[Brera] Alfa 2.4 JTD błąd P0481 - Tryb awaryjny

Pływak

Nowy
Auto
mam
Witam, panowie mam pytanko oglądałem dzisiaj Alfe z silnikiem 2.4 JTD 200KM i po podpięciu pod MES'a cały czas wywala błąd P0481 "Sterownie 2 wentylator" czy coś takiego. I teraz pytanie czy przy tym błędzie normalny jest tryb awaryjny i kręcenie do max 3tys obr.? Teoretycznie dla mnie jest logiczne, że problem z chłodzeniem powoduje taki tryb ale wole zapytać. Przez MES nie szło wykonać testów pierwszego ani drugiego biegu wentylatora wywalało "nieodpowiednie warunki przeprowadzenie testu" czy coś podobnego. Wentylator podczas postoju co jakiś czas na chwile się załączał. Teoretycznie pierdoła typu przekaźnik wentylatora lub jakiś kabelek ale w praktyce zanim wydam kasę wolę się upewnić.

Jak nie uszkodzone ECU. Dokładnie zbadaj usterkę.

Innych poważnych błędów z kompa brak. Tylko ten jeden wisi cały czas i skasować nie idzie. Wskazanie MES'a czyli ciśnienie doładowania, masa powietrza, korekty wtrysków itp. podczas jazdy do tych 3tys obr są ok. Kwestia tego czy przy uszkodzonym biegu wentylatora auto powinno się przełączyć w tryb awaryjny? Chciałem nawet podmienić przekaźniki z pierwszego biegu na drugi i sprawdzić ale niestety pierwszy raz do czynienie miałem z 2.4 JTD 200KM i nie miałem pojęcia jak się do nich dobrać.

Amortyzatory
Powrót