerywane? U mnie jest przerywane mniej więcej co pół sekundy jest szurnięcie.
I jeszcze.. czy też zaczyna wam szurać po kilku minutach i przestaje po nagrzaniu?
Dzisiaj wlewam oleju. Zobaczymy.
Qbek, cały czas cisza, nie szura?
w moim przypadku dolewka oleju nie pomogła. Szuranie dobiegające z okolic skrzyni biegów mojej 159 jest przerywane w zależności od wrzuconego biegu i obrotów silnika. Dźwięk szurania pojawia się po przejechania około 3 do 4 km w trakcie nagrzewania się się silnika, a znika po całkowitym jego nagrzaniu. Wymieniłem łożyska w skrzyni, tarczę sprzęgła, dwumasę oraz wyprzęgnik nie wspominając o czterech rodzajach olejów do skrzyni i nic nie pomogło. Utopiona kasa, a rezultatów brak.
Dodano po 10 minutes:
jeden z kolegów biorący udział we wcześniejszej rozmowie ot. tego tematu dodał filmik z zarejestrowanym odgłosem szurania.
https://www.youtube.com/watch?v=9lMv063-f24
Ostatnio edytowane przez aurelius ; 24-03-2015 o 08:58 Powód: Dodano
Nie wiem czy przypadkiem tego tajemniczego szurania nie miał na myśli kolega BelferMJZ pisząc:
w tym wątku:Wewnątrz mechanizmu różnicowego na uszkodzenia narażone są zęby satelity, a także obudowa, w której pracują satelity. Najczęstszym powodem uszkodzeń w mechanizmie różnicowym w skrzyni biegów M20 M32 jest nadmierny luz, który w fabryce regulowany jest specjalistycznymi podkładkami. W przypadku nadmiernego zużycia w miejscu styku satelity z obudową powstaje podcięcie w obudowie. Podcięcie to jest nienaprawialne i wymaga wymiany mechanizmu różnicowego. Powstaje w ten sposób luz, który bezpośrednio wpływa na zęby satelity. Wpływa to bezpośrednio na nadmierne zużycie na zębach. Powoduje to dość głośny dźwięk, który można słyszeć w czasie jazdy, diagnoza zalecam najlepiej na podnośniku. Dyferencjał zalecam wymianę bez zdejmowania skrzyni, mam dostępne nowe jak i używane. Ponadto łożyska dyferencjału nadal są produkowane firmy Timken o koronkach metalowych, które posiadam.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...iegow_m32.html
U mnie dalej cisza. Już prawie tydzień po dolewce i ani razu nie szurało
Ja jestem po wymianie skrzyni szurania chyba nie ma ale nadal mam to bulgotanie poranne po wciśnięciu sprzęgła cisza. Kur. ..wszystko już wymieniłem został tylko mechanizm roznicowy nie wiem co robić.
U mnie cały czas szura.. codziennie.
Umówiłem się na ranną przejażdżkę z moim mechanikiem w sobotę bo zawsze jak do niego przyjeżdżam po południu to nie szura..