Wielkie dzięki wszystkim za szybki odzew, rady i sugestie:-)
NA początku tygodnia jadę to T&T na szczegółowy przegląd pozakupowy, więc temat zostanie zgłębiony. Dam znać co wyszło:-)
Wielkie dzięki wszystkim za szybki odzew, rady i sugestie:-)
NA początku tygodnia jadę to T&T na szczegółowy przegląd pozakupowy, więc temat zostanie zgłębiony. Dam znać co wyszło:-)
Tez obstawiam EGR a dokładnie nie zasyfiony a zaciety trzpien. rzeba wykrecic egr odkrecic ta czesc z elektromagnesem i tam masz zapewne zaciety, zapieczony trzpien. Przerabialem to w tamtym miesiacu. Mi w koncu wyskoczyl blad EGR: 1: P0401 - Zawór EGR.
Jest metoda czyszczenia z rozwiercaniem. Ja jednak tej metody nie uzylem. Uzylem wlasnej:
1. zaciety trzpien zalalem WD40
2 nastepnie mlotkiem delikatnie stukalem w trzpien i w obudowe, poodujac sile bezwladnosci. Przez 5 minut tak pryskalem i stukalem az w koncu caly wyszedl.
3 potem trzeba sprawic zeby ten trzpien zaczal dzialac bez zaciecia (sprawdzasz to naciskajac palcem: ma sie latwo wciskac i wyskakiwac)
4 zalej benzyna i stukaj w trzpien i obudowe, spowodujesz wyplukanie calego syfu.
5 zalej na koniec wd 40 aby wyplukac benzyne a na koniec zalej jakim silikonem w sprayu
poskerecaj i ciesz sie moca od dolu![]()
Ostatnio edytowane przez szaq ; 13-05-2015 o 21:54
Oficjalnie - to był zacinający się EGR!
Nieoficjalnie też:-) wymiana na regenerowany - z gwarancją. Różnica kolosalna. Płynnie od samego dołu idzie, nie szarpie...Długo myślałem czy go nie zaślepiać, ale w końcu z tej opcji zrezygnowałem póki co.
zatka się napewno , a razem z nim DPF i kolektor.
pozdro