[159] Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

AirAjti

Nowy
Auto
Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu
Witam.
Pragnę wszystkich poinformować, że po kilku tygodniach nierównej walki odniosłem sukces i od dziś cieszę się fabrycznym Blue&Me w swoim samochodzie.
Nie działa tylko czytnik sms'ów, ale to wina niekompatybilności telefonu z B&M (ponoć zbyt nowy smartfon...).

No- w każdym razie chciałbym podziękować serdecznie koledze Serath, który mnie zmotywował i bardzo pomagał podczas wszelkich perypetii.
Również chciałem podziękować wszystkim, którzy odpowiadali na moje prośby o sprawdzenie czegoś: Avii93, taczka464, tomio... jeśli kogoś pominąłem to bardzo przepraszam ;)

W skrócie, potrzebne i niezbędne są:
a) MES 2.2 (lub nowszy)
b) mikrofon z lampki sufitowej
c) centralka B&M (jeśli chodzi o numery to nie wiem dokładnie jak to jest, mi Serath podrzucił centralkę zamienną wg ePer)
d) okablowanie (od biedy można zrobić samemu, ale trzeba mieć minimum wtyczkę niebieską z centralki),
e) multikierownica (ja już miałem więc o to mnie nie pytać).

Dodatkowo można sobie kupić oryginalną wtyczkę USB, ale zwykła komputerowa wtyczka żeńska wystarczy (wiązka na 5 kabli)

Wkrótce zrobię jakiegoś MANUAL'a i opiszę w nim po kolei co i jak.... a póki co idę na zasłużone piwo :)

No tak z tymi smsami to masz racje. Szkoda, bo fajny bajer. A niech służy ! :) , próby telefoniczne juz napewno były, jak wychodzą połączenia głosowe? Jest pogłos?

Gratki, czekam na relacje i zabieram się do kompletowania części :)

Garstka informacji:
- wiazka spod deski rozdzielczej około 100zł (ale nie trzeba jej miec, wystarczy miec wtyczke do modulu B&M),
- port USB około 50zł (tez nie trzeba miec, mozna zrobić ze zwykłego komputerowego)
- mikrofon około 70zl, ale udalo mi sie z cala lampka kupic. Mikrofon wyjety, lampke sprobuje sprzedac dalej. Nie wiem czy mozna inny zamontowac. Fabryczny ma dwa kabelki.
- centralka 100-500zł... wkrotce wiecej szczegolow jak szukac centralki zeby na 100% chodzilo.

Zatem przy dobrych wiatrach mozna sobie taki zestaw dolozyc za 200zł (robiac wiazke i USB samemu).
Oczywiscie osobna kwestia jest MES 2.2, który jest programem płatnym... 50 Euro mozemy miec dla siebie pelna wersje lub odezwac sie do kogos, kto taki program ma.

W MES przestawiamy moduly i robimy osiowanie proxy.

Potem ewentualny update softu (u mnie na dzien dobry komunikat ENGLISH LANGUAGE UNAVAILABLE), wgranie polskiej robo-niuni ;) i mozna sie cieszyc "blutaczem".

Ktos zapyta- a po co tyle zabawy z B&M skoro mozna kupic gotowe zestawy typu BURY czy PARROT?
Otóz:
- jestem zwolennikiem fabrycznych rozwiazan ;)
- wspomniane instalacje maja ch**owe pilociki i mikrofony, ktore psuja "feng shui" w kokpicie,
- brak sterowania z kierownicy (aczkolwiek ponoc za "zaledwie" 300zł można dokupić do PARROTA modul, ktory nam to umozliwi... no a sam PARROT jakos 400zl kosztuje).
- no i najwazniejsze: satysfakcja z dokonania czegos, co do tej pory bylo uwazane za "nieoplacalne" a czasem wrecz "niemozliwe" ;)

Wady B&M?
a) brak multipoint (w jednym czasie moze byc tylko jeden telefon uzywany... no ale pasazer moze sobie przeciez trzymac telefon w reku wiec to dla mnie zadna wada)
b) brak streamowania muzyki przez Bluetooth, ale za to wysmienicie dziala MEDIA PLAYER (muzyka z pendrive'a mp3, wma, wav).

Taczka, odpowiadając na Twoje pytanie: przy pierwszej rozmowie testowej bylo ponoc slychac poglos na poczatku, jednak po kilku sekundach rozmowy problem zniknal. Nie wiem tylko, czy tak bedzie juz zawsze czy po prostu centralka się "uczyła".
Pożyjemy, zobaczymy.

BTW mój mikrofon póki co wisi sobie z niedokońca wsadzonego radia ;) na dniach planuję montaż w lampce + oczywiście zalecane na Alfaowners wygłuszenie mikrofonu.

Gratulacje. Czekam na post w dziale zrób to sam. Chciałbym sobie dodać oryginalne B&M:D

Okablowanie to nasz na myśli kabel między B&M a radiem? Czy jeszcze coś innego? Mikrofon jest gdzie podłączony? Też pod radio?

Tak.

Z centralki B&M idzie:
- 2 kable do body komputera
- 2 kable do skrzynki bezpiecznikow przy body komputerze
- 1 kabel uziemienie
- 3 kable do radia
- 5 kabli do USB
- 2 kable do mikrofonu

Z pamięci piszę, mogłem o czymś zapomnieć...

U mnie okablowanie mikrofonu do lampki juz bylo, wystarczylo wpiac mikrofon w kostke pod (a wlasciwie nad) lampką i tylko wlutowac sie z istniejace kable w tunelu srodkowym (bo w tunelu srodkowym to sa slepe kable).

Trochę rzeźby jest przy tym... pisząc kable masz na myśli pojedyncze przewody? Nie całe wiązki.

BM trzeba kupić z przynajmniej kawałkami związek i etycznymi.

No trochę jest- ja to 4 godziny podłączałem bo byłem MEEEGA ostrożny, każny podpięty kabel sprawdzałem miernikiem po 10 razy, a każdą kostkę oglądałem 100 razy czy na pewno dobre piny.

Mając na myśli kabel mam na myśli pojedynczy przewód.
Cała wiązka to opisane przeze mnie kable.

No wypadałoby mieć niebieską wtyczkę do modułu... bo inaczej to już będzie rzeźba na całego :)

Panowie- trochę inny problem- ostanio wymieniłem sobie telefon komórkowy a tam jest karta nano-SIM. Oznacza to, że nie będę mógł jej wkładać do oryginalnej Nawi, aby uzuskiwać połączenia tel. Macie może jakieś pomysły aby rozwiązać ten problem.

dziękuję za odpowiedz. Jednak pierwsze słowa porady - trochę na zbyt niskim poziomie.

dziękuję za odpowiedz. Jednak pierwsze słowa porady - trochę na zbyt niskim poziomie.

Moze dlatego ze regula na forum stalo sie to, ze ludzie zamiast najpierw samemu poszukac, od razu pytaja na forum. O czym to swiadczy? Juz pomijam fakt ze forum zasmieca sie pierdolami przez ktore pozniej trzeba sie przekopywac zeby znalesc potrzebne informacje.

wiesz nie zamierzam z tobą dyskutować - bo dyskusja taka z tobą jest poniżej pewnego poziomu dla mnie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i przepraszam że nie wiedziałem gdzie szukać..

a) brak multipoint (w jednym czasie moze byc tylko jeden telefon uzywany... no ale pasazer moze sobie przeciez trzymac telefon w reku wiec to dla mnie zadna wada)

"Używany" - Co miałeś na myśli? Sparowany-połączony z B&M? Czy może miałeś na myśli coś innego?

Oczywiście można sparować ze sobą kilka telefonów (5 z tego co wiem), ale w jednym momencie z B&M może być tylko jeden podłączony.

P.S. daro1906, a co ma wspólnego dokładanie B&M z Twoim problemem dot. SIM w ConnectNav?

rozumiem że dołożyłeś ten moduł do radia standard. Bo tak się zastanawiam czy nie dało by rady dołożyć do radia navi (duży wyświetlacz)

rozumiem że dołożyłeś ten moduł do radia standard. Bo tak się zastanawiam czy nie dało by rady dołożyć do radia navi (duży wyświetlacz)
z tego co wiem to B&M jest tak jakby pod radiem, które zajmuje miejsce 1 DIN, a NAVI zajmuje 2 DIN, no chyba żeby przenieść B&M gdzie indziej :)
Sam się zastanawiałem nad tym, bo brakuje mi zestawu BT

Amortyzatory
Powrót