[159] 1750 TBi. P0135 - Rezystancja grzałki 1 przed kat. (wysoka)

_Mariusz_

Nowy
Auto
Nissan Almera 2.2 Di '00; Alfa Romeo 159 TBI '10
"No help available
Powodem tego błędu jest fakt, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd. "

Wymiana tej grzałki pomorze? Dodam że ostatnio miałem wymieniany rozrząd oraz poprawiane okablowanie do sondy lambda, bo coś nie łączyło.
Prośba o podpowiedzi co może być grane oraz co we własnym zakresie (FES + notebook + kanał u Teścia za 2 tygodnie u Niego będę) mogę z tym zrobić.

Skoro miałeś naprawiane okablowanie - przyjrzałbym się temu w pierwszej kolejności. Jeśli wiązka OK to wtedy wymiana sondy.

Czyli co, ta grzałka to to samo co sonda lambda?

U mnie pomogła wymiana sondy, ale ja nic nie miałem robionego z kablami. To ta sonda widoczna po otwarciu maski i jest to na 100% błąd z nią związany. Skasuj najpierw i zobacz czy się ponownie pojawia.

Dzisiaj wieczorem zrobię zdjęcia kabelków w komorze które były przerabiane przy wtyczce i wrzucę. To rozwieje wątpliwości czy to to. [MENTION=28817]tomaszko[/MENTION]. Piszesz że widoczna po otwarciu maski. Ja myślałem że te sondy są przed i za katalizatorem a więc dostęp od spodu auta?

Ostatnia edycja:
Ta przed katalizatorem dostęp jest od góry. Jak otworzysz maskę to ładnie ją widać i bez problemu da się wykrecic nie zdejmując nic po drodze. Możesz przy okazji zobaczyć czy tam nic nie uszkodzone fizycznie.

Dobra, to teraz zdjęcia. lambda1.jpglambda2.jpglambda3.jpg

Ja prdle, jak to zobaczyłem. Wygląda to na lambdę przed katalizatorem(pierwszą). Sześć kabelków. Muszę skołować taką kostkę i te kable doprowadzić do niej od nowa. Czy będzie pasowało coś uniwersalnego, np to?6pin_28_1.jpg. Wygląda identycznie na obrazku... Bo całej wiązki to raczej nie dostanę w oryginale...Niech to szlag. Idę spać, bo trzeba wstać rano.

Ostatnia edycja:
Musisz poszukać. Może w ASO dostaniesz samą wtyczkę.

Mam pod firmą aso, chyba się tam przejdę. Może wiele nie skasują. Tylko nie wiem czy przewody nie będą za krótkie.

Przewody to najmniejszy problem - zawsze możesz przedłużyć. Gorzej z wtyczką.

Hmmmm. W ASO 3000 zł. Cała wiązka:-))).

Nr 5 z tego linku. Jedyne 70 zł. Na allegro są podobne po12 zł do audi. Kupię chyba męską i żeńską z allegro i wymienię obie.

Ważne, aby pasowała. 7 dych za wtyczkę...

Musi pasować, widziałem tylko że do tej sondy idą 2 przekroje kabli, grubsze i cieńsze, ale z tego co pisze sprzedawca można mu napisać ile jest cieńszych i grubszych żył i da odpowiednie uszczelki.5290700018.jpgIdę zaraz wychlastać stare konektory i zarobić końcówki. Tymczasowo połączę ręcznie i zawinę w rurkę termokurczliwą i zawinę izolacją samowulkanizującą. Nowe końcówki już zamówione. Magil, dzięki za zainteresowanie i pomoc w temacie:)

Aktualizacja: Idzie jeden przekrój, 1,5 mm. na 2 kable była nałożona rurka termokurczliwa i wyglądały na grubsze. Ja nie wiem co było robione z tym wtykiem że się kable pourywały... Może sonda wywalała co jakiś czas błędy i ktoś zaczął grzebać rozcinać i ppdlił. Próbowałem z tego oryginalnego powyciągać konektory ale złamałem Żonie igłę i odpuściłem.

Ostatnia edycja:
Robota zrobiona. Na przyszłość. Są 2 rozmiary kostek 1,5 oraz 2,8. Oryginalna to chyba 1,5 bo ja wziąłem 2,8 i jest zauważalnie większa. Sama robota to obrobienie kabelków z wiązki idzie 6 a od sondy 5 kabli. Te od sondy są grubsze i mają 1,5mm. W sumie na godzinę roboty. Trzeba pamiętać że na obu wtykach są blokady które trzeba wyjąć(żeńska) i przesunąć(męska). Na razie nie robiłem jazdy odpaliłem silnik i błędów brak. Pod kompa nie podłączałem jeszcze. Gdyby ktoś chciał to służę pomocą.

Moze sie przydac niektorym. Wczoraj zaczalem szperac po necie bo u mnie niedawno zaczelo sie (lekko jeszcze przed chipem, wlasciwie zauwazylem to na nastepny dzien po wgraniu updatow sterownika silnika w ASO I przejsciu na RON98) i nasila podszarpywanie przy przyspieszaniu. Wyczytalem na alfaowners ze jest znany problem z za krotka wiazka ktory moze byc przyczyna takich problemow/bledow o jakich tu piszecie I tez innych jakie ja doswiadczam. Jest to oficjalnie w jakims biuletynie serwisowym 55.02.11 i rozwiazanie to wymiana wiazki na nowa dluzsza.
Przy problemach ponoc nie zawsze wyrzuca bledy, u niektorych byl blad P0134, inni tylko mieli podszarpywanie, straty mocy albo gasniecie auta. Pewnie duzo zalezy ktore polaczenie szlag trafi.Wiecej tu:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-159-brera-andamp-946-spider/340655-1750-tbi-problems.html
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa...64-159-1750-tbi-oxygen-sensor-loom-p0134.html

U mnie jednak wiazka wydaje sie wystarczajaco dluga - jest zapas dobrych paru cm, moze ktos juz wymienial bo auta nie mam od nowosci tylko sprowadzilem z Wloch (auto przed zakupem 3 razy bylo w ASO we Wloszech, ale nie zapisali nic co robili, jest tylko slad w komputerze ASO z wizyty I pieczatki w ksiazce). Wiec ja szukam gdzie indziej problemu.

Ostatnia edycja:
Bardzo ciekawa lektura. Kłopot może być powiązany ze zbyt krótką wiązką bądź ze spadkiem wydajności pompki paliwa tej małej przy zbiorniku. U mnie nie wyglądało to na zbyt krótką wiązkę, chyba że oryginalnie była inacze puszczona, to by tłumaczył pourywane kable (dosłownie).

Amortyzatory
Powrót