• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] cena ubezpieczenia 159sw 2017r

elmazurro

Nowy
Auto
AR159SW 2.2 JTS
Witam, szykuje sie do zakupy alfy 159sw 1,9 150km 2006-2008r, ciekawy jestem jakie placiliscie ubezpieczenie w 2016 a jakie wam proponuja ubezpieczalnie w 2017 po rewolucjach zwyzkowych, ktos dowiadywal sie?
moze ktos mial watriant ubezpieczeniowy np ja + wspolwlasciciel 60% znizek i ile to wynosilo? u mnie bedzie wlasnie ze wspolwlascicielem 60% znizek . Niektorzy straszyli ze okolo 2tys
dzieki z gory za odp

159 2,4 2008 OC AC NNW kwota ubezpieczenia 26,800 bez amortyzacji, bez wkładu własnego, na oryginalnych, 60%, bez współwłaściciela, assistant 200km, rejestracja miasto < 50k mieszkańców, kombinowane zniżki nawet za płatność telefoniczną - poniżej 1600 zł link 4 (końcówka grudnia 2016)

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
To ciekawe bo właśnie patrze na stronę link4 i nie ma opcji wybrania naprawy na oryginałach z AC tylko zamienniki. Zniesienie amortyzacji jest, udziału własnego też ale brak możliwości wyceny na oryginalnych częściach ;]

Nie polecam wersji naprawy ASO/oryginalne części, w kilkuletnich autach przy nawet małych stłuczkach z AC kończy się to orzeczeniem szkody całkowitej. Wystrzelenie poduszek nawet jednej generuje koszty na poziomie paru tysięcy, a gdzie reszta naprawy? Moim zdanie korzystniej wybrać naprawę na dobrych zamiennikach itp.

Nie wiem, czy koledze chodziło o samo OC, czy też AC, NNW. W każdym razie w styczniu 2016 za OC z ochroną zniżek + NNW za 159 2.4, 2006 rok zapłaciłem 600zł. W tym roku kontynuacja tego samego ubezpieczenia w PZU (standardowo jest assistance w wersji Komfort, cokolwiek to oznacza) i zapłaciłem 775zł.
Ja 23 lata (zwyżka za młody wiek) i współwłaściciel -60% ale 71 lat, więc zwyżka za wysoki wiek.

Nie wiem, czy koledze chodziło o samo OC, czy też AC, NNW. W każdym razie w styczniu 2016 za OC z ochroną zniżek + NNW za 159 2.4, 2006 rok zapłaciłem 600zł. W tym roku kontynuacja tego samego ubezpieczenia w PZU (standardowo jest assistance w wersji Komfort, cokolwiek to oznacza) i zapłaciłem 775zł.
Ja 23 lata (zwyżka za młody wiek) i współwłaściciel -60% ale 71 lat, więc zwyżka za wysoki wiek.

o OC chodzilo mi ,
do SILWUS - 600zl? to bardzo tanio , jak kupywalem w zeszlym roku w czerwcu, mojej zonie 24 lata ( zwyzke za wiek dostala), peugota 206cc 1,6 benzyna 2004r w czerwcu, to wzialem mojego ojca na jej wspolwlasciciela ma 52 lata , dobralem ochrone znizek + auto szybe to wyszlo 970zl

dzis w rankomacie na ALFE 159sw 1,9 150km OC + NNW wyliczylo 1250zl ( allianz) ja 27 lat bez znizek + wspolwlasciciel 56lat 60%znizek, zas OC + AC za 1800 tez allianz

a jak u innych Alfistów wyglada cena OC na 2017r?

Ostatnia edycja:
Alfa 159 1.9 16v TI, 2009 rok.
OC + AC (oryginalne części, 500 zł udziału własnego w szkodzie) + Assistance (rozszerzony) + ubezp. szyb - 2,8 tys. zł przy 50% zniżkach (Aviva).

Mogłem zapłacić 700-800 zł mniej np. w Linku, ale liczy się dla mnie spokój. Nie po to wykupuje ubezpieczenie, żeby w przypadku ewentualnej szkody czekać i użerać się z ubezpieczycielem, a później i tak dostać zaniżone odszkodowanie.

Elmazurro, przy porównywaniu składek musisz pamiętać, że poza zniżkami i wiekiem kierowcy duże znaczenie mają: miejsce zamieszkania, miejsce parkowania pojazdu, deklarowany przebieg roczny i to, czy udostępniasz samochód młodym kierowcą. Warszawiak, który robi 40 tys. rocznie, parkuje na ulicy i którego samochodem jeździ też jego 18-letnia córka może zapłacić 20-30% więcej od gościa spod Suwałk, który jest jedynym kierowcą i w roku nakula 10-15 tys. km, a parkuje w garażu lub na strzeżonym parkingu.

o OC chodzilo mi ,
do SILWUS - 600zl? to bardzo tanio , jak kupywalem w zeszlym roku w czerwcu, mojej zonie 24 lata ( zwyzke za wiek dostala), peugota 206cc 1,6 benzyna 2004r w czerwcu, to wzialem mojego ojca na jej wspolwlasciciela ma 52 lata , dobralem ochrone znizek + auto szybe to wyszlo 970zl

Samochód mam zarejestrowany w małej miejscowości, więc to ma spore znaczenie. W okolicy mam biuro ubezpieczeń, gdzie zawsze znajdą mi korzystniejszą ofertę niż w internetowych porównywarkach cen.
Ubezpieczenie na samochód mam od 4,5 roku i polecono mi, żebym na przyszły rok wypisał już ze współwłaściciela dziadka, to będzie taniej.

@ elmazurro
Najlepszą opcją jest skontaktowanie się z podmiotem współpracującym z kilkoma ubezpieczycielami z prośbą o wyliczenie hipotetycznej składki OC/AC spersonalizowanej pod ciebie. Ponadto weź pod uwagę, iż ceny ubezpieczenia w ostatnim czasie szaleją. Znam przykład młodego stażem kierowcy, dla którego w ciągu zaledwie kilku dni oferta skoczyła o prawie 1000 zł.

To ciekawe bo właśnie patrze na stronę link4 i nie ma opcji wybrania naprawy na oryginałach z AC tylko zamienniki. Zniesienie amortyzacji jest, udziału własnego też ale brak możliwości wyceny na oryginalnych częściach ;]
Jak wół mam w warunkach "opcja naprawy pojazdu: części oryginalne". Jednak jak się przyjrzalem to mam udział 500zl. A no i szyby 3k pln

Ostatnia edycja:
to albo coś mają skopane na stronie albo dla Brery nie przewidują oryginałów bo przy kalkulacji nie mam możliwości zmiany tej opcji ;)

Ja miałem przez agenta wpisywane. Może ich system jest inny :)

2 miesiące temu ubezpieczałem moją 159 1,9 (25 lat, ale brak zniżek - pierwszy samochód na siebie), bez żadnych współwłaścicieli i podstawa wyszła mi 1009 zł. Dobrałem do tego ubezpieczenie od pożaru i kradzieży, assistance po usterce i kolizji z dowozem do punktu wskazanego przeze mnie chyba do 175 km i całość wyszła 1200. Spodziewałem się o wiele wyższej ceny bo zniżek nie mam żadnych.

1.9 8v max znizek male miasto 800zl z mini casco w wersji szkoda calkowita i zywioly. Aa auto 2006r

No to mnie widać ciągle w konia robią. Gołe OC 573 (listopad) w zeszłym roku 380. Przez 26 lat nikomu rysy nawet nie zrobiłem i mam u nich 4 samochody na siebie. Kończę z dziadami :)

Mogłem zapłacić 700-800 zł mniej np. w Linku, ale liczy się dla mnie spokój. Nie po to wykupuje ubezpieczenie, żeby w przypadku ewentualnej szkody czekać i użerać się z ubezpieczycielem, a później i tak dostać zaniżone odszkodowanie.

Z tego co wiem to od 2014 roku LINK 4 to PZU tylko Direct. Nasz gigant kupił linka żeby zaistnieć na rynku polis internetowych. Sprawdzałem bo moją cromkę ubezpieczałem właśnie w LINK 4. Nie musiałem co prawda korzystać z ich pomocy (i niech tak zostanie :) ) ale opinie ostatnio maja nie najgorsze. Co prawda nie Alfa tylko fiat 1,9 - 150 kucy - za swoje autko we wrześniu 2016 AC (40% zniżki) i OC - 60% - wkład własny 500 zł (nie dotyczy szyb i lusterek), na zamiennikach - 1300 zł.

Qba samo oc tez cos kolo 560 mi policzyli

Mi zaproponowali w AXA 1,9 2009 rok 1300 zł OC+AC+NNW na 100tys 60% zniżek plus 20% jeśli biorę przez swój bank

Witam

U mnie wygląda to tak : 159 SW 2008 rok OC , AC ( wariant serwis ) , szyby + Auto Pomoc razem 2.300 w PZU .
Miasto Wrocław . W zeszłym roku za to samo było 1.700 , więc podrożało i to sporo . Szkód oczywiści nie było .
Pozdrawiam K.

Z tymi podwyżkami polis to albo ściema jest.... albo ja się nie znam: co prawda nie Alfa (bo autko w sierpniu ubezpieczam) ale mój bus firmowy... Masterek furgon 2.5dCi 2009 rok- AC+OC 1350pln z assistance 400km, hotel na 3 dni i inne pierdoły. Rok temu zapłaciłem... 1380 pln :)

Wystarczy dobrze poszukać.

Amortyzatory
Powrót