[159] ustawienie/regulacja lewarka 159

marcin_ldz

Nowy
Auto
Giulietta 1.75 Tbi QV
Witajcie, hacza mi troche biegi mam więc pytanie czy istnieje jakaś procedura ustawienia lewarka w pozycje serwisowa i zablokowanie go jak to było w 156? Przy wybieraku otwór serwisowy jest bo juz widziałem. Jeżeli ktoś ma to poprosił bym o podesłanie całkowitej procedury regulacji... pozdrawiam

A czy nie można tak na forum bo też jestem zainteresowany olo_84@wp.pl

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

wu nas jest regulowane tylko jedno cięgno.

Więc najlepiej zrzucić to cięgno ( odpiąć z przegubu ) i zostawić luzem. Następnie ustawić wybierak w pozycji serwisowej.Teraz idziesz do auta i ściągasz osłonęlewarka. Lewarek też a pozycje serwisową. Tzn przechlaszgo w lewo ( do siebie ) i jest tam taki zaczep którytrzeba zazębić. Wtedy wybierak i lewarek w pozycji serwisowej.Wracasz pod maskę i regulujesz cięgno na odpowiednią wysokośćprzegubu kulowego z wybieraka. Ustawisz i zapinasz na przegub z wybieraka. Tyle,

Kurde - wdupic na jakis serwer i podac linka tutaj i po sprawie zamiast bawic sie w wysylanie na maila kazdemu

Jak wysylajacy nie chce to niech ten co dostal wrzuci i juz

Kolego magil wrzuciłbyś link do instrukcji na forum? :-) Bo również byłym zainteresowany ;-)

Pomogła w każdym razie ta operacja? :-)

Tak więc zaczynamy, ja robiłem to w takiej kolejności :

- Podnosimy osłonę z mieszkiem lewarka. Zaczynając od końca pociągany go góry, będzie wychodziła z oporem ale spokojnie tak spinki trzymają

attachment.php

- Następnie naszym oczom ukazuje się zapinka, zatrzask ruchomy na dwóch sprężynkach. W lewarku natomiast zauważamy otwór, jest widoczny na foto. Unosimy zatrzask do góry, nic nie wyskoczy, nie urwie się, spręzynki dość mocno trzymają. Przesuwamy lewarek w takie położenie aby zatrzask wszedł w otwór przy lewarku.

attachment.php
attachment.php

- Następnie otwieramy maskę i lokalizujemy linkę z elementem regulacyjnym. Odchylamy zastrzask blokujący, jest na sprężynce i wciskamy widoczny bolec. Zatrzask po wciśnięciu bolca blokuje nam go aby się nie wysunął i była możliwość regulacji.

attachment.php
attachment.php

- Następnie bierzemy imbus 4' lub śrubkę 5' w miare długą około 5cm i wkładamy w otwór w obudowie wybieraka, poruszamy teraz wybierakiem góra/dół aby ''zgrać'' otwory i śrubka, imbus wejdzie nam do końca i zablokuje wybierak z obudową.

attachment.php
attachment.php

Następnie wciskamy zatrzask na elemencie regulcyjnym na lince biegów aż odblokuje nam/wyskoczy w górę bolec. Później usuwamy blokadę z wybieraka i zwalniamy zatrzask z lewarka. Regulacja zakończona.

Po tej regulacji biegi zaczęły płynniej wchodzić. Jest uczucie większej dokładności wkładania przełożeń M32 :):)Myślę, że w miarę dobrze wszystko opisałem i każdy będzie wiedział o co chodzi. Przyjemniej pracy życzę :D

Załączniki

• 20150331_080533.jpg
    20150331_080533.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 2,178
  • 20150331_080557.jpg
    20150331_080557.jpg
    37.7 KB · Wyświetleń: 2,264
  • 20150331_080636.jpg
    20150331_080636.jpg
    33.6 KB · Wyświetleń: 2,193
  • 20150331_074455.jpg
    20150331_074455.jpg
    75.8 KB · Wyświetleń: 3,855
  • 20150331_074528.jpg
    20150331_074528.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 2,882
  • 20150331_074620.jpg
    20150331_074620.jpg
    51.3 KB · Wyświetleń: 2,163
  • 20150331_074654.jpg
    20150331_074654.jpg
    59.1 KB · Wyświetleń: 2,264
Koledzy a czy w silniku 2.4 JTDm to ten proces regulacji jest taki sam???

Przeprowadziłem u siebie rzeczoną regulację jakiś czas temu. Z uwag to przynajmniej w przypadku 1.9 8v nie wyobrażam sobie robić tego bez demontażu tacki akumulatora- dostęp praktycznie zerowy albo grożący poocieranymi i poranionymi rękami oraz setkami bluzgów. Po demontażu jest całkiem znośnie a roboty może na 20 minut. Zmiany? Pierwszy i drugi dzień po regulacji to uczucie większej precyzji pracy lewarka i lepszej zmiany biegów, później albo zaczęła pracować jak dawniej albo się przyzwyczaiłem, ale raczej to drugie.
Generalnie warto, jak się ma trochę czasu i ochoty na podłubanie przy aucie. :)

Następnie wciskamy zatrzask na elemencie regulcyjnym na lince biegów aż odblokuje nam/wyskoczy w górę bolec. Później usuwamy blokadę z wybieraka i zwalniamy zatrzask z lewarka. Regulacja zakończona.
:D
Nie rozumiem tego, który zatrzask przy lewarku czy przy mechanizmie?

Są 3 elementy:

1. blokada lewarka (pod mieszkiem)
2. zatrzask na lince (pod maską ;)
3. otwór w obudowie wybieraka.

Z opisu wynika, że kolejność jest:
- blokada lewarka (pod mieszkiem)
- zatrzask na lince (aby umożliwić regulację)
- otwór w obudowie (wkładając imbus/śrubę, ustawiamy prawidłową pozycję.

- zablokowanie zatrzasku na lince (pod maską)
- wyciągnięcie imbusa/śruby z obudowy wybieraka (pod maską)
- zwolnienie blokady lewarka (pod mieszkiem).

Amortyzatory
Powrót