[159] Hill Holder nie działa po chip tuningu

• Autor wątku Autor wątku JAC0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

JAC0

Nowy
Auto
alfa
Witajcie,

mam następujący problem.

Jakiś czas temu podczas szukania przyczyny moich bolączek z brakiem mocy do 2 tyś obr. oraz z przyduszaniem przy ruszaniu testowo wgrałem oryginalną mapę silnika do Alfy i ku mojemu zdziwieniu gdy ruszałem z górki poczułem nagle działanie funkcji Hill holder, która wcześniej nie działała (byłem przekonany, że to jakiś zbędny bajer który praktycznie wogóle nie jest odczuwalny, a on po prostu nie działał jak widać :-) ).

Specjalnie zawróciłem na tą samą górkę, ruszyłem jeszcze raz i to samo - działa po raz kolejny.

Następnie wgrałem mapę po chip tuningu na 150 KM, wybrałem się na tą samą górkę i funkcja nie była odczuwalna. Kontaktowałem się z osobą, która wykonywała chipa i nie widzi związku podniesienia mocy z Hill Holderem, natomiast fakt jest taki, że na oryginalnej mapie HH działa, na tej z podniesioną mocą nie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł o co tu chodzi i jak to rozwiązać? :) Chciałbym móc cieszyć się z tej funkcji również na chipie.

Pozdrawiam, J

U mnie HH nie działa jesli stoję pod górkę i nie trzymam autka na sprzęgle. Jeśli postoję trochę z wciśniętym sprzęgłem to jest ok

U mnie ani tak ani tak na mapie 150 KM. Na 120 KM działa , a ruszałem tak:

- luz
- reczny zaciągnięty
- wciskam hamulec
- wciskam sprzeglo
- zrzucam reczny
- wrzucam bieg
- puszczam sprzeglo
- puszczam hamulec

i na ori mapie fajnie trzymał jeszcze przez moment hamulec jakby, bo auto nie zjezdzało do tyłu.

Kolego, Hill Holder działa znacznie łatwiej. Po prostu hamujesz pod górkę i już, przy ruszaniu auto nie ma Ci się stoczyć do tyłu przez chwilę. Nie trzeba zaciągać ręcznego.
Ja zawsze dla pewności trochę mocniej wciskam hamulec, a sam HH załatwia resztę.

Rozumiem, ale problem jednak dotyczy tego, że na mapie 120 KM oryginalnej działa, na 150 KM po chipie już nie :)

Spróbuj nie zaciągać ręcznego. U mnie ręczny deaktywuje HH.

EDIT.

Pojedź sobie na górkę zatrzymaj się na niej (tylko hamulec nożny) i wybierz bieg, który będzie "pod górkę" i próbuj normalnie (jak na płaskim) ruszyć ruszyć. Pamiętaj, że popuszczenie pedału sprzęgła również zwalnia HH.

Ostatnia edycja:
A ja sobie podjeżdżam do skrzyżowania, które ma boczny dojazd pod górę. Włączyć się tam do ruchu...tylko wymuszenie pierwszeństwa, masakra. Robi się luka puszczam hamulec i ...ten pier.ny hill holder trzyma mi auto 1 s bo on wie lepiej jak należy autem ruszać. Nie, Panie Hill Holder, ja jestem debeściak i ja lepiej powożę niż Pan. Proszę mi się nie wpierdzielać. Delikatnie mówiąc.
No dobra jak to badziewie wyłączyć bo groźbą to chyba nic nie zdziałam...?

To coś nie tak. Ja od razu ruszam z HH i nic mnie nie trzyma gdy dodaje gazu, a górki czasem srogie na parkingach.

[MENTION=59606]quba[/MENTION] a klocki Ci nie trzymają przypadkiem? Dobrze masz ręczny wyregulowany?

Amortyzatory
Powrót