Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Strzał skrzyni automatycznej

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie Strzał skrzyni automatycznej

Jestem posiadaczem Alfy 159 1,9 JTDm 16v z 2007r Q-tronic od ok miesiąca ( zakupiony w komisie w Krakowie przy Ofiar Dąbia), wymieniany olej w skrzyni, wymiana dynamiczna. Dzisiaj pojawił się następujący problem – podczas przyspieszania obroty podskoczyły do ponad 4 tys. po czym skrzynia chyba przypomniała sobie że pora zmienić bieg czego efektem był wyraźnie słyszalny strzał oraz „trzepnięcie” samochodem, tak mocne że uderzyłem głową w zagłówek. Zero jakiegoś efektu amortyzacji – twardy strzal. Była to jazda z prędkością ok 50km/h – omijanie rowerzystów. Przy parkowaniu jeszcze dało zauważyć się podobną tendencje skrzyni – z postoju po wciśnięciu gazu obroty z opóźnieniem się podniosły i jak zaczynały szybować w górę zdjąłem nogę z gazu i już z opóźnieniem taki lekki jakby „strzalik”. Strzalikiem to nazywam bo to była jakby zmiana na kolejny bieg a że obroty spadały nie było to aż tak odczuwalne ale nadal NAGŁE.

Nie znam budowy skrzyni ale zauważyłem że stojąc na światłach na „D” skrzynia jakby sobie zrzucała żeby nie ciągło. Po tym strzale który wyżej odpisywałem tego efektu już nie było (pojawił się z powrotem podczas parkowania). Zostawiłem samochód na najbliższym osiedlu żeby nim dalej nie jechać. Pewnie diagnoza będzie jednoznaczna. Tutaj pytanie – co się mogło stać? Czy konieczna jest laweta czy jeszcze jakoś można na tym dojechać do jakiegoś warsztatu?

Oprócz tego mogę napisać że porównując ten automat do innego w 159 od początku czuć było mocniejsze wibracje na postoju przy wrzuconym „D”, tak samo na „R”. Przy wrzucaniu na „R” czuć delikatne szarpniecie. Rozumiem iż jest to samochód segmentu D i to mający trochę lat i uważałem te wibracje za normalne. Faktycznie normalne?

Jako iż jest to świeżo zakupiony samochód może powinienem w tej sytuacji zwrócić się do sprzedającego? Tysiąc kilometrów chyba jeszcze nie wybił...
    Ostatnio edytowane przez Sowizdrzal ; 31-05-2015 o 16:09

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Tutaj za dużo o tej skrzyni się nie dowiesz. Wejdź na :
    http://forum.vectraklub.pl/index.php...opicfilter=all
    Poszukaj tematów o skrzyni AF 40 , to ta sama co u nas. Ogólnie albo sterownik, albo kosz C1. Tam są dokładnie opisane problemy tej skrzyni oraz namiary na gościa co to ogarnia w dobrej kasie.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Sowizdrzal, ja bym bez wahania się zwrócił do sprzedającego, bo albo w najlepszym wypadku masz padający sterownik skrzyni (kosztuje chyba ~2700,-) albo skrzynię do naprawy a to też kilka dobrych tysięcy kosztuje. Teraz tylko kwestia taka, czy podpisałeś w umowie K-S klauzulę, że zapoznałeś się stanem techniczym i nie wnosisz zastrzeżeń. Jeśli tego nie ma w umowie, to możesz się wzrócić do sprzedającego o rekompensatę z tytułu zatajenia wad ukrytych, czyli zwrotu części kasy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Czy objawy się nasilają jak jest ciepło na podwórku i po jeździe w korkach (jak nagrzeje się olej)? Ja u siebie od momentu zakupu (byłem świadomy wady decydując się na zakup) miałem okazjonalnie szarpnięcia lub uślizgi przy zmianie z 2 na 3. Takie walnięcia jak opisujesz zdarzają się u mnie bardzo sporadycznie właśnie jak olej jest gorący. Skrzynia wtedy na chwilę wysprzęgla i zaraz po tym z impetem wbija wyższy biegu. Do tego szarpanie przy wrzucaniu i wyrzucaniu R. Wszystkie objawy pasują do dogorywającego sterownika - typowe zużycie eksploatacyjne w tych skrzyniach. Nie wiem jedynie jak z tymi wibracjami na D u Ciebie. U mnie to nie występuje, załączanie i wypinanie D również aksamitnie bez jakichkolwiek szarpnięć.

Ja u siebie jestem umówiony na najbliższą środę na wymianę. Sterowanie kupiłem fabrycznie nowe Aisina w Midparts w Raszynie pod Warszawą. Koszt to 2583zł brutto u nich. Do tego około 5l oleju 120zł i wymiana 200zł (nie ma konieczności demontażu skrzyni). Zdam relację w środę po wymianie jak się u mnie skrzynia będzie sprawować w trakcie adaptacji.

Miałem jechać do polecanego na forum Vectry Kamila z Zielonej Góry. U niego wymiana sterowania z usługą i olejem to 2900zł. Dla mnie kłopotem była odległość, bo w dwie strony to prawie 1000km w moim przypadku.

Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Umowa nie była ze mną konsultowana – jej forma. Znajduje się tam zdanie:
    „Nabywcy przysługuje prawo do oględzin pojazdu przez rzeczoznawcę lub autoryzowany serwis. Rezygnując z w/w oględzin, nabywca poświadcza, iż dokonał ich osobiści oraz sprawdził oznaczenia numerowe pojazdu nie wnosząc zastrzeżeń oraz akceptuje stan techniczny, w jakim znajduje się w/w pojazd.”
    Nie doktoryzowałem się nad każdym punktem przez jaki przechodzi się podczas zakupu dlatego być może wtopa. Podczas sprzedaży i tak było trochę „pod napięciem”. Pytanie – jak się to ma do do polskiego prawa, coś mi się kojarzy że kupujący nie musi być wszystkiego świadomy a sprzedający, o ile jest to komis, (handlarz – to do sprecyzowania?) jako specjalista jest odpowiedzialny za to co sprzedaje.
    Przecież sprzedający nie rozbiera każdego samochodu do pojedynczej śrubki, z drugiej strony specjalista doskonale może wiedzieć co ukryć i jak ukryć aby samochód się sprzedał.
    Z kolejnej strony na fakturze mam „samochód osobowy używany….” a nie „uszkodzony”.
    Czy ten punkt o którym piszesz .Andrzej nie jest klauzulą zakazaną?

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Jeśli handlarz jest cwaniakiem, to i tak czeka Cię z nim przeprawa. Więc może zacząłbym od Recznika Praw Konsumenta odpowiedniego dla Twojego miejsca zamieszkania. Pomoc prawna jest darmowa i stają po Twojej stronie, jako poszkodowanego konsumenta. Wówczas wiedząc co i jak, udałbym się do sprzedawcy i wtedy próbował sprawę załatwić polubownie. Ty masz argumenty, a on ryzyko że sprawa może trafić na wokande. Tak czy inaczej nic nie tracisz, tylko możesz odzyskać, to co będziesz musiał dołożyć do problematycznego zakupu. Ponadto zawsze możesz pokusić się o opinię niezależnego rzeczoznawcy, ale to już są pewne koszty.
    Najważniejsze: próbować się dogać, bo w przeciwnym razie, to może się ciągnąć, poprzez choćby opieszałość sądów.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Z tego co widzę, to auto kupiłeś u Tomka.
    Skontaktuj się z nim, raczej Cię nie zostawi z tym problemem.
    Czasami tak jest z automatami, że na starym oleju nieprawidłowe objawy są nieodczuwalne a po wymianie na świeży olej się nasilają.
    Ostatnio edytowane przez tomio ; 31-05-2015 o 21:05
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Skontaktuje sie ze sprzedajacym, wszstko na spokojnie. Moze sam sie wypowie miedzy czasie. Puki co chcialbym zasiegnac jakiejs niezależnej opini. Oleje byly wymieniane przed zakupem, ("pakiet startowy" czy jakos tak) poziom drgan byl taki sam. Po zrobieniu wymian, wywaleniu lopatek itd. podobno robia jazde testowa. Niestety minus jest taki ze samochód stoi. Znowu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Sowizdrzal Zobacz post
    Skontaktuje sie ze sprzedajacym, wszstko na spokojnie. Moze sam sie wypowie miedzy czasie. Puki co chcialbym zasiegnac jakiejs niezależnej opini. Oleje byly wymieniane przed zakupem, ("pakiet startowy" czy jakos tak) poziom drgan byl taki sam. Po zrobieniu wymian, wywaleniu lopatek itd. podobno robia jazde testowa. Niestety minus jest taki ze samochód stoi. Znowu.
    Tak z ciekawości spytam. ile to ma przebiegu?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Sowizdrzal Zobacz post
    Ja się mogę wypowiadać, tylko na razie nie mamy żadnej weryfikacji uszkodzenia - najprawdopodobniej uszkodził się moduł sterowania skrzynią, ale bez samochodu na serwisie to można sobie różne opinie dorabiać do objawów. Auto miało trafić do nas jutro na przegląd posprzedażny - został odwołany, diagnoza będzie wykonywana przez kogoś bliżej nieokreślonego. Natomiast jazda z takim defektem może doprowadzić do uszkodzenia mechanizmu wewnętrznego skrzyni - któryś "strzał" przy załączaniu biegu w skrzyni będzie jej ostatnim.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów