• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Prośba o numery części Alfa 159 2,2 JTS

pawelf6

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2,2 JTS
Witam! Po wizycie u mechanika pojawiło mi się parę błędów. Najpoważniejsze i najbardziej kosztowne to P0013 siłownik przetwornicy fazowej na osi ssawnej (przerywany obwód otwarty) i P0014 diagnoza pozycjonowania, osi krzywkowej na ssaniu (przerywany) , mechanik powiedział mi że do wymiany rozrząd bo jest rozciągnięty łańcuch i ten siłownik koszt z robotą ok 5k (załamka), do wymiany mam jeszcze pompę ABS i czujnik temperatury oleju. Moja prośba jest o podanie numerów tych części bo mam możliwość zakupu używanej pompy i czujnika temperatury oleju. Podam VIN ZAR93900007004000 Alfa 159 2,2 JTS. Z góry Dzięki:D

Hej,

W ASO to robisz że taka cena?
1. Rozrząd możesz zrobić na zamiennikach. Ludzie to zakładają i jeżdżą, np. z FAI
http://www.faiauto.com/wp-content/u...24-Application-Update-TCK3-TCK5-TCK5NG-uk.pdf
Do kupienia bez problemu w hurtowniach. Zestaw TCK5 zawiera najwięcej elementów, cena to około 800 zł. Nie pasuje górny ślizg (oryginał się praktycznie nie zużywa) oraz duże koła - te są zintegrowane w naszej Alfie z wariatorami (brak ich w zestawie i to jest największy koszt, jednak rzadko zachodzi potrzeba ich wymiany - co najmniej zużyte zęby na ich zębatkach oraz głośna praca - bez tych objawów na 99,(9)% nie będziesz musiał ich wymieniać).
Dodatkowo zestawy zamienników produkuje też m.in. SWAG.
2. Siłownik przetwornicy fazy, czyli elektrozawór (w Twoim wypadku na wałku ssącym) to koszt około 300 zł w ASO. Wymiana na poziomie ucznia technikum.

Powiedz jeszcze dlaczego masz do wymiany pompę ABS oraz czujnik temperatury oleju to może coś wymyślimy.

Jaki przebieg ma auto?

Tutaj masz dużo informacji nt. usterek rozrządu http://www.forum.alfaholicy.org/159...15_p0016_rozciagniety_lancuch_brak_mocy_.html

Nie mam przy sobie dostępu do numerów części GM, jeśli nikt do tego czasu Ci nie odpowie to wrzucę je tu wieczorem.

Ostatnia edycja:
Mam błąd systemu wspomagania ruszania pod górkę Hill Holder i VDC, próby wymazania błędu kalibracji itp. nic nie dały no i mechanik stwierdził, że do wymiany jest pompa ABS, a czujnik temp. oleju nic nie pokazuje i miga kontrolka (stan oleju OK). A odnośnie rozrządu to najprawdopodobniej kupię właśnie FAI, a auta nie naprawiam w ASO być może mechanik podał ceny części właśnie z ASO.

Masz samo P0013 i P0014 z błędów okołorozrządowych? To nie musi automatycznie oznaczać rozciągniętego łańcucha. U mnie wystarczyła wymiana elektrozaworów. magil z tym 300 zł w ASO chyba trochę przesadził (w sensie, że pewnie będzie raczej 450+), ale zapytać warto, czasami trafiają się okazje. Zawsze można ściągnąć z USA odpowiedniki produkowane przez GMa.

Akumulator w jakim stanie? Błędy hill holdera i VDC to często pierwsze sygnały niedomagania akumulatora.

Mnie jedno aso oferowało elektrozawory w cenie nieco ponad 300zl także można kupić w przystępnej cenie
Pozdrawiam

To chyba właśnie od Ciebie mam tą cenę. Bo jak patrzę na fiat autoparts to jeden prawie 6 stów.

Akumulator muszę sprawdzić bo nie dawno kupiłem Alfę i nie sprawdzałem.

Tu masz numery części napędu rozrządu:

Numer / NAZWA / numer FIAT / numer GM
1 KOŁO ZĘBATE NAPĘDZAJĄCE 71739301 24424758
2 KOŁO ZĘBATE NAPĘDZANE INT 71739677 12578515
3 KOŁO ZĘBATE NAPĘDZANE EXH 71753047 12621505
4 ŁAŃCUCH NAPĘDU ROZRZĄDU 71739327 24461834
5 NAPINACZ ŁAŃCUCHA 71769984
6 WODZIK 71739319 13104978
7 WODZIK 71739289 24449448
8 ELEKTROZAWÓR EXH 71773494 12655421
9 ELEKTROZAWÓR INT 71773493 12655420

Objawy mam takie, że jak ruszam to lubi się zadławić no i nie ma takiej mocy jak powinna. Ale nie zawsze, nieraz jedzie i zbiera się ok.

To chyba właśnie od Ciebie mam tą cenę. Bo jak patrzę na fiat autoparts to jeden prawie 6 stów.

Przeglądałem wiadomości w skrzynce i notatki. Cena jaką mi proponowano to 367zl za nowy z aso. Było to ze zniżką dla alfaholika. Napisałem wcześniej na bazarze części jakie potrzebowałem i kilka osób się odezwało na Priv

Pozdr

Może to być wina elektrozaworu. Jaki przebieg ma auto?

Objawy mam takie, że jak ruszam to lubi się zadławić no i nie ma takiej mocy jak powinna. Ale nie zawsze, nieraz jedzie i zbiera się ok.

Jeśli masz TYLKO P0013 i P0014, to zacznij od wymiany elektrozaworów. Wspominane 360-370 PLN za sztukę to całkiem przyzwoita cena (pod warunkiem natychmiastowej dostępności).

Przebieg 104000, nie sprawdzałem wiarygodności ale auto od znajomego kupiłem, no ale w tych czasach niczego nie można być pewnym.

Z ciekawości pytam, interesuje mnie przy jakich przebiegach siada rozrząd w JTS.
wojtekf dobrze radzi, najpierw spróbuj z elektrozaworem.

Tak zrobię, a jak radzicie wymienić od razu dwa?, Czy tylko ssący? Błąd pokazuje na osi ssawnej.
A wspomnę jeszcze o czujniku temperatury oleju, pokazuje błąd B1012, tzn. że czujnik do wymiany? Odnośnie Hill Holder i VDC to mam coś takiego C1131 - czujnik ciśnienia i C1116 Wyłącznik hamulca; popsuty lub zablokowany - co to może oznaczać?

Ja dla świętego spokoju wymieniłem obydwa.
Czym te kody są odczytywane? Z tego co pamiętam, to Multiecuscan podaje mniej więcej co jest do sprawdzenia...

Z ciekawości pytam, interesuje mnie przy jakich przebiegach siada rozrząd w JTS.

Jak ktoś się trzymał fabrycznych zaleceń i wymieniał olej co 30 tysięcy, to w okolicach 100 tysięcy przebiegu może się spodziewać różnych dziwnych komunikatów ;)

Wg informacji zapisanych w VIN moja miała wymieniany kpl rozrząd i elektrozawór na wałku ssącym już przy 27 000 km :P Cuda, cuda :D

Amortyzatory
Powrót