[159] Błąd niskiego ciśnienia oleju/ insufficient oil pressure alfa 159 TBi

Belfer

Nowy
Auto
Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD
Witam.

W zakupionej przeze mnie 159 TBi pojawiał się błąd niskiego ciśnienia oleju. Miało to miejsce po dłuższym postoju auta i głównie przy niskich temperaturach. Towarzyszyła temu nierówna praca silnika i lekki klekot przez kilkanaście sekund.
Jako, że najpierw powinno się szukać przyczyn tam, gdzie łatwiej i taniej zacząłem od wymiany oleju, płukaniu silnika, czyszczeniu przewodów olejowych widocznych i dostępnych bez rozbierania silnika oraz wymianie czujnika ciśnienia (dojście bardzo dobre a szukać go należy miedzy silnikiem a ścianą grodziową w okolicy mocowania filtra oleju, koszt około 25 zł). Niestety te manewry nie pomogły.
Więc przypuszczenie padło na pompę olejową, uszczelkę między nią i tzw smokiem lub na nagar spowalniający przepływ oleju. Po zdjęciu miski olejowej okazało się, że nagaru brak ale nie ma też... śrubki z obudowy pompy oleju! Krótkie oględziny i śrubka znalazła się na spodzie miski. Oprócz tej śrubki luźne były jeszcze 2! Wygląda na to, że fabrycznie są one przykręcone zbyt małym momentem z powodu aluminiowego korpusu pompy i po pewnym czasie same się odkręcają. Wszystkie 3 śrubki zostały dokręcone po uprzednim zeszlifowaniu ich kołnierzy papierem ściernym w celu zwiększenia tarcia na styku z pompą. Powinno to trochę zapobiec ich odkręcaniu się.

Przy okazji zmieniłem też uszczelkę wspomnianą wcześniej. Niestety nie jest to ten sam model co w silnikach 2.0 JTDm, choć wyglądają bardzo podobnie.Pierwsze schody zaczynają się w EPER'ze, który wprawdzie pokazuje taką uszczelkę na rysunku 10301/30 ale niestety poza jej numerem (15) nie ma żadnej adnotacji ani opisu. Uszczelka ta ma numer fabryczny 71754365 i niestety wszędzie była niedostępna. Mimo łudzącej podobizny z tą od JTDm nie ryzykowałem montażu tamtej. Tutaj minimalna różnica w średnicy/kształcie może mieć fatalne konsekwencje a nawet gdyby rozmiary się zgadzały (porównywałem tylko zużytą z TBi z nową od JTDM więc rozbieżności mogły być wynikiem zużycia) to widać między nimi różnicę w mieszance gumy z jakiej są wykonane a numer nabity na uszczelce też jest inny. Po kilku godzinach poszukiwań znalazłem ją u dealera Fiata AutoTim w Opolu. Panowie z działu sprzedaży okazali się na tyle elastyczni i pomocni, że uszczelkę miałem u siebie na drugi dzień. Cena 52 zł. Montaż uszczelki, miska w górę i ciekawe co będzie...

Błąd się nie pojawił. Silnik pracuje teraz równo zaraz po odpaleniu (było -8'C) i nie klekocze ani chwili. Jako, że TBi jest coraz więcej to może komuś się przyda ten temat. Tym bardziej, że na angielskich i niemieckich forach ludzie mieli takie objawy ale nikt nie napisał, jak sobie z tym poradzili i co było przyczyną.

Załączniki

• V__3A6E(1).jpg
    V__3A6E(1).jpg
    134.8 KB · Wyświetleń: 240
  • V__D462.jpg
    V__D462.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 117
  • WP_20170124_007.jpg
    WP_20170124_007.jpg
    114.1 KB · Wyświetleń: 114
  • WP_20170124_001.jpg
    WP_20170124_001.jpg
    75.1 KB · Wyświetleń: 111
  • Uszcz.bmp.jpg
    Uszcz.bmp.jpg
    95.3 KB · Wyświetleń: 210
Ostatnia edycja:
Fajnie że dałeś znać, przynajmniej wiadomo od razu co trzeba sprawdzić. Zasanawiam się czy tych śrubek smoka nie możnaby zamontować na jakimś kleju (thread-locker), ale takim zrywalnym na wszelki wypadek gdyby z jakiś powodów trzebaby to kiedyś odkręcić. nie wiem tylko czy są łatwo dostępne takie thread-locker-y nadające się do pracy wewenątrz silnika (temperatura/olej)

Loctite, bodajże czerwony.

Ja to też brałem pod uwagę ale wolę nie ryzykować rozpuszczenia tego w silniku. Dlatego rozwiązanie doraźne jest mechaniczne. Przy następnej wymianie oleju spróbujemy sprawdzić endoskopem czy śrubka na miejscu.

Dobrze ,że w porę to naprawiłeś.
Ciekawe ile takich przypadków się pojawiło/ pojawi?
Pozdrawiam

Dobrze ,że w porę to naprawiłeś.
Ciekawe ile takich przypadków się pojawiło/ pojawi?
Pozdrawiam

Kupiłem to auto poniżej średniej krajowej ale świadomy tego błędu. Jako, że silnik miał moc/parametry i nic poza tym mu nie dolegało zdecydowałem zaryzykować. Temat założyłem tutaj ale i na dwóch forach zagranicznych też będę chciał ludziom naświetlić problem.

Pytanie
To by trzeba było sobie w katalogu popatrzeć, np Loctice 248 niebieski.
Do szpilek kolektora wydechowego który klej będzie dobry?
Otwory są przestrzelone do kanałów olejowych

Rafał sprawdzałeś już ten klej?
Bo za dużo roboty z tym uszczelnieniem.
podlałem tym śruby korb, po 2 latach rozkręcałem miskę do wymiany uszczelki cały czas trzyma.

Będę składał niedługo ts-a 8v i tez wszystko co w silniku wymaga kleju do gwintów jadę tym permatexem (mocowanie smoka, zaślepki w wale kanałów olejowych, osłona w misce, nakrętki korb)

Czy ten błąd niskiego ciśnienia i takie same objawy przerabiał ktoś w silniku 2.4. Czy może problem z tą uszczelką nie dotyczy tego silnika?

Witam.

W zakupionej przeze mnie 159 TBi pojawiał się błąd niskiego ciśnienia oleju. Miało to miejsce po dłuższym postoju auta i głównie przy niskich temperaturach. Towarzyszyła temu nierówna praca silnika i lekki klekot przez kilkanaście sekund.
Jako, że najpierw powinno się szukać przyczyn tam, gdzie łatwiej i taniej zacząłem od wymiany oleju, płukaniu silnika, czyszczeniu przewodów olejowych widocznych i dostępnych bez rozbierania silnika oraz wymianie czujnika ciśnienia (dojście bardzo dobre a szukać go należy miedzy silnikiem a ścianą grodziową w okolicy mocowania filtra oleju, koszt około 25 zł). Niestety te manewry nie pomogły.
Więc przypuszczenie padło na pompę olejową, uszczelkę między nią i tzw smokiem lub na nagar spowalniający przepływ oleju. Po zdjęciu miski olejowej okazało się, że nagaru brak ale nie ma też... śrubki z obudowy pompy oleju! Krótkie oględziny i śrubka znalazła się na spodzie miski. Oprócz tej śrubki luźne były jeszcze 2! Wygląda na to, że fabrycznie są one przykręcone zbyt małym momentem z powodu aluminiowego korpusu pompy i po pewnym czasie same się odkręcają. Wszystkie 3 śrubki zostały dokręcone po uprzednim zeszlifowaniu ich kołnierzy papierem ściernym w celu zwiększenia tarcia na styku z pompą. Powinno to trochę zapobiec ich odkręcaniu się.

Przy okazji zmieniłem też uszczelkę wspomnianą wcześniej. Niestety nie jest to ten sam model co w silnikach 2.0 JTDm, choć wyglądają bardzo podobnie.Pierwsze schody zaczynają się w EPER'ze, który wprawdzie pokazuje taką uszczelkę na rysunku 10301/30 ale niestety poza jej numerem (15) nie ma żadnej adnotacji ani opisu. Uszczelka ta ma numer fabryczny 71754365 i niestety wszędzie była niedostępna. Mimo łudzącej podobizny z tą od JTDm nie ryzykowałem montażu tamtej. Tutaj minimalna różnica w średnicy/kształcie może mieć fatalne konsekwencje a nawet gdyby rozmiary się zgadzały (porównywałem tylko zużytą z TBi z nową od JTDM więc rozbieżności mogły być wynikiem zużycia) to widać między nimi różnicę w mieszance gumy z jakiej są wykonane a numer nabity na uszczelce też jest inny. Po kilku godzinach poszukiwań znalazłem ją u dealera Fiata AutoTim w Opolu. Panowie z działu sprzedaży okazali się na tyle elastyczni i pomocni, że uszczelkę miałem u siebie na drugi dzień. Cena 52 zł. Montaż uszczelki, miska w górę i ciekawe co będzie...

Błąd się nie pojawił. Silnik pracuje teraz równo zaraz po odpaleniu (było -8'C) i nie klekocze ani chwili. Jako, że TBi jest coraz więcej to może komuś się przyda ten temat. Tym bardziej, że na angielskich i niemieckich forach ludzie mieli takie objawy ale nikt nie napisał, jak sobie z tym poradzili i co było przyczyną.

Jak trudna i czasochłonna jest wymiana tej uszczelki? Dużo jest rozbierania?

w warsztacie po byłym ASO Fiata, ale w cenie był jeszcze gruntowny przegląd samochodu. myślę, że jeśli ci się nie pali to możesz poczekać do najbliższej wymiany oleju i zrobić wszystko naraz z czyszczeniem smoka i miski. Ja tak zrobiłem

Dokładnie, jak wyżej. Poczekaj do zmiany oleju. Wtedy miska w dół i wymiana uszczelki. Tylko ją najpierw zamów. Ja miałem szczęście i zdobyłem jedyną dostępną w Polsce w ciągu doby.

Sa w ASO w czwartek kupilem w Bielsku.Jutro odbieram ta srube z sitkiem, bo tego nie bylo na stanie i w wakacje biore sie za wymiane.

Sa w ASO w czwartek kupilem w Bielsku.Jutro odbieram ta srube z sitkiem, bo tego nie bylo na stanie i w wakacje biore sie za wymiane.

Teraz to może już są. Jak sprawdzałem wtedy to tylko jeden salon w Polsce miał na stanie...

Ostatnia edycja:
Pewnie zamowili, bo pamietam jak pisales wczesniej ze trudno dostepna.

Amortyzatory
Powrót