[159] Efekt urwanych klap wirowych.

mario35

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 180Ps 380Nm
Tak wygląda motor po urwanych klapach...(warto je usunąć)....
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0044.jpg
    DSC_0044.jpg
    103.9 KB · Wyświetleń: 1,570
  • DSC_0046.jpg
    DSC_0046.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 1,467
  • DSC_0048.jpg
    DSC_0048.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 1,463
Współczuję:-( Który rocznik? Przy jakim przebiegu Cię to dopadło?

Pierwszy tłok, od zewnętrznej strony wygląda na upalony, czy mi się wydaje? Bo jeśli tak, to chyba wtrysk nieźle leje. Tak czy inaczej bajzel niezły. Moje kondolencje.

Były tu wstawiane gorsze efekty. A o urywających się klapkach to już dawno pisali i się dziwię, że ludzie nie reagują puki są jeszcze :)

Mam znajomego mechanika, który ma Cromę 1.9 z plastikowym kolektorem i klapami. Jest świadom tego co się może stać, a i tak jeździe z nimi, bo mu się nie chce dłubać. A jak dupnie, to tylko raz :D

o fck, ale impreza...
Współczuję, a inni niech wyciągają wnioski.
Pozdrawiam.
- Rafał

Mam znajomego mechanika, który ma Cromę 1.9 z plastikowym kolektorem i klapami. Jest świadom tego co się może stać, a i tak jeździe z nimi, bo mu się nie chce dłubać. A jak dupnie, to tylko raz :D

niezły ignorant... no ale jak ma za dużo kasy ;P kto bogatemu zabroni ?

No pieknie. U mnie klapy chyba jeszcze są ale we Francji zablokowali je w pozycji otwartej. Przy wymianie rozrzadu bede z tym walczyl. Tak wyglada ten patent.

attachment.php

Załączniki

• klapy.JPG
    klapy.JPG
    70.1 KB · Wyświetleń: 1,075
No pieknie. U mnie klapy chyba jeszcze są ale we Francji zablokowali je w pozycji otwartej. Przy wymianie rozrzadu bede z tym walczyl. Tak wyglada ten patent.

U mnie tez sie przygladnalem i sa zablokowane w pozycji otwartej ale w inny sposob, mniej inwazyjny i w sumie sprytny. Ale mam pytanie czy nie trzeba zmieniac cos w oprogramowaniu? Przegladnalem forum juz kiedys i nie znalazlem na to odpowiedzi.

W oprogramowaniu masz do zmiany mapę lub mapy (zależy od wersji) od silnika poruszającego listwą. A jeśli chcesz zlikwidować całkowicie mechanizm, to trzeba dodatkowo ingerować w tablicę DTC. Generalnie im nowszy soft, to tym więcej zmian.

W oprogramowaniu masz do zmiany mapę lub mapy (zależy od wersji) od silnika poruszającego listwą. A jeśli chcesz zlikwidować całkowicie mechanizm, to trzeba dodatkowo ingerować w tablicę DTC. Generalnie im nowszy soft, to tym więcej zmian.

Podziekowal. Silnik mam 2.4 dizel.
Czyli to moze tlumaczyc inna date niz produkcji programowania komputera, mam rocznik 2006 a programowanie bylo z data 2007. Ponadto data na dolocie jest tez z 2007 roku, takze mogli wymienic na nowy i od razu zablokowac i przperogramowac.

Rozumiem, ze wywalalo by jakis blad bez programowania?

Ostatnia edycja:
Nie wywala błędu przy usunięciu klap... a przynajmniej w mojej 2.4

@sdero, powiedz coś więcej- czy remap po usunięciu klap ma jakieś korzyści? Mi zawsze mówiono, że nie trzeba nić robić. Ale jeśli możnaby, to czemu by nie poprawić trochę pracy silnika?

Moja rok 2007 przebieg z przeglądów i DPF 192000 a z ecu 249900 ,

Można pozostawić silnik sterujący listwą i nie ruszać oprogramowania. Tak ma 95% osób, które usuwało klapy. Błędy się nie pojawiają (komputer struje silnikiem sterującym klapami i nie widzi żadnych problemów i anomalii). Oczywiście można to też wyprogramować, ale nie ma to chyba wpływu na nic.

Zdjęcie listwy w metalowych kolektorach i otwarcie klap – to sposób z którym też się spotkałem (swoją drogą – widziałem auta z Francji z zaślepionym EGR i wyprogramowanym więc nie jest to tylko polski pomysł na rozwiązanie tego problemu). Jeśli osie klap są szczelne to jest ok, ale jeśli są nieszczelne to robimy sobie kłopot z DPF. Pamiętajcie, że usuwanie klap to też czyszczenie kolektora ssącego z sadzy, więc jak ktoś nie zaglądał do kolektora od 6 czy 8 lat to warto to zrobić i wyczyścić (lepszy dół + lepsze odpalanie, szczególnie w 2.4).

I rzecz najważniejsza: klapy w metalowych kolektorach się nie urywają. Urywają się w plastikowych, a tutaj już tak łatwo pozostawić otwarte klapy nie jest.

Ostatnia edycja:
Ja właśnie kupiłem nowy kolektor do 2.4. Stwierdziłem że nie bede poprawiał fabryki i zrobie tak jak w orginale. Koszt nowego kolektora do 2.4 to raptem troche ponad 1100 zł, razem z robotą i paskiem rozrządu nie wyjdzie tak źle.

Urywajace się klapy to nie tylko problem Alfy, rodzica w Mondeo tez się klapki ostatnio urwaly siejąc spustoszenie w silniku.

Skrobnięte z iPhone 6 Plus

To samo z BMW... np E46. Tam wywalenie klap ponoć jest bardzo proste.
Ale.... narzekał na troszkę słabszy dół, a na niskich obrotach auto puszczało dymka.

Bo w BMW właśnie wszelkie modyfikacje na klapach są realnie odczuwalne.

Amortyzatory
Powrót