[159] Wymiana żarówki postojowej AR 159 2.0 jtdm

Patrząc na wprost na maskę samochodu to po lewej ja przynajmniej wyciągam ciągnąc za kabelek, nie wiem czy powinienem być zaczep czy nie ale tam masz i tak trochę więcej miejsca. Po prawej mam taki plastikowy zaczep w który da się wsadzić palec i pociągnąć.

Zakładasz żarówkę i na wyczucie trzeba wcisnąć aż się zablokuje. Jeżeli nie będziesz mógł trafić to zdecydowanie ułatwia sprawę włączenie pozycyjnych i jak świecą to już pestka.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Zapytam jak się nazywa właaśnie ten motylek od postojówek fachowo.też mi się ułamał i chciąłbym wymienić ale szukam wpisuje nazwy i nic nie wyskakuje w necie nawet Pan w serwiśnie nie wie

Kolego, przerabiałem już ten temat. Swego czasu wypytałem wszystkich sprzedawców wszelkiego oświetlenia do 159 na allegro i olx. Pytałem o "gniazdo", "mocowanie" postojówki, niestety nikt nie miał tego na stanie. Pytałem również w ASO i na szrotach, ale również bezskutecznie.

Zapytam jak się nazywa właaśnie ten motylek od postojówek fachowo.też mi się ułamał i chciąłbym wymienić ale szukam wpisuje nazwy i nic nie wyskakuje w necie nawet Pan w serwiśnie nie wie

W ASO nie funkcjonuje osobno, szukaj potłuczonych lamp (choćby od jakiegoś anglika).

A jak jest różnica między W5WB a W5W?
Na alfaowner znalazłem że to chodzi o kolor blue, tak?

Ostatnia edycja:
Tak W5WB jest niebieska ale ciężko je kupić. Na allegro magnetti marelli były.
Ja wymieniłem ostatnio ma W5W Philips White Vison bo zwykłe żółte zle wygladaja moim zdaniem szczególnie jak wsadziłem H7 Osram NB.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Ja u siebie zalozylem niebieskawe W5W od Einparts, z allegro.
Ladne biale swiatlo, nie niebieskie. Jak sie zrobi cieplej pstrykne zdjecia. O tyle ciekawe ze maja homologacje.

Jeśli producent prze widuje niebieskie to będą niebieskie. Dostałem w je w komplecie przy kupowaniu h7 philipsa. Chyba więc mają homologację.
Serio jest duży problem z wymianą żarówki? Jeszcze nie patrzyłem co i jak ale gdy czytam posty to chyba nie najlepiej to włosi wymyślili.

Miejsca jest mało więc niewygodnie i trzeba pozycyjne wymieniać w ciemno trochę bo ciężko tam zajrzeć.

Też wrzuciłem że philipsa niebieskie i wyglądają znacznie lepiej niż zwykle bo kolor taki sam jak osram nb h7.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Dobra wymieniłem ale miałem szczęście bo lewa była tylko wsadzona w otwór bez wciskania w zaczepy. Przy wkładaniu za mocno wcisnąłem ją w otwór i mocowanie żarówki weszło w zaczepy więc siedzi jak powinno ale będzie pewnie problem w przyszłości z jej wymianą. Skoro się lewa przepaliła wiec i prawa pewnie niedługo dokona żywota. Zatem zabieram się za prawą. Odkręcam dekiel, wyczuwam tech uchwyt, próbuję na wszystkie strony i nic. Boję się że urwę i wtedy mnie już szlak trafi. Jak mam ten uchwyt naciskać, ciągnąć żeby to wyjąć? Co mam włożyć palec w te oczko i ciągnąc?

Aha przepalona żarówka była biała a wsadziłem niebieską od philipsa. Też świeci na biało.

Ostatnia edycja:
Czyli ten motylek wystepuje tylko razem z wiązka? ciekawe jak duza.dluga jest ta wiazka, bez sensu troche ale przyznam ze rozne rozwiazania postojowek widzialem ale to jest najbardziej delikatne i przewalone z zamocowaniem... ja juz to opanowalem do tego stopnia ze zamontowalem ostatnio zarowki ledowe tak zwane kukurydze 13 smd :D latwo nie bylo i mam nadzieje ze dlugo beda dzialaly bbo wyciagnac to bedzie masakra :P

Trochę odkopię temat.

Dziś także napotkałem syndrom oderwanego ucha od oprawki żarówki W5W.

Na szczęście nie skończyło się na zwalaniu zderzaka.

Wystarczył aparat w telefonie i klasyczne szczypce. Pracy na 3 minuty.

Nie ma co się obawiać, że przewody puszczą. Starałem się złapać za to co zostało z ucha, ale nie mam 100% pewności, że nie ciągnąłem za przewody także.

W każdym razie nie puściły.

Zdjęcia obrazują zastaną sytuację : IMG_20170714_192458_625.jpg oraz narzędzie i jego ofiarę: IMG_20170714_193057_436.jpg

Próba wypchnięcia żarówki "paluszkiem" po zdemontowaniu żarówki kierunkowskazu raczej nie wykonalna. Chyba, że ktoś ma palce jak Palczak Madagaskarski ;-)

Ostatnia edycja:
Mam pytanie, oprawka zarowki wchodzi do lampy zwyczajnie na wcisk?
Dzis zmienialem zarowke postojowa i troche sie zdziwilem, bo lekko pociagnalem za motylek i oprawka wyszla, wymienilem zarowke, wlozylem oprawke do lampy i wg mnie slabo sie trzyma. Jak to wyglada od srodka ( ja robilem to na slepo) poniewaz w moim przypadku wystarczy leciutko pociagnac za motylek i oprawka wychodzi z lampy, boje sie zeby w trakcie jazdy nie wypadla.

Tak, na wcisk. Jak tak lekko chodzi to pewnie się coś "wyruchało" albo od ciepła pogięło. Jak wsadzisz i nie wypadnie to będzie dobrze, to nie H7 że musi leżeć idealnie bo inaczej innych oślepia - pozycja będzie krzywo to się nic nie stanie.

Jaki może być powód nie świecącej żarówki postojowej po wymianie na nową? Na desce jest błąd, żeby sprawdzić lewą lampe.
Pozdrawiam

Jaki może być powód nie świecącej żarówki postojowej po wymianie na nową? Na desce jest błąd, żeby sprawdzić lewą lampe.
Pozdrawiam

Może masz jakieś zwarcie albo brak kontaktu. Wyjmij jeszcze raz i sprawdź multimetrem czy masz odpowiednie napięcie. Ewentualnie przeczyść styki.

Amortyzatory
Powrót