[159] Jak odkręcić korek wlewu oleju do skrzyni biegów?

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150 KM
Witam, właśnie jestem po próbie dolania do skrzyni ceramizatora. Nie udało się, gdyż za żadne skarby nie mogę odkręcić korka. Po pierwsze chciałbym ustalić czy to co próbowałem odkręcić jest właśnie tym korkiem. Znalazłem okrągłą nakrętkę imbusową (chyba 10) pomiędzy akumulatorem, a silnikiem, po prawej stronie wybieraka biegów stojąc z przodu samochodu. Oczywiście samym imbusem nie dałem rady. Przedłużyłem kluczem oczkowym i próbowałem żabką - też nic. Podlałem WD40 i na klucz założyłem teleskopowy klucz do kół - korek nawet nie drgnął. Czy to możliwe, że korek tak ciężko się odkręca? Zwłaszcza, że mechanik wymieniał mi ok. 1 miesiąc temu olej w skrzyni (podobno). Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Samochód to AR 159 1.9 JTDm 16V 150KM.

Mechanik mógł wlewać olej przez korek rewizyjny albo tak mocno dokręcił górny korek.
Jeśli wlewał przez rewizjer, powinieneś dolać jeszcze 0,3 litra oleju. Ilość oleju z instrukcji jest niewystarczająca.

Górny korek masz zaznaczony tutaj:
attachment.php

Załączniki

• opel-m32-korek-1-a-800.jpg
    opel-m32-korek-1-a-800.jpg
    130.7 KB · Wyświetleń: 5,839
A, gdzie jest ten rewizjer? Dam radę się do niego dostać bez kanału i wlać do niego olej? Z tego co kojarzę to mechanik wlewał chyba 2,5 litra, a w instrukcji jest 2,3 litra.

Nie nie dostaniesz się do kontrolnego. Jest jakby z boku. Tak czy siak lejąc przez rewizyjny nie wejdzie więcej niż 2,3 litra. Dla twojego spokoju i spokoju skrzyni zalej tak aby było 2,8 litra. Oczywiście musisz odkręcić korek przy wybieraku.

A jakbym odkręcił ten korek z góry i lał olej do oporu to ile go tam wejdzie? Pytam bo nie mam kanału i zabawa w spuszczanie oleju będzie kłopotliwa.

Ja od speca naprawaskrzynie.pl (chyba to ten adres) usłyszałem że przy próbie zalania więcej niż 2,9 olej jest wypluwany przez rewizyjny

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ja od speca naprawaskrzynie.pl (chyba to ten adres) usłyszałem że przy próbie zalania więcej niż 2,9 olej jest wypluwany przez rewizyjny

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Nie wypluwany, tylko po prostu nadmiar wypływa przez otwór rewizyjny i normalnie nie daje się wlać większej ilości oleju, a właśnie chodzi o to, żeby wlać ok. 0,5L więcej jak pozwala rewizja. Też miałem problem z odkręceniem korka wlewowego. Klucz dorobiłem sam, przyspawałem sześciokąt do przygotowanego wcześniej długiego krzyżaka, przed odkręceniem z "czuciem" z 3x w korek uderzyłem młotkiem ( za przedłużkę służył stary wałek) i poszło, wcześniej samym sześciokątem korek ani drgnął.

Dokładnie tak jak pisze kaz156 trzeba walnąć dość mocno młotkiem przez przedłużkę i powinno pójść, ja też nie mogłem odkręcić tego korka do wlewu:mad: ale na szczęście puścił.

Kolejny raz potwierdziła się zasada "bez młota, nie robota". Korek faktycznie puścił po kilku razach młotem :)

Łatwiej odkręcić czujnik wstecznego. Jest do niego łatwy dostęp, a olej dolać np. jakąś strzykawą. Ja tak zrobiłem. 15 min roboty i po krzyku.

Najlepiej zalać najlepszy (wg serwisów specjalizujacych się w naprawie skrzyń oraz użytkowników -w tym mnie) do tej skrzyni jest FUCHS o lepkości dedykowanej 75w85. korek pójdzie tylko trzeba się dobrze przyłożyć- mi się udało bez zdejmowania podstawy aku.

Amortyzatory
Powrót