[159] Czujniki parkowania przód

Kwiatu

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 JTDm 8V
Witam
Z przyczyn niezależnych zmuszony jestem wymienić przedni zderzak w mojej Alfie.
Chciałem się dowiedzieć jak wygląda montaż przednich czujników parkowania.
Co jest potrzebne poza samymi czujnikami i czy jest to w ogóle wykonalne.
Posiadam jedynie parktronic na tył.

Pozdrawiam

Jeśli masz przed lift to robota łatwa jeśli nie to nie pomogę bo tam podobno nie ma głównej wiązki. Tematy dokladania czujników były już dobrze opisane

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Musisz wymienić tylny moduł sterujący na taki co będzie obsługiwał przód i tył. Jest dość drogi nawet z używki i kosztuje od 200zł w górę. (jeżeli jesteś nim zainteresowany i chcesz kupić, to posiadam taki jak coś to pisz na priv lub mrozek_s@interia.pl )
No i potrzebujesz czujników 4 sztuki oraz wiązki . Od razu zakup sobie hermetyczne gniazdo i wtyczkę na 6 kabelków koszt ok. 25zł na Allegro bo że twoje bolce są już utlenione to gwarancja 100% bo nie ma na oryginalnej wtyczce zaślepki (sam to przerabiałem) i potrzebujesz również głośniczka z przodu (montuje się go pod kierownicą i jest oryginalne wpięcie) Jeżeli to będziesz miał to już wszystko z części i aby ci wyświetlało na wyświetlaczu między zegarami to musisz podłączyć kompa i włączyć czujniki z przodu oraz zrobić osiowanie proxy i po sprawie.
Temat przerabiałem i jestem w 100% zadowolony z tego dodatku.
Jak coś to pisz jeżeli czegoś byś potrzebował lub chciałbyś zapytać
Pozdrawiam Sławek

Ja centralke kupiłem za 100 zł 1,5 roku temu na centralke w lewym górnym rogu musi być napis ANT numeru seryjnego nie pamiętam ale chyba się zaczynał od cyfry 6. Bez obsługi przodu sam tył to centralka z numerem początek 5....

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Montowałem u siebie 3 tygodnie temu.

Mniej więcej jak koledzy pisali, choć jeszcze dodam parę uwag i fotek, komuś się może przyda.

Jeśli masz auto przed liftem to sprawa jest dość prosta bo masz wszystkie instalacje. Nowa centralka 100-200zł (ta z napisrem 'Ant'), głośniczek (pasuje taki sam jak jest na tyle) ok 30zł, wtyczkę pod zderzakiem na 100% wymieniasz na jakąś inną/nową - widziałem na szrocie w rozbitku jak to wygląda po paru latach po dotknięciu niebieskiego pinu (niebieski bo miedź była skorodowana) po prostu odpadł... Do tego czujniki i wiązaka - ok400zł. Zderzak pod PDC normalnie ma mocowania dla czujników, natomiast "zwykły" nie ma. Można wiercić i wklejać czujniki w zderzak, ale moim zdaniem lepiej kupić gotowy kompletny zderzak z wiązkami itp i najwyżej go przemalować. Ja wybrałem drugi sposób, kupowałem zderzak z PDC i spryskami (dokładałem xenony) i tylko go przemalowałem. Kompletny zderzak kosztował 1100zł, choć był przytarty, brakowało spinek (były tez wyrwane mocowania do nadkoli), okazało się że już był i tak raz malowany itp (ideał z allegro, trzeba więc uważać). Wersja bez sprysków na pewno będzie trochę tańsza. Malowanie zderzaka 350zł (z rozmontowywaniem i zmontowaniem).
Głośniczek montujesz po lewej stronie od kierownicy, o ile pamiętam poniżej panelu halogenów. Centralka PDC jest w bagażniku po prawej pod tapicerką.
Aha, jeszcze PDC + spryski/weżyki kolidują ze styropianowymi podkładkami pod zderzakiem - ja mocowałem zderzak u lakiernika na zewnątrz, było -6C, i jak się zorientowałem to po prostu je wyrwałem. Może trzebe podocinać je jakoś, ale ja nie miałem wtedy do tego ochoty - już dłonie mi odpadały z zimna, więc poszło szybkie rozwiązanie.

Gorzej jest jak auto jest po lifcie - nie ma instalacji i wszystko trzeba było dorabiać. Ja niestety byłem w takiej sytuacji, kupa roboty bo trzeba rozmontowywać nakładki progowe, wymontować tylną kanapę itp. Do tego schodzi czasu ze ściąganiem podszybia, i robieniem przepustu hermetycznego do kabiny (ja wierciłem w gumie i na silikonie uszczelniałem), prowadzenie peszli. lutowanie. Parę fotek z operacji:

IMG_20151228_164746.jpgIMG_20151229_185320a.jpgIMG_20151229_220537a.jpgIMG_20151229_231059a.jpgIMG_20151230_001051a.jpgIMG_20151230_001102a.jpgIMG_20151230_001113a.jpg

Ostatnia edycja:
Gdzie dokładnie jest ta centralka w bagazniku (mam działajace czujniki tył i przód gdzie go nie wykrywa komp) jeszcze nic tam nie rozbierałem :) wiem ze sa bezpieczniki po lewej stronie a po prawej jakis sznurek mi wystaje przeciągniety przez tapicerke

w poprzednim poście napisałem " Centralka PDC jest w bagażniku po prawej pod tapicerką.". żeby się tam dostać wywalasz bodajże dół, boczny plastik przy prawej stronie otworu bagażnika a żeby jego wyjąć/założyć to trzeba przynajmniej częściowo odkręcić i odchylić ten plastik na dole otworu bagażnika - próg załadunkowy.
Tu masz fotkę z SW z prac przy dokładaniu kabli pod PDC przód:

IMG_20151230_160701a.jpg

tam nie zagladałem w sedanie jest chyba pod kanapa od strony pasazera bo znalazłem cos takiego Pokaż załącznik 227182
Czy sedan czy sw jest w tym samym miejscu czyli w bagażniku po prawej stronie. To co wrzuciłeś to najprawdopodobniej centralka komfortu. wszystkie centralki PDC są takiego samego gabarytu różnią się numerem i napisem ANT/POS

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

tam nie zagladałem w sedanie jest chyba pod kanapa od strony pasazera bo znalazłem cos takiego Pokaż załącznik 227182
rece opadaja. 2 razy Ci napisalem a Ty wiesz lepiej. poza tym takie info znajdziesz w eLearnie, sciagnij sobie nie bedziesz musial pytac.
sedana mialem i wiem bo centralke do sw sobie sprobowalem w sedanie zanim dokladalem do sw

Amortyzatory
Powrót