• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Mapy do InstantNav / RadioNav

podly

Nowy
Auto
AR159
Czołem Alfisti!

Zarządzam koniec posuchy na mapy do InstanNav / RadioNav :)

Kartę z ostatnimi mapami Europy NavteQ 2017 można skopiować od kolegi albo pobrać stąd: 'mega.nz/#!6WxRwBaJ!ucbEqSzNXokW7wwyoNEkwh4CqV_Nid5NRjBF2Cp0LCw'
Klucz do map można sobie wyczarować pobierając generator stąd: 'mega.nz/#!eaoUAI6T!5L1EJYXpZiQuIL9oaSpBytRzmP8S60eLoAQHRhSBEEA'
W pliku z generatorem znajduje się instrukcja obsługi.

Generator został przetestowany na Alfa159, Fiat Croma i Lancia Delta. Powinien zadziałać też w AR Brera, Spider, Giulietta, MiTo oraz Fiat Bravo.
Najniższa wersja softu z którą mapy działają to 1.18.00 - jak ktoś ma starszą wersję, to trzeba najpierw zrobić upgrade.
Karta SD minimum 8GB!

Krótka instrukcja PL:
1. Ściągamy mapę i generator_code.zip.
2. Kartę formatujemy na FAT32.
3. Wypakowywujemy generator_code.zip na kartę SD a mapę gdzieś na dysk.
4. Kopiujemy z katalogu z mapą pliki CTT.DAT.inf oraz CTT.DAT na kartę SD na której mamy już generator.
5. Wkładamy kartę do radia i wyświetla nam się kod aktywacyjny - zapisujemy, albo zapamiętujemy ;)
6. Kasujemy kartę, nagrywamy na nią mapę, wkładamy do radia i aktywujemy kodem (Menu->Ustawienia->Zarządzanie kartą SD->Wprowadź kod).

Voila! Wszystko oczywiście tylko i wyłącznie w celach edukacyjnych!

Pisać komu zabanglało ;)

podly jak sprawdzić wersję softu w InstantNav?

Ta wersja softu nie dotyczy chyba AR. Trzeba pobrać i spróbować.

@atas-rat - trzeba przytrzymać przycisk MENU trochę dłużej i się wyświetli. Ale o ile wiem, wersje niższe niż 1.18 bywały tylko w Lancii Delta, więc śmiało możesz pchać mapy.

Działa:D Super. Dzięki:)

Pytanie z innej beczki...widziałem w ściągniętym generatorze, w pliku PDF polski język w RadioNav.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że da się wgrać tylko polski głos do blue&me, a język w navi nie. Widzę, że jednak można.

Czy ktoś posiada upgrade software?

Moja Bella: 159 Sportwagon, 2.0JTDm, 170KM, 2010 r.
RadioNav z Blue&Me
System software: 1.18.02_RMN

[MENTION=77283]situla16[/MENTION] Da się wgrać polski język. A właściwie da się podmienić język który masz ustawiony na język PL. Mogę Ci przygotować skrypt który coś takiego zrobi z karty SD, ale muszę wiedzieć jaką masz wersję softu i jaki język ustawiony.
[MENTION=74144]dpar[/MENTION] - Ten film o ile mi wiadomo pokazuje radio po przekładce do auta w którym nie było InstantNav. Da się to rozwiązać j/w - ustawić język na IT, żeby przy uruchamianiu się nie rzucał a potem podmienić w navi pliki języka IT na PL.

Ostatnia edycja:
[MENTION=78046]podly[/MENTION] dzięki za pomoc.

System software: 1.18.02_RMN
jak coś jeszcze potrzebujesz to napisz, bo trochę zielony jestem w tym temacie.

Ustawiony mam teraz angielski, ale jakby dało się to można zamienić jakiś inny język na polski np. francuski tak żeby ten angielski został?

Poza tym brakuje mi przełącznika ze strzałkami, który jest w prawym górnym rogu. Nie mogę nigdzie go dostać... Wrzuciłbym foto ale jeszcze za mało postów.

Nie jestem pewien jak jest u Ciebie, ale raczej nie da rady tak chcesz - język jest powiązany z zegarami - jak zmienisz na francuski, to Ci się też na zegarach zmieni.
Dlatego też nie możesz zmienić na PL - w nawigacji jest język PL ale w Twoich zegarach nie ma.
Zrób najpierw upgrade do wersji 1.19.01 forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/114596-system_nawigacji_instant_nav_radio_nav.html
Jak zrobisz, daj znać - wrzucę skrypt do zmiany języka z EN na PL.

[MENTION=78046]podly[/MENTION] jak sprawdzić wersję softu? Bo w system info wyświetla mi jakiś ciąg znaków.

[MENTION=74144]dpar[/MENTION] - jak przytrzymujesz menu i wybierasz informacje o systemie? Dziwne, jak możesz to wrzuć fotkę.

Dokładnie ja przytrzymuje przycisk Menu co najmniej 2 sekundy, a później info o systemie.

[MENTION=78046]podly[/MENTION] źle patrzyłem, faktycznie... 1.19.01_RMN i ustawiony angielski.

[MENTION=78046]podly[/MENTION]

A jeszcze takie proste pytanie. Mam już ściągniętą wersję 1.19.01, tylko tam jest napisane noSD...
Domyślam się że wszystkie wersje navi od końca 2009 są z kartą SD, ale wolę niczego nie skopać wgrywając to.
Wypalam na CD i wrzucam do navi z wyciągniętą kartą SD z mapami?
A jakie są różnice w stosunku do wersji 1.18?

noSD znaczy, że trzeba upgrade robić z płyty a nie z karty SD. Reszta tak jak piszesz.
O ile mi wiadomo, to funkcjonalnie nie ma żadnych różnic - naprawione zostały tylko jakieś błędy/bugi itp.

Czołem Alfisti!

Zarządzam koniec posuchy na mapy do InstanNav / RadioNav :)

Kartę z ostatnimi mapami Europy NavteQ 2017 można skopiować od kolegi albo pobrać stąd: 'mega.nz/#!6WxRwBaJ!ucbEqSzNXokW7wwyoNEkwh4CqV_Nid5NRjBF2Cp0LCw'
Klucz do map można sobie wyczarować pobierając generator stąd: 'mega.nz/#!eaoUAI6T!5L1EJYXpZiQuIL9oaSpBytRzmP8S60eLoAQHRhSBEEA'
W pliku z generatorem znajduje się instrukcja obsługi.

Generator został przetestowany na Alfa159, Fiat Croma i Lancia Delta. Powinien zadziałać też w AR Brera, Spider, Giulietta, MiTo oraz Fiat Bravo.
Najniższa wersja softu z którą mapy działają to 1.18.00 - jak ktoś ma starszą wersję, to trzeba najpierw zrobić upgrade.
Karta SD minimum 8GB!

Krótka instrukcja PL:
1. Ściągamy mapę i generator_code.zip.
2. Kartę formatujemy na FAT32.
3. Wypakowywujemy generator_code.zip na kartę SD a mapę gdzieś na dysk.
4. Kopiujemy z katalogu z mapą pliki CTT.DAT.inf oraz CTT.DAT na kartę SD na której mamy już generator.
5. Wkładamy kartę do radia i wyświetla nam się kod aktywacyjny - zapisujemy, albo zapamiętujemy ;)
6. Kasujemy kartę, nagrywamy na nią mapę, wkładamy do radia i aktywujemy kodem (Menu->Ustawienia->Zarządzanie kartą SD->Wprowadź kod).

Voila! Wszystko oczywiście tylko i wyłącznie w celach edukacyjnych!

Pisać komu zabanglało ;)

cześć
u mnie wyskakuje komunikat "unknown sd card detected this card cannot be used by the system " możesz podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny takiego stanu ? aha sprawdzana na dwóch różnych kartach

A jakie to były konkretnie karty? Może zbyt duża/mała pojemność albo formatowanie nie w takim co trzeba systemie plików.

Jedna kingston , druga też kingstona ( micro sd ) obie 8 GB, formatowanie zgodnie z opisem ( for kids :) ) , ale na ori navtequ ( bo taką dostałem od właściciela ) tez nie chciała "gadać " gdy ją sprowadziłem z Belgii, sądziłem wtedy że może karta uwalona, a teraz to sam nie wiem........

Amortyzatory
Powrót