• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Tarcie podczas skręcania kierownicy (nie zawieszenie)

• Autor wątku Autor wątku magil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie wiem jak miałbym to stwierdzić, ale pierwsze co, to po jakichś 2h zadzwoniłem do tego gościa i on zapewniał mnie, że z maglem jest już wszystko OK i że obstawia końcówki. Poza tym fatygowałem się z Wawy do Łodzi żeby mieć pewność, że regeneracje przeprowadzam w pewnym i polecanym miejscu.

nie wiem jak jest w 159 , a sprawdzales kolumne ,wiesz przeguby ,krzyżaki

Sam nie sprawdzalem, ale wspominalem o przegubach do mechanika przy okazji ostatniej wizyty (3 tyg temu). Powiedział, że nic nie znalazł, ale może też nie sprawdził, bo tak jak pisałem wcześniej - zaufanie spadło :) Jak znajde troche czasu to moze skocze do PabloGarage i może tam mi pomogą.

Z pukaniem jak u mnie czy z tarciem/trzeszczeniem? :)

Nie wiem jak miałbym to stwierdzić, ale pierwsze co, to po jakichś 2h zadzwoniłem do tego gościa i on zapewniał mnie, że z maglem jest już wszystko OK i że obstawia końcówki. Poza tym fatygowałem się z Wawy do Łodzi żeby mieć pewność, że regeneracje przeprowadzam w pewnym i polecanym miejscu.
Gdzie robiłeś na łubionwej?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

mam pytanie mam silnik 2,4 jtdm 200km 2007 rok i czy jeśli po odkręceniu korka zbiorniczka wyrównawczego wspomagania jest piana, (spienia się płyn)
to jest to spowodowane niedrożnością króćca i trzeba wymienić zbiorniczek?
szukam go wszędzie ale nawet w ASO nie mają i nie wiedzą kiedy będzie

sprawdź czy sitko jest na miejscu i czy nie jest zatkane. Zbiorniczek da się naprawić.

Musisz zdemontować zbiorniczek. Patrzyłeś czy nie ma wycieków z układu?

zbiorniczek suchy nie ma nic koło niego, ciekło mi z króćca który wychodzi prosto z pompy wspomagania dokręciłem i jest ok
natomiast zauważyłem że przewód ten który dokręciłem idzie w stronę silnika i ma fragment z siateczki czy coś takiego
i on się "poci"
tzn po kręceniu kierą zauważam iż zaczyna się pocić to normalne? czy już ze starości się poci?
z tego powodu chyba nie trzeba wymieniać całego przewodu?

Mały update. Zabrałem się za obejrzenie maglownicy i nic podejrzanego nie odkryłem.
Wykręciłem zawór zwrotny
20160709_104641.jpg IMAG1645.jpg
Okazało się, że nie porusza się w pełnym zakresie. Byłem w stanie uchylić go o kilka mm. Podstawa zaworu z kulką ma trzy ramiona (jedno z nich zaznaczyłem na poniższym zdjęciu). Ustawienie tej podstawy blokowało ruch zaworu. Przestawiłem ją śrubokrętem i teraz chodzi ładnie w pełnym zakresie. Po raz kolejny wlałem nowy olej, tym razem padło na sprawdzony w mojej poprzedniej 159 Mobil ATF 320.
IMAG1650.jpg
W efekcie gumowanie całkowicie zniknęło, wspomaganie chodzi lżej i pompa już nie wyje przy maksymalnym skręcie na postoju.
Ale nadal występuje to tarcie w kierownicy. Odnoszę wrażenie, że jest cichsze i słabsze albo po prostu brak gumowania wpływa na to odczucie. Z tej radości przejechałem chyba 20 km, po tym nic się już nie zmieniło. Reasumując, nadal jest dobrze.

Zastanawia mnie czy ten zaworek jest tak skonstruowany, czy zużył się na tyle, że można swobodnie obracać podstawą z kulką, bo to grozi jego ponownym utknięciem.

moje zdanie jest takie ,jak raz sie przestawił to moze to powtórzyć, wymień

Udało ci się Magil wymienić ten zawór? Jak tak, to gdzie kupiłeś? W ASO czy jakimś sklepie mechanicznym? Mam ten sam problem i sądzę, że to ten sam powód.

Jeszcze nie, muszę się dostać pod samochód i spisać numery z maglownicy, bo bez tego nie ma szans na zlokalizowanie tego zaworu.
Póki co problem nie wrócił, ale ciekawi mnie czy nowy zaworek też tak ma, bo może to tylko przypadek i źródło problemu jest gdzie indziej.

Widzę, że wyciągnąłeś 2 śruby, czyli wejście i wyjście z pompy. Obie to te śruby to zaworek zwrotny, czy tylko ta o większej średnicy? Ten zaworek zwrotny jest na wejściu płynu do pompy ze zbiorniczka, czy na wyjściu z pompy do maglownicy?

Zawór jest tylko w śrubie oznaczonej strzałką. To jest mocowanie przewodu między pompą a maglem.

Amortyzatory
Powrót